Pemain golf Australia, Jarrod Lyle meninggal dunia pada usia 36 tahun akibat kanser

Dunia golf profesional meratapi kehilangan pemain golf Australia, Jarrod Lyle, yang meninggal dunia pada 36 hari Rabu dari pertarungan leukemia ketiga.

Dia terselamat oleh isterinya, Briony, dan anak perempuannya, Lusi, 6, dan Jemma, 2. Briony Lyle mengumumkan minggu lalu bahawa Jarrod telah mengakhiri rawatannya dan pulang ke rumah untuk bersama dengan orang yang tersayang di hari-hari terakhirnya.

Australia golfer Jarrod Lyle
Pemain golf profesional Australia Jarrod Lyle telah meninggal dunia pada usia 36 tahun selepas pertarungan ketiga dengan kanser. Getty Images

“Ia memecah hati saya untuk memberitahu semua orang bahawa Jarrod tidak lagi bersama kami,” kata Briony Lyle dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Golf Australia. “Dia meninggal dengan selamat pada 8.20 malam tadi, setelah menghabiskan minggu terakhir di Torquay di antara keluarganya dan kawan rapat.

“Lusi, Jemma dan saya penuh dengan kesedihan dan sekarang mesti menghadapi kehidupan kita tanpa suami dan ayah yang paling besar yang kita inginkan.”

Pemain golfnya menyuarakan ucapan takziahnya semasa berlalu.

Lyle pertama kali didiagnosis dengan kanser pada 17 tahun 1999. Ia kembali dua kali selepas rawatan awal, paling baru pada bulan Julai 2017.

“Dia meminta saya memberikan mesej ringkas: ‘Terima kasih atas sokongan anda, ini bermakna dunia,’ ‘kata isterinya.’ Masa saya pendek, tetapi jika saya telah membantu orang berfikir dan bertindak bagi pihak keluarga yang menderita melalui kanser, semoga ia tidak sia-sia. ‘”

Pemenang dua kali kejohanan profesional, beliau bermain dalam 20 acara PGA Tour pada tahun 2015 dan 2016 antara rawatan, mencapai kedudukan ke-142 di dunia.

Beberapa pemain memberi penghormatan kepadanya pada WGC Bridgestone Invitational minggu lalu di Akron, Ohio, dengan memakai reben berwarna kuning pada topi mereka sebagai penghormatan kepada topi baldi kuning Lyle yang sering memakai sambil bersaing.

Halaman GoFundMe untuk anak perempuan Lyle telah menaikkan lebih daripada $ 120,000, termasuk sumbangan $ 10,000 dari Tiger Woods.

Dunia Golf Championships-Bridgestone Invitational - Round One
Tiger Woods memberi penghormatan kepada Jarrod Lyle dengan memakai pita kuning pada kejohanan minggu lepas dan juga disumbangkan kepada dana untuk anak perempuan Lyle. Sam Greenwood / Getty Images

Berita tentang kematian Lyle muncul ketika Kejohanan PGA bermula pada hari Khamis di St. Louis.

Golfer Bryson DeChambeau menyumbangkan ceknya $ 25,000 kepada dana untuk anak perempuan Lyle selepas memenangi pertandingan pemacu terpanjang pada hari Selasa menjelang kejohanan.

“Kami telah diberkati dan dibanjiri mesej dan tindakan sokongan dari seluruh dunia dan merasa terharu bahawa Jarrod mampu memberi kesan yang besar kepada ramai orang sepanjang hidupnya,” kata isterinya dalam kenyataannya.

“Jarrod mampu mengambil banyak perbuatan dan kata-kata yang sangat baik dan murah hati dalam beberapa hari terakhirnya dan terkejut dengan pencapaian emosi.”

Perkhidmatan peringatan awam akan diadakan di kediaman Lyle, The Sands di Torquay, pada tarikh yang akan diumumkan.

“Jarrod adalah inspirasi yang benar dalam cara dia menghadapi kanser dengan sikap positif yang berterusan dan dia membawa diri dengan rahmat, keberanian dan keberanian yang luar biasa melalui pengulangan penyakit yang tidak dapat dipisahkan ini,” kata Pesuruhjaya Tour PGA Jay Monahan dalam satu kenyataan kepada ESPN.

Ikuti Scott Stump TODAY.com di Twitter.