5 tips untuk mendapatkan yang terbaik daripada tayar (dan tetap selamat di jalan raya)

Beberapa keputusan mudah mengenai tayar dapat membantu pemandu mengelakkan kesilapan di jalan raya – terutamanya dalam keadaan basah.

Untuk memulakan siri baru, “Put It to the Test,” pada hari Isnin, tip TODAY menawarkan untuk membantu pemandu bukan sahaja memanfaatkan sepenuhnya tayar mereka, tetapi juga memastikan penumpang selamat:

1. Putar tayar setiap 5,000-7,000 batu. Ini akan membantu tayar memakai pada masa yang sama.

2. Sentiasa letakkan tayar baru pada gandar belakang. Ia akan membantu pemandu mengawal kereta mereka di jalan raya yang basah. “Tidak kira jika anda memandu pacuan roda hadapan, pacuan roda belakang, atau memandu semua roda,” kata Sarah Robinson, seorang pakar keselamatan tayar Michelin. “Jika anda kehilangan daya tarikan di belakang terlebih dahulu, akan berputar. Fizik sentiasa menang. “

Bagaimana untuk memilih tayar yang betul untuk kereta anda

03 Oktober 201403:57

3. Pastikan tekanan tayar pada tahap yang disyorkan. Tekanan rendah tayar boleh menyebabkan tayar kehilangan cengkaman mereka pada permukaan basah, hujan. Berapa tekanan yang diperlukan oleh tayar anda? Cari nombor dalam manual pemilik kereta anda atau di pintu kereta anda. 

4. Semak tekanan tayar secara tetap. “Kami mahu melakukan ini sekali sebulan atau sebelum perjalanan panjang. Anda mahu melakukannya pada waktu pagi apabila tekanan sejuk dan stabil,” kata Robinson.

5. Periksa kedalaman tirus dengan kerap. Ini akan membantu mengekalkan daya tarikan pada jalan basah. Cara mudah untuk memeriksa kedalaman tapak adalah dengan menggunakan suku masuk yang dimasukkan ke dalam alur tayar: Jika anda dapat melihat di atas kepala Washington, mulakan ping untuk tayar baru.

Untuk maklumat lanjut mengenai keselamatan tayar, lihat petua tambahan di sini. 

Ketahui bagaimana untuk memeriksa tekanan tayar anda

03 Oktober 201400:43