Syarikat Jujur Jessica Alba di bawah kebakaran untuk bahan pencuci pakaian

Syarikat Jujur Jessica Alba bertarung melawan tuntutan bahawa detergen dobinya bukan sebagai “jujur ​​bebas” bahan kimia berbahaya kerana ia menuntut.

Syarikat itu membantah artikel “mengecewakan” oleh Wall Street Journal, yang menugaskan dua ujian makmal bebas pada deterjen pakaian cair Honest. Kedua-dua ujian mendapati kimia berbahaya yang syarikat itu bersumpah tidak menggunakannya.

Jessica Alba holds up a bottle of Honest Company laundry detergent
Pengasas Syarikat Jujur Jessica Alba pada majlis syarikat pada bulan Jun 2014.Stefanie Keenan / Getty Images for Target

Bahan, natrium lauril sulfat, atau SLS, biasanya dijumpai dalam deterjen, walaupun ramai yang percaya ia menyebabkan kerengsaan kulit.

Syarikat Jujur menegaskan bahawa ia tidak menggunakan SLS, tetapi bahan alternatif, natrium coco sulfat, SCS, dalam pencuci pakaiannya.

“Kami juga ingin menghapuskan mitos bahawa natrium lauril sulfat (SLS) dan natrium koko sulfat (SCS) adalah sama. Mereka tidak, “kata syarikat itu dalam satu kenyataan di laman webnya. Ia kemudiannya memberikan penjelasan terperinci mengenai perbezaan molekul antara keduanya.

BERKAITAN: Jessica Alba melancarkan garis kecantikan di tengah-tengah tuntutan undang-undang Syarikat Jujur

“Jurnal ini jelas mempunyai matlamat untuk merosakkan reputasi dan kehendak yang baik yang kami bangga kerana telah membina di sini di Jujur dan kami ingin menetapkan rekod lurus.”

The Honest Company's co-founder, Jessica Alba
ARLETA, CA – OGOS 17: Jessica Alba yang Jujur Syarikat mendapat anak-anak yang teruja di The Honest Company + STATE kembali ke acara sekolah pada 17 Ogos 2015 di Arleta, California. (Gambar oleh Charley Gallay / Getty Images untuk Syarikat Jujur)Charley Gallay

Dalam artikelnya, Wall Street Journal berkata Jujur menyediakan kertas itu dengan dokumen dari pengilang deterjennya, Produk Mesra Bumi, menyatakan tidak ada SLS dalam produk itu. Sebaliknya, Bumi Friendly berkata sijil itu berasal dari pembekal kimianya, Trichromatic West Inc.

BERKAITAN: Pelindung matahari Jessica Alba mendapat jempol dari pelanggan sunburnt

Tetapi Trichromatic memberitahu Jurnal “sijil itu tidak berdasarkan sebarang ujian dan terdapat ‘salah faham’ dengan pembuat detergen,” kata laporan itu.

Trichromatic berkata “Kandungan SLS” disenaraikan sebagai sifar kerana tidak ada yang ditambahkan semasa proses pembuatan dan “tidak ada sebab untuk menguji secara khusus” untuk ramuan.

Selain detergennya, Jujur telah dibebankan tahun lalu dalam tuntutan mahkamah tindakan kelas yang mendakwa syarikat itu “menipu dan mengelirukan” melabelkan produknya sebagai “semula jadi.” Saman itu memfailkan September lalu mendakwa syarikat itu menggunakan “bahan-bahan sintetik” di tangannya sabun, lampin dan pembersih pelbagai permukaan.

Ia juga mendakwa pelindung mataharinya tidak berkesan, mengulangi aduan yang dinyatakan oleh ramai pengguna musim panas lepas.

Alba mengasaskan Syarikat Jujur pada tahun 2011 dan memasarkannya sebagai pembekal produk pengguna seharian yang mesra alam termasuk lampin, sabun dan produk pembersih.

Pelindung matahari yang jujur ​​Jessica Alba mempunyai beberapa pengguna yang terbakar

Ogos.03.201504:09

Ikuti Eun Kyung Kim di Twitter di @eunkim.