Don Nash, bekas pengeluar eksekutif

Don Nash adalah Pengerusi Eksekutif acara NBC News ‘TODAY’, kedudukannya bermula pada Disember 2012 hingga Januari 2018. Sebagai Pengeluar Eksekutif, Nash bertanggungjawab untuk semua empat jam kandungan program HARI INI dan dia mengetuai pasukan pengurusan siaran dan kakitangan program.

Don Nash
Heidi Gutman / NBC

Veteran 23 tahun HARI INI, Nash sebelum ini pernah berkhidmat sebagai penerbit siaran kanan, di mana selama tujuh tahun dia mengatur siaran langsung dari bilik kawalan setiap pagi dan memainkan peranan penting dalam pengaturcaraan sehari-hari. Beliau telah menyelia beratus-ratus acara pecah berita, termasuk tiga pilihan raya presiden, peristiwa 11 September 2001, gempa bumi Jepun dan tsunami, ribut taufan Katrina dan Sandy, penangkapan Osama Bin Laden, dan Aurora yang menghancurkan, Colo., Menembak. Nash juga bertanggungjawab untuk menghasilkan banyak acara dan siri acara penting termasuk liputan TODAY Sukan Olimpik Musim Panas di London, Pernikahan Diraja, dan Edward R. Murrow yang memenangi anugerah “TODAY Goes Viral.” Dia yang paling baru menyelia pengubahsuaian bernilai jutaan dolar program eksterior studio dan dinding video.

Nash memulakan kerjayanya di NBC pada tahun 1989 sebagai Laman di Burbank, Calif. Mengikuti peranannya dengan Program Page, beliau menerima kedudukan pembantu pengeluaran di Biro Burbank TODAY, di mana beliau memulakan masa yang luar biasa dengan persembahan itu. Sepanjang 10 tahun ke depan, Nash menganggap peranannya sebagai pengeluar dan pengeluar bersekutu, dan pada tahun 1999, beliau berpindah ke New York untuk menjadi pengeluar kanan untuk persembahan.

Pada tahun 2002, Nash dinamakan pengeluar eksekutif Weekend HARI INI, di mana beliau menjalankan semua aspek pertunjukan, termasuk kandungan, pemasaran, jualan dan kewangan, dan memperolehi nilai tertinggi sepanjang masa untuk program tersebut. Pada tahun 2005, beliau kembali ke edisi hari kerja HARI SATU sebagai pengeluar siaran kanan.

Ikut Nash di Twitter.