Ahli biologi hidupan liar dan anak muda dalam keadaan stabil selepas serangan jerapah ganas

Seorang ahli biologi hidupan liar Amerika telah muncul dari koma dan berkomunikasi untuk kali pertama sejak serangan zirafah di Afrika Selatan meninggalkannya dan anak mudanya berjuang untuk kehidupan mereka.

Dr Katy Williams, 35, dan anaknya, Finn, 3, kekal dalam penjagaan intensif selepas mereka ditindang oleh zirafah perempuan pada hari Isnin berhampiran rumah mereka di Ladang Hidupan Liar Blyde berhampiran Taman Negara Kruger Afrika Selatan.

Ahli biologi, anak dalam rawatan intensif selepas serangan ziraf

12.12.201802:09

Suaminya, Dr. Sam Williams, 36 tahun, kembali dari larian untuk mencari isterinya dan anaknya dipijak oleh seekor zirafah yang dipercayai tersilap menafsirkan kedua-duanya menjadi ancaman kepada anak lembu berumur dua bulan. Pemuliharaan itu kemudian dapat menakutkan jerapah.

Katy, seorang penduduk Baltimore, menjalani pembedahan dan kini dapat berkomunikasi melalui bahasa isyarat selepas mendapat kesedaran. Finn berada dalam keadaan stabil pada pagi Rabu selepas menjalani pembedahan untuk melepaskan tekanan pada otaknya.

“Ia adalah menakjubkan untuk melihat Katy bangun dan dapat bercakap dengannya dan memberi jaminan bahawa kami berada di sana untuknya, ” kata Sam kepada NBC News Rabu.

Finn adalah “stabil dan … Saya berharap bahawa pada waktunya dia juga akan bangun supaya kita semua boleh bersatu semula sebagai keluarga, ” tambahnya..

Serangan itu berlaku di sekitar rumah keluarga di Ladang Hidupan Liar Blyde, yang juga menjadi rumah kepada zirafah yang bebas. Zirafah yang menyerang mereka telah berpindah ke tempat yang lain dengan anak lembunya, yang dikatakan Sam dalam satu kenyataan adalah apa yang Katy ingin.

Biasanya dianggap sebagai gergasi lembut Afrika, seperti bulan April terkenal Giraffe, binatang-binatang itu juga sangat melindungi anak-anaknya dan menendangnya yang boleh membunuh.

“Saya dapat memastikan anda bahawa Katy tidak akan sengaja meletakkan dirinya atau Finn dalam bahaya,” kata ayahnya, Jack, kepada NBC News. “Kami tidak menghakimi jerapah itu. Ini adalah cara alam semula jadi dan kami menerimanya. “

Imej wanita Amerika dengan jerapah yang mati menyerang kemarahan

Jul.03.201802:37

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.