Bagaimana untuk mencari dan memadam data Facebook mengumpulkan pada anda

Jika anda bimbang tentang maklumat peribadi Facebook yang telah dikumpulkan kepada anda, ada cara untuk mencari dan memadamkannya.

Wartawan penyiasat kebangsaan Jeff Rossen menunjukkan pada HARI Rabu bagaimana cara memuat turun semua maklumat yang telah dikumpulkan oleh Facebook kepada anda, memandangkan syarikat itu menangani tindak balas berterusan mengenai isu-isu pelanggaran dan privasi data.

Bagaimana untuk mencari dan memadam data Facebook mengumpulkan pada anda

Mac.28.201804:25

Pada masa ini, satu-satunya cara untuk mengakses maklumat peribadi anda adalah pergi ke talian ke facebook.com/settings.

Di bahagian bawah skrin, ketik “muat turun salinan data Facebook anda,” dan kemudian klik “muat turun arkib.”

Dapatkan buku baru Jeff Rossen, “Rossen untuk Penyelamat,” di sini.

Selepas anda memasukkan kata laluan anda, ia akan menghantar semua data ke alamat e-mel yang dihubungkan dengan akaun Facebook anda, yang mengambil masa sekitar 15 minit apabila Rossen menyelesaikan prosesnya. Anda perlu berada di komputer untuk mengakses maklumat tersebut.

Inilah yang Facebook, Netflix, Candy Crush dan aplikasi lain tahu tentang anda

Mac.28.201803:37

Rossen terkejut mengetahui Facebook sedang menyimpan data daripada perbualan peribadinya, kawan-kawan yang dipadam, acara yang dihadiri, gambar dan video anak-anaknya, dan senarai kenalannya dengan nombor telefon semua orang yang disimpan di dalam telefonnya.

Bukan hanya rakan Facebooknya, tetapi semua kenalan dalam telefonnya tidak kira sama ada pengguna Facebook atau tidak.

Anda boleh memadam maklumat dengan mengakses aplikasi Facebook pada telefon anda. Tekan butang dengan tiga baris di bahagian bawah kanan, tatal ke “tetapan,” kemudian ketuk “log aktiviti.”

Dari situ, anda boleh pergi ke tahun tertentu dan memadam data dari pelbagai kategori, seperti memotong semua foto dan aktiviti video anda dari 2010.

Inilah cara untuk melindungi data Facebook peribadi anda (atau memadamkannya untuk kebaikan)

Mac.21.201803:07

Memilih untuk memadamkan kategori membawanya keluar dari pelayan Facebook, tetapi syarikat itu mengatakan bahawa sama seperti memadamkan akaun anda, ia mungkin mengambil masa sehingga 90 hari untuk maklumat itu dihapuskan sepenuhnya dari pelayan mereka.

Facebook mengumumkan Rabu pagi bahawa ia akan mengubah tetapan privasinya pada peranti mudah alih dalam beberapa minggu yang akan datang untuk memudahkan pengguna mengakses maklumat peribadi mereka.

Perubahan ini termasuk menu “Alat Kecerahan Privasi” yang baru dan alat yang membolehkan pengguna lebih mudah mencari, mengurus dan memadam data peribadi mereka.

Nota Editor: Selepas cerita kami disiarkan mengenai Facebook, Netflix, Candy Crush dan aplikasi lain, Netflix memberitahu NBC News, “Kami mengambil serius akaun ahli dan data kami dengan serius dan Netflix menggunakan banyak langkah proaktif untuk mengesan aktiviti penipuan untuk menjaga Netflix perkhidmatan dan akaun ahli kami selamat. “