Sekiranya anda membaiki atau menggantikan TV yang patah itu?

TV hanya pecah dan jaminan anda telah tamat tempoh. Apa yang awak buat? Sekiranya anda membaikinya atau menggantinya? Penasihat pengguna AOL Regina Lewis menawarkan nasihat sama ada untuk membeli atau membaiki elektronik pengguna biasa.

PC dan komputer riba

Masalah biasa: Masalahnya berbeza dari cakera keras buruk ke komputer yang tersumbat dengan begitu banyak spyware / adware yang melumpuhkan komputer.

Kos: Kos pembaikan dari luar adalah dari $ 80 hingga $ 400. Hanya membeli bateri baru untuk komputer riba yang boleh berjalan lebih dari $ 100. Desktop lima tahun atau lebih tua cenderung untuk memecah pada kadar yang sedikit lebih tinggi daripada komputer riba.

Pembaikan atau penggantian?

Saya akan membuang apa-apa komputer apabila pembaikan kos lebih daripada separuh harga yang baru. Anda boleh membeli sistem desktop baru, termasuk monitor dan pencetak untuk di bawah $ 500 di tempat tertentu. Komputer riba lebih banyak, biasanya sekitar $ 1000. Dan sekiranya item itu berumur lebih daripada tiga tahun, ia tidak ada yang lebih baik, pasti menggantikannya. Komputer baru dengan ciri-ciri terkini keluar dan kejatuhan harga – ia mungkin lebih masuk akal hanya untuk membeli yang baru.

Jika anda dibaiki, terdapat dua cara untuk melakukannya. Satu adalah melalui pembuat PC. Semua pengeluar PC utama menawarkan apa yang disebut perkhidmatan out-of-warranty. Anda memanggil nombor 800 mereka, mereka akan mendiagnosis masalah itu dan mereka akan membimbing anda bagaimana untuk memperbaikinya, tetapi semuanya dengan bayaran. Ini juga akan mengambil banyak masa.

Anda juga boleh memanggil tempat-tempat seperti “Geek Squad” atau teknologi pembaikan setempat anda dan mereka boleh membuat housecall atau anda boleh menghantarnya. Sekali lagi, terdapat masa dan yuran yang terlibat.

iPod

Masalah biasa: Dua masalah utama – bateri dan skrin LCD retak.

Kos: Apple menawarkan jaminan satu tahun. Selepas itu, anda boleh menambah jaminan untuk tambahan $ 59 atau lebih murah di kedai elektronik seperti Best Buy. Bateri cenderung berjalan sekitar $ 65 untuk pembaikan, manakala skrin LCD retak boleh menelan belanja lebih dari $ 100.

Pembaikan atau penggantian?

Peraturan asas adalah apabila terdapat satu perkara yang salah dengan iPod, ia masuk akal untuk membaikinya. Jika anda mempunyai gabungan masalah, anda perlu berfikir dua kali mengenai alasan pembaikan. Ingat iPod nano yang baru, dengan ciri-ciri yang terbaik, bermula pada $ 189, jadi pembaikan anda harus lebih murah daripada kos yang baru.

Telefon bimbit dan Blackberry

Masalah biasa: Setiap bulan lebih daripada sembilan juta telefon bersara. Orang-orang menandatangani kontrak baru dan mendapatkan peningkatan baru. Jadi kehidupan telefon kepada seseorang tidak terlalu panjang. Secara teknikal masalah utama juga ialah bateri.

Kos: Bateri baru biasanya sekitar $ 25. Kebanyakan pengeluar memberi anda jaminan satu tahun pada bateri. Tetapi anda akan menjadi tanpa telefon anda sekurang-kurangnya beberapa hari. Bagi telefon sebenar, melainkan jika anda membeli pelan peralatan dengan telefon, anda sendiri.

Pembaikan atau penggantian?

Ganti! Dan amat mempertimbangkan pelan perlindungan peralatan supaya jika anda kehilangan atau memecahkan telefon anda, anda dilindungi. Tidak ada gunanya membaiki kerana telefon baru boleh dicapai dengan kontrak perkhidmatan baru di hampir setiap pembekal perkhidmatan.

Televisyen

Masalah biasa: Masalah paparan adalah isu yang paling biasa kerana skrin menjadi jelas atau terbakar. Paparan dalam panel rata LCD biasa direka untuk menampung 40,000 jam tontonan. Itulah kira-kira 20 tahun untuk penonton TV purata. Tetapi jika masalah timbul dan anda tidak mendapat jaminan, pembaikan boleh menelan kos seperti TV baru.

Kos: Di sinilah anda benar-benar ingin mempertimbangkan jaminan lanjutan. Peruncit menawarkan, untuk elektronik yang lebih besar seperti televisyen, jaminan lanjutan pada biasanya 15% dari kos item. Kos pembaikan TV rata-rata adalah kira-kira $ 500, dan apabila anda mula membaiki plasmas baru harga naik. Apabila anda membayar beribu-ribu untuk TV bermula, jaminan itu mungkin menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang.

Pembaikan atau penggantian?

Harga TV telah menjunam hampir secepat harga PC. Tatakelakuan keseluruhan, seperti halnya dengan apa-apa produk, adalah untuk membaiki sebarang pembaikan yang menelan belanja lebih dari setengah harga yang baru. Ingat bahawa anda boleh mendapatkan TV murah atau TV plasma yang benar-benar mahal. Apapun produk, anda ingin memastikan jaminan anda meliputi nilai TV. Jika ia mudah diganti kemudian ganti, tetapi untuk plasma besar, benar-benar mendapatkan jaminan tambahan itu!

Petua pembaikan lain

  • Pembaikan percuma adalah carian internet jauhnya. Apa pun masalah yang anda ada, kemungkinannya ada orang lain yang tahu dan bagaimana untuk menyelesaikannya. Sesetengah masalah boleh membetulkan diri anda.
  • Pergi ke talian untuk manual. Kebanyakan manual pengguna kini boleh didapati dalam talian dan talian bantuan. Pengilang juga mempunyai laman web untuk menyelesaikan masalah yang paling.