Warna baru telah ditemui – dan ia cantik

Sekiranya anda fikir semua warna pada spektrum telah ditemui, bersiaplah untuk bersumpah dengan biru: Terima kasih kepada penemuan “gembira, tidak sengaja” oleh saintis, dunia kita telah menjadi sedikit lebih biru.

Ahli kimia Oregon State University Mas Subramanian dan pasukannya menemui YInMn biru – dinamakan sempena elemen Yttrium, Indium dan Mangan – sambil bereksperimen dengan bahan untuk aplikasi elektronik, laporan OSU dalam siaran akhbar.

YInMn blue, the new blue pigment.
Perjamikan mata anda pada YInMn biru.oregonstate.edu

Sekarang, anda boleh melihat pigmen ini dan berfikir, “Saya telah melihatnya,” atau “kelihatan seperti kobalt biru.” Dan itu benar: Sudah pasti biru, dan ia pasti cantik cerah. Tetapi ada lebih banyak lagi jika anda menggali lebih mendalam.

BERKAITAN: Berwarna saya hodoh! Warna naungan yang paling dahsyat di dunia diterangkan sebagai ‘kematian’

Bentuk pigmen sedemikian rupa sehingga panjang gelombang merah dan hijau diserap, dan cahaya mencerminkan hanya biru. Ia tahan lama dan stabil dan tidak pudar. Selain itu, kerana struktur unik ini, ia boleh digunakan untuk bangunan dan bumbung untuk mengekalkannya dengan mencerminkan cahaya inframerah.

Dan tidak ada bahan pigmen yang toksik, walaupun kami tidak menyarankan anda menggunakannya sebagai bahan makanan.

“Semakin kita menemui pigmen, semakin menariknya,” kata Subramanian dalam siaran akhbar. “Kami sudah tahu ia mempunyai kelebihan menjadi lebih tahan lama, selamat dan mudah dihasilkan. Kini ia juga kelihatan sebagai calon baru untuk kecekapan tenaga.”

BERKAITAN: Tonton reaksi emosi saudara-saudara ini untuk melihat warna untuk kali pertama

Berminat mengecat rumah anda untuk kecekapan tenaga maksimum? Menurut ZME Science, anda sudah boleh memesan pigmen baru dari Syarikat Warna Shepherd. Kami tidak sabar-sabar untuk mewarna dunia baru!

Ikut Randee Dawn di Twitter.