Agama di tempat kerja boleh membawa api dan belerang

Pekerja mempunyai hak keagamaan di tempat kerja, tetapi memakai agama anda pada lengan anda di tempat kerja boleh membahayakan kerjaya anda.

Persoalan berapa banyak agama di tempat kerja terlalu banyak bermain di sebuah mahkamah California minggu ini dengan kes tertutup yang melibatkan bekas pekerja NASA.

David Coppedge, seorang bekas pakar komputer di Makmal Propulsion Jet NASA, mendakwa dia kehilangan peranan pengurusannya dan kemudian tugasnya kerana percaya pada kuasa yang lebih tinggi. Majikannya mengatakan bahawa dia mengganggu pekerja tetapi akhirnya dilepaskan sebagai sebahagian daripada pemberhentian besar-besaran.

Coppedge mengakui dalam pengakuan mahkamah bahawa dia telah melibatkan rakan sekerjanya dalam perbualan agama, terutamanya menyampaikan DVD mengenai reka bentuk pintar, dan bahawa dia telah diperingatkan oleh seorang penyelia untuk memotongnya kerana ia berjumlah “menolak agama,” dan itu dialog itu adalah “tidak dialu-alukan” dan “mengganggu.”

Walaupun demikian, Coppedge menyaman bekas majikannya untuk diskriminasi agama, gangguan dan penamatan salah.

Ini jenis konflik agama di tempat kerja adalah sesuatu yang kita lihat hari ini, berbanding beberapa dekad yang lalu apabila tempat kerja lebih homogen, kata Jamie Prenkert, seorang peguam dan profesor undang-undang perniagaan di Indiana University Kelley School Perniagaan.

Terdapat lebih banyak kepelbagaian di pejabat dan kilang, dan undang-undang buruh telah disokong untuk melindungi hak-hak keagamaan pekerja, yang dilindungi di bawah Tajuk VII Akta Hak Sivil 1964.

Sesungguhnya, kes-kes diskriminasi agama yang difailkan dengan Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Equal telah meningkat sejak tahun 1997, mencapai 4,151 pertuduhan tahun lepas.

Majikan dikehendaki menyediakan “tempat yang munasabah untuk amalan agama dan kepercayaan pekerja” di bawah undang-undang. Apabila ia tidak dianggap sebagai kesusahan yang tidak wajar bagi majikan oleh mahkamah, para pekerja telah memenangi peperangan termasuk segala-galanya daripada tidak mengerjakan cuti keagamaan tertentu untuk waktu doa untuk memakai pakaian keagamaan. 

Bagaimanapun, semakin ramai pekerja menggugurkan sampul surat mengenai apa yang mereka mahu lakukan atas nama agama mereka, kata Prenkert, kerana banyak individu secara politik dan sosial yang menggembirakan hari ini untuk “membawa agama mereka ke dalam semua aspek kehidupan mereka.”

Namun keinginan itu dapat menimbulkan masalah di tempat kerja. “Apabila anda membawanya bersama di tempat kerja dengan orang yang berlainan latar belakang dan kepercayaan yang perlu bekerjasama, ia sering mengakibatkan tuduhan tidak bertoleransi yang membawa kedua-dua cara,” katanya..

Ia menggoda untuk mengatakan bahawa kita harus meninggalkan agama di pintu, kata Prenkert, “tetapi itu mengabaikan kepercayaan orang ramai yang sangat dipegang.”

Jelas, majikan tidak boleh mendiskriminasi pekerja berdasarkan agama, tetapi itu tidak bermakna bos anda harus menanggung semua tingkah laku yang berkaitan dengan kepercayaan anda, terutamanya jika ia termasuk gangguan, kata Joanna Friedman seorang peguam pekerjaan dengan Tully Rinckey di Washington.

Ketika datang ke agama di tempat kerja, dia berkata, “baik untuk pekerja dan bahkan penyelia untuk membincangkan kepercayaan agama selama tidak dilakukan dengan cara yang menakutkan atau mengganggu tugas pekerjaan atau menciptakan situasi di mana Anda menyalahgunakan pihak berkuasa anda, “tegasnya.

Tidak jelas jika Coppedge melangkah ke garisan.

Dalam guamannya, dia mendakwa bahawa dia tidak “memaksa” atau “memaksa” sesiapa sahaja dan bahawa dia telah dipilih kerana: “sabitan agamanya secara amnya, dan khusus untuk kepercayaannya kepada Allah sebagai pencipta alam semesta, Proposisi 8, yang telah diguna pakai oleh pengundi pada bulan November 2008 (menafikan hak pasangan pasangan yang sama untuk berkahwin), dan permintaannya bahawa “pesta percutian tahunan” JPL akan dinamakan semula sebagai “parti Krismas,” kerana ia telah dipanggil dalam masa lalu. “

Tetapi dalam guaman itu, dia juga mengaku bahawa pekerja mengadu kepada pengurus tentang dia mengganggu mereka dengan bercakap mengenai keyakinan agama dan memberi mereka DVD keagamaan sebagai hadiah.

Jurucakap NASA Veronica McGregor berkata, “En. Coppedge telah dibuang semasa pengurangan. Terdapat masalah, bukan dengan kandungan ucapan Coppedge tetapi cara dia berinteraksi dengan rakan sekerjanya. Sudah tentu, itu adalah isu yang berasingan dari pemberhentian yang berlaku kemudian. ” 

Walaupun tidak mungkin untuk mengatakan siapa yang akan mengatasi kes itu, Friedman berkata penyebaran DVD keagamaan boleh menyusahkan dari perspektif undang-undang.

“Undang-undang ini memberi perlindungan luas kepada pekerja dan pengurus mengenai kepercayaan agama,” katanya, “tetapi apabila kelakuan pekerja di tempat kerja menimbulkan masalah kerana keyakinan mereka, itu bermasalah.”