Amaran dikeluarkan untuk penipuan bil utiliti

E-mel dari syarikat kuasa anda – yang kelihatan seperti pernyataan bil – mungkin palsu. Dan jika anda mengklik pada pautan, anda boleh mendapatkan kejutan yang buruk.

“Utiliti elektrik di seluruh negara – dari Florida ke Washington – melaporkan pelanggan yang ditargetkan oleh email berniat jahat ini,” kata Jon Corley, dengan Edison Electric Institute, sebuah kumpulan perdagangan yang mewakili syarikat-syarikat elektrik milik A.S..

Palsu Bill
E-mel palsu ini dihantar kepada orang di seluruh negara, bahkan mereka yang tidak berada di wilayah perkhidmatan PG & E. Klik pautan dan malware dimuatkan ke komputer mangsa.Hari ini

E-mel notis pemberitahuan palsu boleh tiba sebagai teks mudah yang dihantar dari “Perkhidmatan Pengebilan Tenaga” atau lebih graf HTML yang menarik yang merangkumi logo utiliti sebenar, walaupun tidak semestinya syarikat kuasa anda. Itu harus menjadi bendera merah yang salah.

PG & E, sebuah utiliti Pantai Barat yang besar, baru-baru ini memberi amaran bahawa logonya telah digunakan pada banyak penipuan ini.

“Tidak boleh diterima seseorang cuba memanfaatkan pelanggan dan orang lain,” kata Naib Presiden PG & E Helen Burt dalam satu kenyataan.

Penipu mahu anda mengklik pada pautan dalam e-mel yang sepatutnya membolehkan anda melihat bil terbaru anda. Mereka berharap jumlah besar yang perlu dibayar – seringkali $ 500 atau lebih – akan membuat anda berbuat demikian.

Klik pada pautan dan anda boleh diarahkan ke laman web penipuan yang direka untuk mencuri maklumat peribadi anda. Atau anda mungkin memasang perisian berniat jahat – Zeus Trojan – ke komputer anda.

“Ia sangat, sangat berbahaya,” kata Paula Selis, penasihat kanan untuk Unit Teknikal Tinggi Pejabat Peguam Negara Washington. “Ia juga boleh memuat turun malware lain, jadi ia boleh menjangkau dan mencari fail buruk lain dan juga memasangnya di komputer anda.”

Dan inilah bahagian menakutkan yang nyata: Anda boleh memuat turun perisian jahat ini dan tidak pernah mengetahuinya.

“Tidak seperti zaman dahulu, program jahat ini tidak semestinya membuat komputer anda perlahan atau berjalan dengan berlainan,” kata Chester Wisniewski, penasihat keselamatan senior di Sophos. “Ia direka untuk menjadi senyap dan melakukan kerja-kerja kotor di latar belakang.”

Beberapa utiliti, termasuk Southern California Edison, telah memberi amaran bahawa beberapa e-mel palsu tuntutan pelanggan telah melewati bil-bil yang sewajarnya dan mengancam untuk mencabut perkhidmatan jika bil palsu tidak dibayar. Di tengah-tengah musim sejuk yang kejam, itu pasti meningkatkan bilangan orang yang mengklik pada pautan yang tertanam untuk mengetahui lebih lanjut.

“Kami tidak akan menghantar pelanggan kami e-mel yang mengatakan membayar segera atau kami akan mematikan kuasa anda,” kata Marlyn Denter, pengurus utiliti urusan pengguna.

Institut Elektrik Edison menunjukkan bahawa jika anda tertinggal di atas bil elektrik anda, anda akan menerima notis bertulis mengenai kemungkinan pemotongan dan bagaimana untuk mencegahnya. (Baca amaran pengguna: Pelanggan Utiliti Sasaran Penipuan E-mel Baru)

Intinya: Jika e-mel dengan bil utiliti masuk ke dalam peti masuk anda dan kelihatan berbeza dari bil biasa anda, mempunyai alamat yang tidak dikenali atau dari syarikat utiliti yang berbeza, memadamkannya dengan segera. Jangan klik pada pautan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, hubungi talian perkhidmatan pelanggan utiliti anda.

Walaupun ini adalah penipuan yang berkaitan dengan utiliti terkini, tentunya bukan satu-satunya. Artis penyanyi masih menyasarkan perniagaan kecil melalui telefon. Mereka berpura-pura berada di syarikat elektrik dan menuntut kuasa akan dimatikan segera jika pembayaran tidak dibuat segera melalui kad debit Green Dot prabayar. Mangsa dalam penipuan ini telah diambil untuk beribu-ribu ringgit.

Herb Weisbaum adalah The ConsumerMan. Ikut dia Facebook dan Twitter atau lawatan The ConsumerMan laman web.