Adakah anda memerlukan insurans perjalanan?

Selama bertahun-tahun, ia adalah perkara yang tidak dapat dijelaskan dalam transaksi perjalanan: insurans. Ejen pelancongan takut untuk membawa subjek insurans perjalanan kerana takut kehilangan keseluruhan perjanjian. Ia dianggap negatif.

Tidak lagi. Sama ada perjalanan anda, harta benda anda, barang anda, atau kesihatan anda, insurans perjalanan – dan yang paling penting, insurans perjalanan yang betul – telah menjadi perkara penting untuk dikemas untuk pelancong yang bijak. Dan jika anda tidak membeli insurans perjalanan – atau jenis yang betul – lebih daripada perjalanan anda boleh hancur.

Menurut Persatuan Insurans Perjalanan A.S., sekitar 30 peratus warga Amerika membeli insurans perjalanan, peningkatan dari 10 persen sebelum 9/11. Tiga sebab utama ialah: ketenangan fikiran, perlindungan terhadap yang tidak dijangka dan kebimbangan untuk kehilangan pelaburan kewangan dalam perjalanan. Sebanyak 70 peratus kapal penjelajah membeli insurans perjalanan.

Walaupun majoriti mereka yang tidak membeli insurans perjalanan biasa dengan insurans penerbangan dan pembatalan perjalanan, ramai yang tidak menyedari insurans kesihatan perjalanan, liputan bagasi dan insurans pemindahan perubatan. Malah di kalangan pembeli insurans perjalanan, hanya 50 peratus yang mengetahui mengenai insurans pemindahan perubatan.

Terdapat satu lagi jenis insurans yang tersedia untuk pelancong udara yang syarikat penerbangan tidak betul-betul tergesa-gesa untuk memberitahu anda tentang. Malah, mereka sebenarnya berharap anda tidak tahu mengenainya. Ia dipanggil penilaian berlebihan.

Sebab untuk membeli insurans perjalanan

1. Penerbangan anda telah dibatalkan.

2. Beg anda hilang dan ubat anda berada di dalamnya. Anda perlu mempunyai preskripsi kecemasan diisi.

3. Paspot dan dompet anda dicuri, dan anda memerlukan wang tunai kecemasan dan pasport gantian.

4. Anda terlibat dalam kemalangan dan rawatan perubatan yang mencukupi tidak tersedia. Anda memerlukan pemindahan perubatan.

5. Anda perlu membatalkan perjalanan anda kerana sakit.

6. Talian pelayaran, syarikat penerbangan atau pengendali pelancongan anda muflis. Anda memerlukan perbelanjaan yang tidak dikembalikan dan untuk sampai ke tujuan anda.

7. Anda mempunyai kecemasan perubatan di negara asing.

8. Peristiwa pengganas berlaku di bandar tempat anda merancang untuk melawat dan anda ingin membatalkan perjalanan anda.

9. A taufan memaksa anda untuk memindahkan resort, hotel atau pelayaran anda.

Berikut adalah jenis-jenis asas insurans:

Insurans penerbangan

Ramai di antara kita membesar dengan memperhatikan kios-kios insurans tersebut di lapangan terbang. Mereka menawarkan untuk membayar wang besar jika anda membeli insurans, pesawat terhempas dan anda berada di atasnya. Nasihat: Ini tidak perlu. Malah, jika anda menjana premium, ia adalah jenis insurans perjalanan yang paling mahal yang anda boleh beli, dan mungkin paling penting. Nasihat saya: TIDAK.

Insurans Pembatalan dan Gangguan Perjalanan

Ini adalah biggie. Kunci di sini adalah titik harga. Jika anda terbang pada tiket $ 59 Southwest Airlines dari Burbank ke Las Vegas, anda mempunyai pelaburan yang sangat kecil untuk melindungi. Anda tidak sepatutnya membeli insurans pembatalan dan gangguan perjalanan. A $ 15,000 bercuti pelayaran seumur hidup sekali? Nasihat saya: YA. Beli insurans ini. Jika anda jatuh sakit, atau terlepas perjalanan anda, atau penyedia perjalanan (syarikat penerbangan, pelayaran, syarikat pemindahan bas) keluar dari perniagaan, anda tidak dibiarkan tinggi dan kering. Anda dilindungi. Nasihat saya: YA, dengan satu amaran tambahan. TIDAK membeli insurans ini daripada pembekal perjalanan individu, yang bermaksud tidak membeli insurans perjalanan pelayaran anda dari syarikat kapal pesiar. Mengapa? Jika syarikat itu keluar dari perniagaan, peluangnya, begitu pula insuransnya.

Insurans Penjagaan Kesihatan

Ini mungkin kawasan yang paling membingungkan. Kebanyakan orang berpendapat bahawa mereka dilindungi jika mereka sudah mempunyai insurans kesihatan yang sedia ada. Di Amerika Syarikat, itu benar. Di luar A.S., bagaimanapun, adalah JIKA besar. Dan dalam sesetengah kes, insurans anda tidak akan melindungi anda jika anda mengembara di sebuah kapal asing yang berbendera asing. Ini adalah bendera merah yang besar, kerana kebanyakan kapal pesiaran, bahkan yang menjelajah perairan A.S., tidak ditandai di U.S..

Dan dalam banyak kes, walaupun anda dilindungi untuk penjagaan kecemasan asas di luar negara (sekali lagi, JIKA besar), dalam hampir semua kes, insurans kesihatan semasa anda TIDAK melindungi anda untuk mengosongkan anda dan menghantar pulang anda ke Amerika Syarikat Di sinilah ” Insurans Pengosongan dan Pemulangan “insurans dimainkan. Saya percaya ini adalah penting bagi sesiapa yang mengembara. Ia adalah program insurans (biasanya premium tahunan, tidak sering dibeli setiap perjalanan) di mana jika anda jatuh sakit atau terluka di luar negeri polisi akan membuat anda dirawat, stabil dan diterbangkan balik ke AS Terdapat beberapa syarikat yang baik yang menyediakan pelan ini, dua daripadanya ialah Travel Guard dan Medjet Assist. Premium tahunan adalah kira-kira $ 300, dan itu kad yang anda harap anda tidak perlu menggunakan. Saran saya: YA, dapatkan ini, dengan satu lagi kaveat penting: baca cetakan yang baik. Dengan Pengawal Pelayaran dan Medjet membantu, dasar-dasar ini memberikan mereka akan mendapatkan anda pada awalnya dirawat dan disahkan dan kemudian menghantar jet yang dilengkapi secara perubatan dan berkemahiran untuk terbang ke doktor dan kemudahan perubatan pilihan anda. Ini penting. Di luar Pengawal Perjalanan dan Medjet membantu, banyak syarikat lain yang menawarkan insurans ini akan memandu anda ke kemudahan doktor dan perubatan pilihan mereka.

Dan kemudian ada sebab lain untuk mendapatkan liputan ini: Jika anda berada di negara asing, terutamanya negara sedang membangun, banyak hospital akan mengakui anda tanpa peduli tentang perlindungan, tetapi mereka tidak akan membiarkan anda pergi sehingga anda membayar. Insurans perjalanan boleh membantu memudahkan pembayaran, dan bertindak sebagai peguam bela supaya anda tidak ditunaikan terlalu banyak kerana anda seorang Amerika.

Insurans bagasi

Banyak polisi pembatalan dan gangguan perjalanan juga menyediakan liputan untuk beg hilang, rosak, tertangguh atau dicuri … Dan ini amat diperlukan jika anda terbang di luar negara dan memeriksa beg. Mengapa? Kerana perkara kecil yang jahat disebut Konvensyen Warsaw .. Konvensyen Warsaw lama mengehadkan liabiliti kepada kira-kira $ 9.07 per paun untuk bagasi yang diperiksa dan $ 400 setiap penumpang untuk bagasi yang tidak diperiksa. Buat matematik. Jika anda hanya dibenarkan £ 44 bagasi sebagai penumpang kereta api, anda tidak mendapat pemeriksaan lemak.

Tetapi jika anda hanya terbang di antara bandar-bandar AS dan berfikir anda tidak perlu untuk pembatalan perjalanan dan polisi gangguan yang lebih besar, anda mungkin menganggap anda hanya dilindungi oleh had liabiliti yang diterbitkan oleh syarikat penerbangan apabila ia hilang, dicuri, ditangguhkan atau beg yang rosak.

Sesungguhnya, sekurang-kurangnya di permukaan, nampaknya seperti anda dilindungi. Sehingga 28 Februari 2007, liabiliti syarikat A.S. untuk kehilangan atau kerosakan bagasi meningkat kepada $ 3,000 setiap penumpang dari had semasa $ 2,800. Bunyi baik, kan? Nah, mari kita bincangkan had tersebut dalam istilah yang realistik: Pertama, terdapat senarai keseluruhan item yang dikecualikan yang tidak dilindungi (permata, bulu, dokumen kewangan yang boleh dirunding, dan lain-lain), dan kemudian ada sesuatu yang disebut …. penyusutan. Syarikat penerbangan mungkin mempunyai had liabiliti $ 3,000, tetapi had itu bukan satu beg, ia adalah satu kejadian, dan semuanya berasaskan nilai susut nilai. Hampir tidak ada sesiapa dalam sejarah penerbangan yang pernah menerima $ 3,000.

Tetapi ada peruntukan insurans kecil yang anda mungkin tidak pernah dengar tentang. Dan syarikat penerbangan tidak begitu bergegas untuk memberitahu anda mengenainya. Malah, tidak seorang pun syarikat penerbangan pun mengiklankan peruntukan ini, walaupun ia tersedia untuk setiap penumpang tunggal. Ia sesuatu yang dipanggil “penilaian berlebihan.”  

Apabila anda sampai ke lapangan terbang, tanya agen kaunter untuk pilihan kecil ini yang dikenali sebagai “penilaian berlebihan.” Ia menyediakan liputan tambahan sebanyak $ 5,000, pada kadar kira-kira $ 1 setiap $ 100. Jika anda membeli penilaian yang berlebihan, anda akan diminta untuk menerangkan kandungan beg itu. Ia berbaloi jika syarikat penerbangan itu kehilangan beg anda.

Insurans tidak dapat dikembalikan

Sesetengah polisi juga menawarkan perlindungan lurus jika anda membeli tiket penerbangan yang tidak dapat dikembalikan dan kemudian tidak boleh menggunakannya dan tidak mahu dipukul dengan minimum $ 100 yuran perubahan. Ini berjalan kira-kira $ 13 per $ 100 liputan. Premium mahal, tetapi masih berbaloi jika anda benar-benar fikir anda mungkin perlu menukar perjalanan anda apabila anda membeli tiket anda.

Insurans perjalanan golf

Travel Guard menyediakan kehilangan peralatan golf, kelewatan peralatan golf, bayaran balik golf. Di samping itu, setiap pelanggan Pelan Insurans Perjalanan Golf juga akan menerima Perkhidmatan Penjaja Golf AIG Travel Guard, termasuk cadangan padang golf dan arahan memandu, tempahan masa tee, perkhidmatan rujukan PGA-Profesional dan banyak lagi. Sekiranya mendapat satu lubang, kita akan membayar balik untuk pusingan perayaan (sehingga $ 250) di rumah kelab.

Pengembaraan / perjalanan sukan ekstrim

Dalam kebanyakan kes, terdapat pengecualian mengenai insurans perjalanan asas ketika datang ke perjalanan pengembaraan. Ini bermakna spesifikasi pada seberapa tinggi gunung yang anda naik, dan sejauh mana anda menyelam skuba. Walau bagaimanapun, insurans perjalanan pihak ketiga boleh menawarkan liputan tambahan untuk acara pengembaraan dan sukan ekstrem-walaupun acara sukan profesional boleh dilindungi, tetapi kosnya akan dikenakan.

Liputan kad kredit

Sekiranya anda menempah perjalanan anda pada kad kredit, anda mungkin sudah dilindungi dalam banyak kes. Tetapi lebih kerap daripada tidak, liputan kad kredit asas anda akan terhad kepada insurans kemalangan penerbangan, insurans kereta sewa atau insurans bagasi terhad. Pastikan anda membaca terma dan syarat kad anda, atau hubungi talian bebas tol pembekal kad kredit anda untuk panduan.

Petua terorisme

Baca kata laluan dasar dengan berhati-hati. Jika perang pecah, atau ada tindakan pengganas, adakah terdapat klausa yang dasarnya membatalkan dasar anda? Sangat sedikit polisi merangkumi pembatalan perjalanan atas alasan apapun. Kebanyakan dasar sekarang termasuk klausa “force majeure”. Contohnya, kebanyakan dasar kini masih meliputi pembatalan perjalanan sekiranya Jabatan Negara A.S. mengeluarkan amaran perjalanan. Juga banyak dasar sahaja yang melindungi anda untuk perjalanan anda jika tindakan keganasan berlaku di negara tertentu yang anda bawa ke atau dari. Dan mereka menetapkan batas sejauh mana serangan harus berada di destinasi anda sebelum ia berkuatkuasa. Anda secara amnya mesti membeli polisi sebelum berlakunya keganasan untuk dilindungi. Tetapi hampir semua dasar tidak akan menanggung kerugian yang disebabkan oleh peperangan atau ancaman perang.

Hubungi dan berbincang dengan agensi secara peribadi, tanyakan kepada mereka soalan-soalan khusus yang anda ada sebelum perjalanan anda, untuk meletakkan fikiran anda dengan selesa. Sesetengah pelan insurans merangkumi hanya jika syarikat perjalanan secara rasmi memfailkan perlindungan muflis. (Tidak semua polisi merangkumi setiap kebangkrutan.) Polisi lain meninggalkannya di Jabatan Negara A.S., agensi penguatkuasa undang-undang atau media berita – bukan anda – untuk menentukan apa yang merupakan serangan pengganas, asing atau domestik.

Memahami bahawa kebanyakan polisi insurans tidak akan meliputi kebimbangan masa lalu. Selepas serangan 11 September, sebagai contoh, Travel Guard membayar balik pelanggan yang membatalkan perjalanan kerana mereka takut terbang. Walaupun Pengawal Pelancongan merasakan ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan, tidak mungkin penanggung insurans akan melakukannya semula. Ia adalah peristiwa paling mahal dalam sejarah syarikat itu.

Untuk membeli, atau tidak untuk membeli?

Bandingkan kos perjalanan berbanding dengan kos polisi. Sekiranya anda baru membeli tiket penerbangan $ 200, adakah itu bernilai? Sekiranya anda membayar dengan kad kredit, dan syarikat penerbangan itu berhenti beroperasi sebelum penerbangan anda, anda sudah dilindungi – di bawah undang-undang kredit persekutuan – oleh syarikat kad kredit anda sendiri, kerana anda membeli atau mengikat kontrak untuk perkhidmatan yang anda lakukan ‘ t mendapatkan.

Cari polisi dengan penginsurans perjalanan yang bebas daripada pengendali pelancongan anda dan dilesenkan oleh negara anda. Banyak pelayaran dan pengendali pelancongan menawarkan insurans, selalunya dengan premium yang lebih rendah daripada yang dikenakan oleh penanggung insurans luar. Tetapi jika syarikat pelayaran atau syarikat pelancongan keluar dari perniagaan, tidak mungkin wang untuk menampung tuntutan anda.

Sekiranya penerbangan atau kelewatan pelayaran membuat anda mahu membatalkan, anda mungkin tidak beruntung. Baca cetakan halus, seperti beberapa polisi, lebih daripada setengah percutian anda perlu ditangguhkan sebelum anda boleh membatalkan dan dilindungi.

Sumber

Insuremytrip.commembolehkan anda membandingkan pelan negara, berdasarkan apa yang mereka kos, apa yang mereka tutupi dan pembayaran.

TripInsuranceStore.commenawarkan perbandingan dan testimoni daripada pengguna, dan anda juga boleh mendaftar untuk pelan walaupun laman web ini.

Akses Amerika 1-800-729-6021.

Travel Guard International: 1-800-826-4919.

Perkhidmatan Insurans Travelex: 1-800-228-9792.

HTH Worldwide: 1-888-243-2358.

Perjalanan Diinsuranskan Antarabangsa: 1-800-243-3174.

Insurans Perjalanan Global: 1-800-232-9415.

Travelsafe: 1-888-885-7233.

Bantuan Medjet: $ 250 setahun, $ 350 untuk keluarga. Pilihan 7, 14, 21 dan 30 hari juga tersedia. 1-800-963-3538.

Kad Ambulans Air: $ 195 setahun untuk individu dan $ 295 setahun untuk keluarga.