Simpan hijau: Petua untuk menyelamatkan rumput musim panas anda

Pada ketinggian musim panas, P. Allen Smith menyertai pertunjukan “Hari Ini” untuk menjawab pertanyaan yang ada di fikiran pemilik rumah di mana-mana: “Apa yang boleh kita lakukan untuk menyelamatkan rumput kami?” Berikut adalah beberapa petua beliau:

Menurut Audubon.org, pemilik rumah purata membelanjakan kira-kira 40 jam memotong rumput mereka setiap tahun, dan kami rakyat Amerika menghabiskan $ 8.5 bilion pada produk dan kelengkapan penjagaan rumput. Lawns adalah sebahagian besar dari adegan berkebun, dengan berjuta-juta ekar di negara ini sahaja.

Memelihara rumput di bahagian atas boleh menjadi pekerjaan yang besar, tetapi pendekatan saya untuk itu sedikit lebih santai daripada yang lain. Contohnya, inilah pendekatan saya untuk pemupukan rumput:

Memupuk rumput anda

Saya hanya menyuburkan rumput saya beberapa kali setahun, sekali pada musim bunga dan sekali lagi di pertengahan musim panas dengan makanan khas dicampur untuk rumput. Anda akan mendapati campuran ini lebih tinggi daripada nitrogen daripada unsur-unsur lain (nombor pertama dalam satu siri nombor pada beg baja). Nitrogen adalah yang merangsang pertumbuhan yang kuat dan warna hijau yang mendalam.  

Saya makan hanya beberapa kali setahun kerana saya mendapati bahawa penyubaan lebih kerap bermakna pertumbuhan yang terlalu banyak – saya bekerja sendiri hingga mati berusaha untuk memeliharanya dan disiram. Oleh itu, dengan mengurangkan jumlah baja, saya telah menyelamatkan diri saya sendiri dan tenaga. Juga, dengan membenarkan rumput saya berkembang lebih lama, hanya satu inci atau lebih pada musim panas, saya telah mengurangkan air saya sedikit lebih. Bilah rumput yang lebih tinggi memotong penyejatan air dari tanah.

Pemupukan boleh mengelirukan kerana terdapat banyak campuran yang berlainan di sana untuk dipilih. Contohnya, ada sesetengah yang sebenarnya mempunyai herbisida pra-muncul bercampur dengan baja untuk menjaga benih rumpai daripada bercambah. Penanam rumput telah memberitahu saya bahawa jika anda akan menggunakan pra-kemunculan, lebih baik tidak menggunakan campuran itu kerana ia tidak berkesan memohon pra-kemunculan secara berasingan daripada baja.

Penyebar baja

Ia sentiasa terbaik untuk menyuburkan rumput anda selepas memotong dan apabila rumput kering. Jika rumput basah, baja akan melekat pada bilah dan membakar rumput.

Saya lebih suka menggunakan spreader kerana ia memastikan pembahagian baja yang sama di seluruh rumput, dan saya selalu memuat penyebar di kaki lima atau memandu sekiranya saya menumpahkan beberapa, yang biasanya saya lakukan.

Untuk mendapatkan pengedaran walaupun, saya menetapkan tolok pada tetapan rendah dan pergi ke kawasan itu beberapa kali, memastikan bahawa setiap penyebar penyebar bertindih yang terakhir. Ini akan memberi rumput yang cantik walaupun tanpa warna gelap dari kawasan yang disenyawakan. Selepas saya memberi makan, saya hanya menyiramnya.

Petua pemotong rumput

Pemotong rumput boleh menjadi salah satu alat yang paling diabaikan di taman, dan itu agak ironis apabila anda menganggap ia juga salah satu yang paling mahal. 

Untuk memastikan pemotong anda dalam bentuk teratas, mulakan dengan menanggalkan palam pencucuh. Ini perlu dilakukan bila-bila masa anda bekerja pada mesin pemotong anda. Seterusnya, salurkan petrol dan minyak dari pemotong rumput anda. Mana-mana petrol yang tinggal di dalam tangki selama lebih setahun boleh merapatkan karburetor anda. Anda boleh mengendalikan pekerjaan ini dengan hanya menggunakan beberapa perkara dari sekitar rumah.

Baster kalkun sangat bagus untuk mengeluarkan petrol dari tangki. Ia berfungsi dengan lebih baik dan lebih mudah daripada memusingkan mesin pemotong terbalik. Untuk mengumpul minyak, cuba gunakan kuali aluminium boleh guna. Selepas anda mengutipnya, anda perlu membuangnya secara bertanggungjawab. Anda akan mendapati banyak perniagaan penyelenggaraan kereta menggunakan minyak motor untuk kitar semula, dan ini adalah cara yang paling selamat untuk membuangnya.

Seterusnya, anda perlu menggantikan palam pencucuh. Ia adalah palam pencucuh yang menyalakan enjin. Sekiranya dipakai atau dipecahkan, anda akan mengalami kesukaran memulakan pemotong. Palam pencucuh adalah murah dan mudah diganti.

Apabila menyediakan mesin pemotong rumput anda untuk musim bunga, anda juga perlu membersihkan penapis udara dan mengeluarkan sebarang rumput atau serpihan lama yang menyumbat sirip penutup enjin.

Dan satu hujung yang terakhir, ambil mesin pemotong anda dan bilah yang tajam dan seimbang. Ini akan memastikan enjin berfungsi lebih cekap dan anda akan mendapat potongan yang lebih lancar pada rumput anda.

Penyiraman

Adalah lebih baik untuk air pada waktu pagi, sangat awal, seperti pukul 5 pagi. Ini memberi ruang peluang untuk kering sebelum waktu petang, masa ketika banyak jenis kulat paling aktif. Ini juga biasanya merupakan masa bukan puncak untuk bekalan air kebanyakan komuniti. Ia juga lebih baik untuk air awal hanya beberapa kali seminggu daripada air ringan lebih kerap. Rendaman dalam menggalakkan pertumbuhan akar yang mendalam, manakala penyiraman cahaya menggalakkan akar untuk kekal dekat dengan permukaan tanah, menjadikan rumput anda lebih mudah terdedah kepada haba dan kemarau.

Satu lagi perkara yang perlu diingat adalah bahawa rumput yang semakin berkembang pada tahun ini memerlukan kira-kira 1 hingga 1.5 inci air setiap minggu. Ini sudah tentu bergantung kepada jenis tanah anda. Lawns boleh menjadi sumber kebanggaan – jangan biarkan panas musim panas mendapatkan sebahagian besarnya, dan anda.

Pembaikan tempat coklat

Menurut beberapa sumber Web, lebih daripada 60 juta anjing Amerika sendiri dan ini bermakna bahawa banyak pemilik haiwan kesayangan ini menghadapi cabaran bintik coklat di rumput mereka.

Apa yang menyebabkan tempat coklat? Ia seperti penyuburan lebih! Terdapat kandungan nitrogen tinggi dalam air kencing haiwan, yang menyebabkan air kencing membakar rumput. Pemilik nombor satu perkara yang boleh dilakukan oleh pemilik haiwan untuk mengelakkan bintik coklat adalah untuk menyiram kawasan tersebut dalam masa lapan jam untuk mencairkan tahap nitrogen yang tinggi. Apabila bintik-bintik ini tidak dirawat, anda perlu mencapai kit pembaikan untuk memulihkan rumput hijau. Kit pembaikan rumput dijual secara komersil atau anda boleh membuat sendiri dengan mencampurkan pasir, benih dan baja pelepasan lambat.