Adakah anda berutang wang? Berikut adalah cara untuk mengetahui – tanpa mendapat scammed

Tidak ramai orang yang akan berkata “tidak” untuk membebankan wang, tetapi anda mungkin ragu jika diberi peluang. Itulah bagaimana seorang pengarang TODAY merasakan ketika dia menaip namanya ke laman web yang mendakwa dia mungkin berhutang dana yang tidak dituntut.

Bendera merah naik apabila laman web itu meminta maklumat peribadi seperti nombor keselamatan sosialnya. Nampak seperti penipuan, bukan? Nah, ternyata laman web itu sah.

Wang saving Tips
Adakah anda berhutang wang tidak dituntut??Shutterstock

Pejabat Pengawal Negeri New York, di mana kami mencari, membolehkan anda menyemak untuk mengetahui sama ada anda mempunyai hutang oleh sejumlah institusi kewangan seperti bank, syarikat insurans, agensi kerajaan dan organisasi lain. Hampir setiap negeri mempunyai pilihan yang serupa untuk mendapatkan wang yang tidak dituntut, dan ada dilaporkan berbilion-bilion dolar yang hanya duduk di sana.

Kenapa ada wang yang tidak dituntut begitu banyak?

“Orang di seluruh negara mungkin telah mengetepikan wang dalam akaun tabungan kecil atau terlebih bayar bil elektrik pada satu ketika, dan kemudian berpindah,” kata ahli kewangan John Decker. “Jika institusi itu tidak dapat menjejaki anda setelah melakukan usaha terbaik, maka mereka perlu menghapuskan buku-buku itu dan mengubah kredit ke negeri itu.”

Ini cenderung berlaku dengan orang yang kerap berpindah ke negeri baru, kerana institusi tidak dapat mencari alamat sekarang dengan mudah. Oleh kerana anda boleh berhutang wang dalam pelbagai negeri, pastikan anda memeriksa di mana-mana tempat anda tinggal.

Elakkan yuran bank, dapatkan pekerjaan sampingan: Petua dan cara untuk menjimatkan $ 2,018 pada tahun 2018

Jan.01.201803:13

Untuk mengetahui sama ada anda telah tidak dituntut dana, cari laman web pemampat negeri (disenaraikan di bawah). Inilah institusi kerajaan yang mengendalikan proses ini. Dari sana, setiap negeri akan berbeza dalam prosesnya yang tepat, tetapi anda mungkin akan diminta untuk menaip nama anda, yang kemudian akan menghasilkan senarai keputusan. Jika maklumat sepertinya boleh menjadi milik anda berdasarkan padanan alamat, misalnya, maka anda boleh mengatakan bahawa anda ingin menuntutnya.

Di sinilah anda perlu memasangkan maklumat peribadi untuk membuktikan identiti anda. “Oleh kerana terdapat banyak nama biasa dan kami ingin mengelakkan penipuan, kami perlu meminta nombor keselamatan sosial anda untuk memastikan tuntutan itu sah,” kata Kelly Kuracina, penolong ketua biro Pejabat Dana Tak Dituntut New York. “Kami menggunakan sistem yang selamat untuk dipadankan dengan nombor keselamatan sosial yang anda berikan dengan yang kami ada pada fail untuk tuntutan itu, dan jangan gunakan maklumat untuk apa-apa selain mengesahkan identiti anda.”

Lihatlah penipuan

Tetapi hanya kerana laman web ini sebenarnya tidak bermakna ada orang lain di luar sana yang cuba menipu awak. “Terdapat banyak laman web di luar sana yang cuba meniru kita,” kata Kuracina. “Sebab itulah yang terbaik untuk pergi ke laman web pengendali negeri anda secara langsung.”

Decker bersetuju, dan mencadangkan orang ramai mengelakkan Googling bagaimana mencari dana yang tidak dituntut; Sebaliknya, ketik laman web pengendali komputer sendiri. “Jika anda menghadapi masalah mencari,” katanya, “hubungi pejabat dan tanyakan bagaimana anda boleh mencari dana yang tidak dituntut.”

5 tanda amaran email anda telah diretas

12.12.201804:42

Terdapat juga laman web selamat lain yang dikenali sebagai missingmoney.com, menurut Kuracina. Ini persatuan kebangsaan yang membolehkan anda mencari di seluruh agensi kerajaan untuk dana yang tidak dituntut.

Anda juga mempunyai pilihan untuk mencari dan kemudian menghantar surat dalam tuntutan kertas jika anda tidak selesa dengan menyediakan maklumat peribadi anda dalam talian. Tetapi Kuracina menasihati menentangnya.

“Kami menggalakkan orang untuk mempercayai borang tuntutan dalam talian,” katanya. “Ia lebih selamat daripada meletakkan maklumat anda pada sekeping kertas kerana ia melalui banyak lagi tangan. Laman web adalah selamat, dan anda boleh menghubungi pejabat untuk memastikan anda berada di laman web yang betul. “

Anda mungkin tertanya-tanya berapa banyak wang tunai yang dapat anda capai jika anda melalui proses ini. Malangnya, ia bukan satu tan. “Secara purata, tuntutan berkisar antara $ 50 hingga $ 100,” kata Kuracina. “Tetapi boleh jadi lebih.”

Decker sendiri mendakwa $ 283 daripada akaun simpanan lama. Dan mungkin ada ratusan lagi jika anda menambah banyak tuntutan bersama. Anda juga boleh menuntut dana bagi pihak saudara saudaranya.

Untuk melihat jika anda berhutang wang, periksa setiap negeri yang anda tinggal di bawah:

Alabama

Alaska

Arizona

Arkansas

California

Colorado

Connecticut

Delaware

Florida

Georgia

Hawaii

Idaho

Illinois

Indiana

Iowa

Kansas

Kentucky

Louisiana

Maine

Maryland

Massachusetts

Michigan

Minnesota

Mississippi

Missouri

Montana

Nebraska

Nevada

New Hampshire

Jersi baru

Mexico baru

New York

North Carolina

Utara Dakota

Ohio

Oklahoma

Oregon

Pennsylvania

Pulau Rhode

Carolina Selatan

Dakota Selatan

Tennessee

Texas

Utah

Vermont

Virginia

Washington

Virginia Barat

Wisconsin

Wyoming