4 cara untuk tidak pernah membayar yuran ATM sekali lagi

Sekiranya anda berasa seperti bank anda adalah nikel dan malap, anda salah. Anda perlu mengira dalam lima bil dolar. Tetapi anda boleh mengelakkan bayaran ATM bank mahal dengan sedikit strategi.

Mengikut kaji selidik Bankrate yang baru, bayaran pengeluaran ATM purata ialah $ 4.35, naik 5 peratus dari tahun lepas. Itu naik daripada $ 1.97 pada tahun 2008, dan 89 sen pada tahun 1989.

Bank-bank mengatakan bahawa mereka cuba untuk memulihkan kos tetap mengekalkan rangkaian ATM mereka sementara bilangan pelanggan yang menjana daripada yuran rangkaian telah turun.

Tetapi selagi anda memberi perhatian, anda tidak perlu menjadi yang membantu mereka dengan gaji anda sendiri.

Berikut adalah empat tip dari pakar untuk mengelakkan bayaran ATM. 

Beralih kepada bank yang mengembalikan bayaran ATM

Bank yuran ATM sifar

Sekiranya anda menggunakan bank yang tidak mengembalikan kredit ATM anda, anda boleh membuang ke atas $ 200- $ 300 setahun, kata David Bach, Naib Pengerusi Edelman Financial Services. Untuk bank bata dan mortar yang tidak mengenakan yuran, periksa beberapa akaun semakan yang lebih “premium” di TD Bank atau akaun “semak pilih prestasi” di PNC Bank. Walau bagaimanapun, yang pertama memerlukan baki minimum bulanan sebanyak $ 2,500 atau lebih untuk melayakkan pembayaran balik ATM. Yang terakhir memerlukan baki minimum bulanan sebanyak $ 5,000, atau jumlah yang sama dalam deposit langsung yang memenuhi syarat, untuk mengelakkan surcaj bulanan $ 25.

Yuran Mendaki ATM untuk Merakam Tinggi

September.29.201400:29

Bank dalam talian sahaja
Beberapa bank dalam talian sahaja – seperti Ally, Simple dan USAA – juga membayar balik yuran ATM, sama ada tanpa had atau sehingga tahap tertentu. Kekurangan lokasi fizikal mereka mungkin bermakna anda akan mahu memegang bank lama anda sebagai akaun utama anda jika anda membuat deposit tunai, tetapi ada cara untuk mendapatkan sekitar itu, seperti dengan membeli kad prabayar di kedai ubat dan memindahkan baki ke akaun anda.

Akaun firma broker
Firma pelaburan dan broker juga sering menawarkan akaun pasaran wang yang membayar balik yuran ATM. Contoh-contoh di sini termasuk Charles Schwab, E * trade and Fidelity. Sekali lagi, baki minimum sebanyak $ 1,000 atau lebih mungkin diperlukan untuk membuka akaun atau untuk layak mendapatkan kembali bayaran ATM anda.

Membaikpulih perbankan anda boleh menjadi masalah, tetapi ia adalah berbaloi untuk menghindari penarikan diri. “Bank yang saya bawa dengan hari ini menjadikan saya pelanggan sebagai pelanggan kerana mereka mengembalikan wang tunai ATM,” kata Bach.

Untuk lebih banyak pilihan, lihat senarai akaun bank pembiayaan peribadi FatWallet yang membayar balik bayaran ATM.

Tetapi bagi orang yang tinggal gaji untuk gaji dan tanpa apa-apa kusam simpanan, mereka akan terpaksa tinggal di jari kaki mereka sedikit lagi untuk mengelakkan bayaran ATM.

Tinggal di rangkaian bank anda
Jika anda mempunyai bank besar, hanya pergi ke ATM mereka. Jika tidak, anda berkemungkinan akan menaikkan bayaran keluar-rangkaian. Untuk memudahkan, bank-bank besar seperti Bank of America, Chase dan Citi semuanya mempunyai aplikasi untuk mencari ATM dalam rangkaian terdekat.

Begitu juga, bank-bank kecil sering tergolong dalam rangkaian yang lebih besar, seperti Allpoint tanpa bayaran surcaj. Dan hampir separuh daripada semua kesatuan kredit dan koperasi adalah sebahagian daripada rangkaian Co-Op. Flip ke atas kad anda dan jika logo di bahagian belakang sepadan dengan yang ada pada mesin, tiada bayaran pengeluaran. Untuk lokasi yang paling terkini dari ATM tanpa bayaran, kedua-dua tapak Allpoint dan tapak Co-Op menawarkan locators web dan aplikasi yang boleh dimuat turun.

“Kabar baiknya ialah rangkaian ATM ini lebih besar dari sebelumnya,” kata Greg McBride, Ketua Penganalisis Kewangan Bankrate. “Jadi dalam rangkaian anda lebih mudah daripada yang pernah berlaku.”

Tolak kurang kerap
Cara akal untuk mengelakkan bayaran daripada ATM adalah dengan menggunakannya kurang kerap. “Orang ramai cenderung pergi ke ATM setiap hari,” kata Bach. “Mereka pada dasarnya menarik wang untuk hari itu, kemudian dikenakan bayaran dengan bayaran setiap hari.” 

Sebaliknya, pakar mengatakan, membuat lawatan lebih sedikit.

“Saya cuba menghadkan perjalanan saya ke ATM sekali seminggu,” kata Sharon Epperson, Wakil Kewangan Peribadi CNBC. “Mengehadkan penggunaan ATM saya juga membantu saya membuat anggaran. Saya mengeluarkan tunai yang cukup untuk minggu ini.”

Dapatkan wang tunai balik di checkout, tetapi berhati-hati dengan bayaran
Langkau ATM sepenuhnya dan hanya beli dengan kad debit anda sesuatu yang anda sudah akan beli di kedai ubat atau kedai runcit. Semasa checkout, mintalah “cash back” dan mereka hanya akan memberikan jumlah yang anda minta, biasanya sehingga $ 50 atau $ 100.

Ini kerja tambahan sedikit tetapi “sama seperti ATM percuma,” kata McBride.

Itu selagi kedai tidak mengenakan bayaran balik wang tunai, seperti beberapa kedai dolar. Pastikan terlebih dahulu bertanya kepada kerani jika ada, dan juga menonton peranti penangkapan tandatangan untuk melihat jika anda bersetuju dengan sebarang bayaran di sana juga.

Walaupun bayaran ATM mungkin kelihatan seperti beberapa dolar di sana dan di sana apabila anda perlu merebut wang tunai untuk hari atau malam, mereka boleh dengan cepat menambah. Tetapi jika anda sedar, anda boleh menyimpannya.

“Mereka menyimpan wang anda secara percuma dan kemudian mengecaj anda $ 4 untuk mendapatkan wang anda kembali,” kata Bach. “Orang tidak menganggap berapa kos ini dari segi peratusan.”