10 helah untuk penghantaran hadiah percutian dengan mudah

Kotak-kotak. Bungkus gelembung. Kacang pembungkus. Gulung pita tanpa kooperatif. Hadiah penghantaran pada masa ini tahun boleh menjadi kesakitan besar di leher – apatah kesakitan dalam buku poket.

Adakah terdapat helah untuk menghantar buah ke Mak Cik Louise anda, set LEGO kepada Jimmy yang kecil, buku-buku ke Uncle John anda dan alat memasak berat ke Ibu anda? Anda bertaruh ada.

Petua berikut akan membantu anda menghantar pakej percutian dengan selamat dan dengan cara yang paling mahal, bergantung kepada keperluan anda.

1. Jangan bimbang. Jika anda menangguhkan penghantaran hadiah anda dengan cara yang menyenangkan, anda mungkin mendapati diri anda membelanjakan lebih banyak wang pada harga yang mahal – dan dalam banyak kes, tidak dapat dielakkan – perkhidmatan hari ke hari untuk penghantaran ke bahagian lain negara.

2. Buat ping anda di Web. Peruncit dalam talian akan membungkus dan menghantar hadiah untuk anda supaya anda tidak perlu risau sama sekali. Ramai juga akan membungkus hadiah dan membolehkan anda memasukkan nota peribadi dan resit hadiah.

3. Pilih kotak yang betul. Jika anda melepaskan laluan dalam talian dan perlu menghantar hadiah sendiri, pastikan anda membungkusnya dalam kotak kadbod yang kuat dan beralun. Semak bahagian bawah kotak untuk had berat badan. Jangan bungkus kotak luar dalam apa-apa jenis kertas; ia boleh merosot dan hadiah anda mungkin hilang atau ditangguhkan. (Perkhidmatan Pos A.S., UPS, DHL dan beberapa kotak FedEx adalah percuma.)

4. Gunakan bahan pembungkusan yang betul. Melabur dalam beberapa kacang pembungkus dan bantalan busa, terutamanya jika anda menghantar apa-apa yang rapuh. Tinggalkan ruang yang cukup antara item di dalam kotak, dan balut item individu dengan bantalan berganda jika perlu.

5. Kapal perishable dengan betul. Hantar barangan, daging, keju dan buah-buahan pada hari Isnin, Selasa atau Rabu, dengan ideal melalui penghantaran hari berikutnya. Jika anda menghantarnya pada Khamis atau Jumaat, pastikan makanan boleh mengendalikan suhu yang sangat panas atau sejuk sehingga empat hari. Ini mungkin memerlukan penggunaan pek gel beku.

6. Ketahui bagaimana menghantar barangan bernilai tinggi. Membawa perhiasan mahal dan barang berharga lain melalui penghantaran ke hari dalam kotak yang tidak lebih kecil daripada 7-by-4-by-2 inci. Lihatlah untuk menginsuranskan item tersebut melalui syarikat insurans anda, kerana kebanyakan syarikat perkapalan meletakkan had pada jumlah tuntutan. Jangan letakkan apa-apa ke luar kotak yang akan mendedahkan nilai item.

7. sekitar. Untuk mengetahui berapa banyak kos untuk menghantar pakej di suatu tempat, hubungi nombor ini dan gunakan perkhidmatan kadar automatik: Perkhidmatan Pos A.S., (800) ASK-USPS (275-8777); FedEx, (800) GO-FEDEX (463-3339); UPS, (800) PICK-UPS (742-5877); DHL, (800) CALL-DHL (225-5345). Anda perlu kod ZIP, berat pakej dan bentuk asas hadiah (jadi anda boleh memilih sama ada untuk menghantarnya dalam kotak, sampul surat atau tiub, sebagai contoh).

8. Ketahui perbezaan asas dalam kos penghantaran. Inilah kos untuk menghantar kotak 10 pound dari Seattle ke Tampa menggunakan perkhidmatan khusus ini: Perkhidmatan udara hari kedua UPS, $ 47.72; Perkhidmatan dua hari FedEx, $ 45.38; Perkhidmatan hari kedua DHL, $ 44.32; Perkhidmatan Pos Express Perkhidmatan Pos A.S. (dijamin penghantaran semalaman, termasuk pada Krismas), $ 39.50; Perkhidmatan Pos Prioriti Perkhidmatan Pos A.S. (tiba dalam dua hingga tiga hari perniagaan), $ 20.25. Anda juga boleh meminta semua pembawa ini tentang perkhidmatan penghantaran tanah yang lebih perlahan dan kurang mahal juga.

9. Pertimbangkan kotak laju rata dari pejabat pos. Ia berharga $ 8.10 untuk menghantar Kotak Nilai Rata Mel Prioriti di mana sahaja di negara ini, dan kotak itu boleh menampung sehingga 70 paun. (Kotak kadar rata terbesar mengukur kira-kira 13.6 hingga 11.9 inci-3.4 inci.) Jangan gunakan kotak ini jika pakej anda kurang daripada 2 paun; dalam kes itu, kotak Mail Priority biasa akan lebih murah.

10. Memahami masa untuk membayar lebih. Jika anda mendapati diri anda menghadapi tarikh akhir yang sukar atau anda perlu dapat mengesan pakej, pertimbangkan untuk membelanjakan lebih banyak penghantaran melalui FedEx, UPS, DHL atau Express Mail. Kedai UPS, lokasi FedEx Kinko dan Pusat Penghantaran yang Dibenarkan DHL boleh menjadi mudah apabila anda tidak mempunyai masa atau keinginan untuk membungkus hadiah dengan betul; mereka akan buat untuk anda di sana.

Sumber:

Loading...