10 taman negara paling popular di AS mengikut TripAdvisor

Dikenali dengan landskap yang unik dan hidupan liar yang luas, taman negara Amerika adalah beberapa tanda mercu tanda yang paling banyak dikunjungi di dunia. Berjuta-juta pelancong merancang perjalanan setiap tahun, tetapi musim panas ini akan menjadi istimewa kerana 25 Ogos menandakan ulang tahun ke-100 Perkhidmatan Taman Negara memelihara beberapa tempat yang paling indah di negara ini.

Acara penting ini sememangnya semakin ramai yang memukul jalan raya, seperti yang dijumpai dalam kajian baru yang menunjukkan bahawa 21 peratus responden A.S. merancang untuk melawat taman nasional musim panas ini. Itu naik dari 18 peratus tahun lepas. Malah, Presiden Obama dan keluarganya menuju ke Carlsbad Caverns New Mexico dan taman negara Yosemite California hari ini untuk lawatan tiga hari untuk menyerlahkan usaha pemuliharaan.

Meraikan satu abad Taman Negara

Mei.12.201601:20

Tetapi bagi pelancong yang rata-rata, sukar untuk memilih mana yang paling hampir 60 taman negara untuk dilawati. Untungnya, TripAdvisor telah mengenal pasti 10 destinasi teratas yang paling popular. Begitu taman masuk di No. 1?

Grand Canyon
Grand Canyon masuk nombor satu sebagai taman negara yang paling popular.TripAdvisor

Tidak hairanlah, Taman Negara Grand Canyon di Arizona mengambil tempat teratas kerana ia merupakan destinasi senarai baldi untuk ramai pelancong, dan salah satu dari tujuh keajaiban alam semula jadi di dunia. Ia terbentang lebih daripada 1,900 batu persegi dan mempunyai beberapa formasi semula jadi seperti lembah sungai yang sampai satu batu dalam.

BERKAITAN: 10 pantai terbaik di AS dan dunia mengikut TripAdvisor

Tempat No 2 pergi ke Bryce Canyon di Utah. Di sana anda dapat melihat kumpulan terbesar hoodoos (lajur atau puncak batu cuaca) di dunia. Walaupun ia jauh lebih kecil daripada Grand Canyon di hanya 56 batu persegi, ia sama seperti yang luar biasa dengan perpaduan unik pokok-pokok pain dan formasi batu.

Jika anda mengetuai utara di negara ini, anda akan masuk ke taman ketiga dalam senarai: Grand Teton di Wyoming. Tempat ini adalah impian kekasih di luar kerana ia mempunyai lebih daripada 200 batu laluan. Seorang jurugambar boleh menangkap gambar-gambar di Teton Range, yang sembilan puncaknya adalah sebahagian daripada Pergunungan Rocky.

BERKAIT: Skor percuma di percutian anda dengan strategi mudah ini

Taman dari Hawaii ke New Mexico melengkapkan sepuluh teratas, jadi semak senarai penuh di bawah.

10 taman negara yang paling popular:

1. Grand Canyon National Park, Arizona

Ada sebab tanah ini luas – dipenuhi dengan lapisan batu yang berwarna-warni – bukan sekadar keajaiban alam di dunia, tetapi juga sebuah Situs Warisan Dunia UNESCO juga.

2. Taman Negara Bryce Canyon, Utah

Bryce Canyon
Bryce Canyon adalah taman nasional kedua yang paling popular.TripAdvisor

Di sini anda akan mendapati hoodoos koleksi terbesar di dunia, atau batu cerobong.

3. Taman Negara Grand Teton, Wyoming

Grand Teton National Park
Taman Negara Grand TetonTripAdvisor

Teton yang menawan adalah mimpi untuk pejalan kaki dan jurugambar.

4. Taman Negara Haleakala, Hawaii

Haleakala National Park
Taman Negara HaleakalaTripAdvisor

Pelancong dapat mengalami perpaduan landskap gunung berapi dan hutan hujan yang unik di pulau Maui di Hawaii.

5. Taman Negara Glacier, Montana

Gletser National Park
Taman Negara GlacierTripAdvisor

Taman ini adalah sebahagian daripada “Mahkota Benua,” ekosistem utuh terbesar di U.S.

6. Taman Negara Mesa Verde, Colorado

Mesa Verde National Park
Taman Negara Mesa VerdeTripAdvisor

Langkah kembali ke masanya di Taman Negara Mesa Verde, yang merupakan rumah kepada beberapa tempat arkeologi Puebloan yang dipelihara terbaik di negara ini.

7. Sequoia dan Taman Negara Kings Canyon, California

Sequoia and Kings Canyon National Park
Taman Negara Sequoia dan Kings CanyonTripAdvisor

Kedua-dua taman itu terletak bersebelahan di selatan Sierra Nevada dan menampilkan beberapa landskap semulajadi yang paling mengagumkan di Amerika.

8. Taman Negara Yosemite, California

Yosemite National Park
Taman Negara YosemiteTripAdvisor

Taman ini dikenali di seluruh dunia untuk tebing granit – termasuk destinasi popular El-Capitan yang memanjat batu dan air terjun, dan juga menawarkan banyak peluang berkhemah.

9. Taman Negara Zion, Utah

Zion National Park
Taman Negara ZionTripAdvisor

Merangkumi lebih dari 229 batu persegi, Taman Negara Zion adalah rumah kepada 289 spesies burung, 75 mamalia dan 32 reptilia di empat zon kehidupan uniknya.

10. Taman Negara Carlsbad Caverns, New Mexico

Carlsbad Caverns National Park
Taman Negara Carlsbad CavernsTripAdvisor

Tidak seperti kebanyakan taman-taman di senarai ini, ciri-ciri terbaik Taman Negara Carlsbad Caverns adalah di bawah tanah. Lebih daripada 119 gua yang diketahui duduk di bawah permukaan.

Perhatikan kesilapan terbaik dari siri TODAY ‘100 Years of National Park’

Mei.13.201601:46