Glub! Glub! ANGIN HARI INI menjadi tarikan pelancongan di bawah air


JAMU hari ini mendapat ukiran untuk pameran bawah air

Oktober.03.201304:40

Seperti selam skuba? Seperti menonton TODAY? Kemudian anda beruntung: Apabila anda pergi ke Cancun untuk bercuti di Caribbean, anda boleh berenang ke Matt Lauer, Savannah Guthrie, Al Roker dan Natalie Morales dan berpose dengan gambar di bawah air dengan mereka.

Pengacara HARI INI, bersama dengan wartawan NBC News, Kerry Sanders, menjalani proses yang sukar dibungkus dalam bungkus alga sejuk dan kemudian tersentuh di plaster untuk menghasilkan cetakan dari persamaan mereka. Patung-patung mereka kini boleh dilihat di Museo Subacuatico de Arte (MUSA), sebuah muzium bawah air di Cancun, Mexico.

Gambar: TODAY anchors have molds made of their faces
The TODAY anchors bersedia untuk mempunyai artis Jason deCaires Taylor membuat cetakan wajah mereka untuk ukiran bawah air.Hari ini

Muzium ini adalah idea artis British Jason deCaires Taylor, yang telah mengambil karyanya untuk kedalaman luar biasa dengan tenggelam beratus-ratus arca di bawah air. Taylor, yang digambarkan “eko-pemahat” sendiri, telah melakukan ini lebih daripada seni.

Taylor bersungguh-sungguh untuk mewujudkan terumbu karang ajaib dan tiruan untuk mengalihkan beberapa daripada 750,000 pelancong yang menyelam di Terumbu Mesoamerika, sistem karang kedua terbesar di dunia. Kerajaan Mexico menyokong usaha Taylor kerana menghancurkan penyelam rekreasi sedang memecahkan dan membunuh terlalu banyak karang lambat tumbuh di kawasan terumbu alam berdekatan.

“Para saintis menyedari bahawa melalui pelancongan dan melalui jenis peningkatan orang yang ingin menyelam dan snorkeling, itu meletakkan tekanan yang besar terhadap reformasi semulajadi,” kata Taylor. “Hanya oleh orang yang melawat dan menyentuh sesuatu, ia sebenarnya menyebabkan kemerosotan terumbu karang.”

Taylor menemui model untuk membuat acuan dan kemudian dengan cermat kerajang setiap arca menggunakan simen gred laut khas di studio. Proses ini boleh mengambil masa beberapa minggu sebelum patung-patung dipindahkan dan dipasang di dasar laut menggunakan gerudi bawah dan skru pasir.

Patung-patung di bawah laut menjadi rumah kepada kehidupan laut

02.02.201302:54

“Saya jenis dalam keadaan Catch-22 di mana patung-patung perlu sangat berat supaya mereka dapat bertahan dengan unsur-unsur di bawah air, jadi mereka bertahan ribut taufan dan tidak bergerak dalam arus,” kata Taylor, yang juga telah memasang arca di bawah air di Grenada. “Tetapi saya juga sedar bahawa saya tidak boleh membuat mereka terlalu berat di darat; jika tidak, secara logiknya, mereka menjadi mimpi ngeri yang mutlak untuk mengendalikan. “

Gambar: Artist Jason deCaires Taylor and NBC News correspondent Kerry Sanders
Artis Jason deCaires Taylor membuat cetakan kisah Kerry Sanders sebagai koresponden NBC News.Hari ini

Patung-patung Taylor merangkak dari main-main (seorang lelaki yang bermalas-malasan di atas sofanya menonton TV) kepada simbolik (seorang ahli politik yang menguburkan kepalanya tentang krisis alam sekitar yang menjulang) kepada yang paling hebat (wanita dengan tangannya meregangkan ke arah permukaan). Satu pemasangan yang dipanggil “The Silent Evolution” menggabungkan kira-kira 400 patung orang yang berlainan dalam komuniti, termasuk seorang nelayan, seorang biarawati dan seorang budak lelaki berusia 4 tahun.

Garis di pasir: Patung-patung seniman menggigit fikiran

Gambar: Kerry Sanders poses under water with his sculpture
Wartawan NBC News Kerry Sanders berada di bawah air dengan patungnya. “Ia sangat pelik untuk melihat diri anda semasa anda menyelam,” kata Sanders.Hari ini

Sudah tentu, sesi pemotongan plaster Taylor baru-baru ini dengan sauh-sauh TODAY mengambil gilirannya menuju kelakar.

“Saya rasa saya dikebumikan hidup-hidup!” Kata Morales sambil ketawa.

“Wow, itu gila!” Kata Guthrie.

“OUCH!” Roker berseru.

“Cabaran bagi saya adalah anda ingin mempunyai ungkapan yang akan menimbulkan ujian masa – bukan ungkapan yang bodoh yang setiap orang akan tertawa ketika melihatnya,” kata Lauer.

Gambar: Sculptures of the TODAY anchors under the sea
Di bawah laut: Patung-patung kru TODAY itu dapat diselesaikan di rumah baru mereka.Hari ini

Sebaik sahaja acuan dikeringkan selepas kira-kira 20 minit, Taylor menarik perhatian mereka – menghasilkan bunyi pelepasan sengit.

Gambar: Mold of Savannah Guthrie's face
Cetakan wajah Savannah Guthrie.Hari ini

“Saya hidup!” Menangis Morales. “Wow!”

Patung-patung Lauer, Guthrie, Roker, Morales dan Sanders kini berada di bawah laut, di mana mereka akan mula berubah rupa kerana mereka menarik polip dan nutrien dan berkembang menjadi terumbu yang penuh dengan kehidupan akuatik. Taylor berkata patung-patungnya akhirnya menjadi tidak dapat dikenali.

“Saya meletakkan banyak kerja keras ke dalam butiran dan membuat sesuatu yang kelihatan hebat di tanah, dan apabila saya meletakkan mereka di bawah air, saya jenis emosi bercampur,” kata Taylor. “Mereka akan berubah, mereka akan dikaburkan … Saya agak mengucapkan selamat tinggal kepada mereka. Suatu perasaan melepaskan diri. ” 

37 foto

Tayangan slaid

Ciri-ciri seni: Pencipta yang bekerja dalam media

Mengagumi karya seni yang dibuat dari sen, Oreo cookies, shoelaces, band getah, labu, imbasan CT dan – ummm – muntah berwarna cerah.