4 sikap tidak sihat terhadap wang

Jika anda mendapati diri anda sentiasa menekankan tentang wang, membuat keputusan kewangan yang lemah yang membuat anda tidak berada di mana-mana, anda tidak bersendirian.

Satu kajian baru memberikan wawasan tentang mengapa sesetengah orang terkunci dalam ini seolah-olah kehilangan pertempuran dengan kewangan mereka. Penyelidikan yang diterbitkan dalam The Journal of Financial Therapy, mengenalpasti empat sikap asas yang boleh menjejaskan kewangan rakyat.

Ini “skrip wang” biasanya tidak sedarkan diri dan biasanya berasal dari masa kanak-kanak, kata Profesor Brad Klontz, salah seorang pengarang kajian. Mereka memacu keputusan kewangan kita dan boleh memberi kesan buruk terhadap kewangan dan kehidupan kita.

Keempat-empat keperibadian wang yang berbahaya:

  • Penghindaran wang: Percaya bahwa uang itu buruk atau Anda tidak berhak mendapatkan uang. Bagi orang yang mempunyai keperibadian ini, wang boleh menimbulkan perasaan ketakutan, kebimbangan atau rasa tidak puas hati. Individu berpendapatan rendah, lebih muda dan tunggal lebih cenderung untuk memegang sikap ini.
  • Mpenyembahan tunggal: Percaya bahawa peningkatan pendapatan atau kejatuhan kewangan akan menyelesaikan masalah anda. Orang yang mempunyai sikap ini mungkin membawa hutang pusingan. Sikap wang yang paling umum yang terdapat di Amerika, Klontz mengesyaki ia boleh menjadi tindak balas oleh Baby Boomers kepada ketabahan ekstrem ibu bapa mereka, yang telah dibangunkan sebagai mekanisme survival semasa Kemelesetan Besar. “Apabila ibu bapa mengambil pandangan yang melampau mengenai wang, anak-anak akan mencontohi sikap itu atau melakukan yang bertentangan dengannya, yang mungkin sama-sama tidak berfungsi,” kata Klontz.
  • Status wang: Mengikat harga diri anda untuk nilai bersih anda. Individu yang percaya bahawa wang adalah simbol status lebih cenderung menjadi muda, tunggal, kurang berpendidikan, dan kurang kaya.
  • Kewaspadaan wang: Menjadi rahsia mengenai kewangan dan terlalu waspada terhadap perbelanjaan. Dengan kata lain, miser klasik. Walaupun orang yang mempunyai sifat ini sering terjamin dari segi kewangan, mereka sering tidak membenarkan diri mereka menikmati faedah mendapatkan wang. Dalam kes-kes yang teruk, ia boleh menyebabkan penimbunan dan penjagaan bawah kaki.

Sikap yang sihat tentang wang memerlukan kelonggaran, kata Klontz, yang bekerja sebagai psikolog klinikal di Hawaii dan mengkhususkan diri dalam terapi kewangan.

“Sekiranya kita dapat mengenal pasti skrip wang kita, mempunyai pandangan tentang pengalaman awal zaman kanak-kanak dan pelbagai kepercayaan wang dalam keluarga kita, kita boleh mencabar dan mengubah kepercayaan kewangan yang mungkin menyebabkan kita membahayakan kewangan atau mengehadkan potensi kita,” kata Klontz..

Loading...