Adakah anda mendapat robocall ‘pelayaran percuma’? Anda layak untuk $ 900

Mungkin terdapat sisi terang jika anda menerima salah satu daripada robocalls yang menjengkelkan yang menawarkan pelayaran percuma. Ternyata, anda mungkin layak sehingga $ 900.

Itu 'free cruise' call could get you up to $900 because of a class action lawsuit.
Itu panggilan “pelayaran percuma” boleh membawa anda sehingga $ 900 kerana tuntutan mahkamah tindakan kelas.Reuters

Ini kerana hakim di Chicago baru-baru ini telah meluluskan penyelesaian yang mengarahkan Kumpulan Pemasaran Resort dan Karnival, Royal Caribbean dan Norwegian Cruise Line, mengeluarkan wang tunai untuk panggilan telemarketing mereka memberitahu orang yang mereka “layak untuk pelayaran percuma.”

Hakim memutuskan panggilan itu melanggar Akta Perlindungan Pengguna Telefon persekutuan kerana perusahaan pemasaran tidak mempunyai izin bertulis untuk menggunakan nomor telepon. Mengikut tuntutan mahkamah tindakan kelas, Resort Marketing Group membeli maklumat hubungan orang dari broker data.

Tuntutan itu difailkan pada tahun 2012 oleh Philip Charvat, penerima panggilan telefon.

Bagaimana untuk melindungi diri anda daripada robocalls yang meragukan itu

Apr.18.201702:25

Bergantung pada jumlah plaintif yang tampil ke hadapan, penyelesaian itu bernilai $ 7 juta hingga $ 12.5 juta.

Orang yang menerima panggilan antara Julai 2009 dan Mac 2014 boleh menerima sehingga $ 900, atau $ 300 untuk maksimum tiga panggilan.

Sebuah laman web telah ditubuhkan supaya plaintif berpotensi boleh menyemak untuk mengetahui sama ada nombor telefon mereka berada dalam pangkalan data Resort Marketing Group. Mereka yang layak mempunyai sehingga 3 Nov untuk memfailkan tuntutan.