Sakit berpeluh dan seluar yoga? Pro dobi ada untuk membantu

Anda mungkin dapat memberi makan kepada tentera kecil dengan wang yang telah anda belanjakan pada bingkap dan alat yoga. Oleh itu, kita faham mengapa ia sangat menjengkelkan untuk mencari pakaian cuci baru yang dicuci dengan pil.

“Masalah dengan pilling adalah perkara yang membuat anda suka kain juga merupakan benda yang menjadikannya pil,” kata Patric Richardson, pemilik butik Minneapolis, Mona Williams yang mengendalikan Cucian Dobi, kelas percuma yang mengajar bagaimana untuk menjaga pakaian dan tekstil di rumah. “Kasmir terkenal kerana pilling.”

Bagaimana to Remove Pilling From Sweaters and Athletic Wear
Pembersih Sweater boleh membantu menjaga pilling di teluk.Saham Getty Images

Richardson berkata perkara pertama yang beliau ajarkan kepada pelajarnya ialah anda boleh mencuci kasmir dan bulu di rumah – hanya masukkannya ke dalam beg mesh. “Ia berfungsi kerana ia mengurangkan lelasan dan lelasan yang menyebabkan pilling,” jelasnya.

Gwen Whiting, pengasas bersama The Laundress, yang berpangkalan di New York, mesra alam, produk detergen, penjagaan kain dan produk pembersihan rumah, mengatakan ada salah tanggapan bahawa pil berasal daripada membasuh.

“Mereka benar-benar datang dari memakai dan pendedahan. Tetapi untuk mengurangkan pilling, kami mencadangkan meletakkan segala-galanya di dalamnya supaya lelasan itu berada di pedalaman berbanding luaran, “katanya..

Dan basuh seperti kain dengan kain seperti itu, menasihati Jolie Kerr, pakar pembersih, kolum penjual dan tuan rumah podcast “Tanya Orang Bersih.” “Terutama apabila datang kepada kain dan pakaian yang halus, seperti athleisure, dengan peregangan di dalamnya. Basuh item berat seperti tuala, sweatshirts dan seluar jeans yang berasingan dari pakaian yang lebih halus. “

Bagaimana anda membuat pakaian anda boleh menjejaskan kehidupan mesin basuh anda

19.09.201703:33

Bagi pengering, langkauya. “Pengeringan garis adalah cara terbaik untuk mengelakkan pil berbentuk pada pakaian, kerana mereka adalah akibat geseran yang menyebabkan serat merebak atau pecah dan menjadi kusut,” kata Kerr.

Jika pil telah berlaku pada baju sejuk atau pakaian olahraga, Whiting mencadangkan mengeluarkan mereka dengan batu sweater atau baju sikat. Kerr berkata dia bersumpah dengan Penghapus Fuzz Ultimate Gleener. Dan Richardson berkata, anda juga boleh menggunakan pisau cukur pakai yang biasa untuk de-pil. “Jika ia selamat untuk kulit anda, ia cukup selamat untuk sweater anda,” katanya. “Anda hanya perlu mempunyai sentuhan ringan.”