Rumah ini untuk orang dengan Alzheimer akan menjadi virus untuk reka bentuk seperti resort

Satu pusat hidup yang dibantu di Ohio semakin mendapat perhatian untuk reka bentuk dan reka bentuk dalamannya yang sangat menarik. Dalam gambar kemudahan yang telah diedarkan di internet, seseorang dapat melihat karpet hijau yang dirancang untuk kelihatan seperti rumput, beranda depan di setiap bilik yang penduduk boleh duduk sambil bercakap dengan jiran tetangga dan siling serat optik yang meniru langit siang dan malam pada waktu yang sesuai.

Lantern Assisted Living
Kehidupan Hidup LenteraAlana Clark / Fox dan Peony Studios Ltd

BERKAITAN: Seth Rogen mengenai ‘kisah cinta keluarganya’ dan kemusnahan Alzheimer

Lantern adalah pusat bantuan dibantu di Ohio yang melayani pesakit demensia dan penyakit Alzheimer. Ketua Pegawai Eksekutif Jean Makesh memberitahu TODAY Home bahawa dia mendapat idea untuk itu semasa dia bekerja sebagai ahli terapi pekerjaan di rumah utama kejururawatan utama.

“Ketika kita bertambah tua, kita bekerja keras dan cuba menghemat wang untuk bersara yang sangat selesa, jadi saya fikir, ‘Mari kita bersenang-senang dan menarik bagi orang-orang ini, seperti resort atau hotel.'” Dan bukan hanya ciri-ciri menjadikannya selesa untuk penduduk, tetapi Makesh berkata mereka semua strategik juga.

Ayah dengan Alzheimer menyanyi karaoke dengan anak lelaki

Ogos.25.201601:04

Sebagai contoh, aroma aromaterapi dipam melalui kemudahan untuk merangsang emosi dan tindakan tertentu. “Semasa sarapan pagi atau makan tengahari kita mahu mereka makan,” katanya, mencatatkan bahawa dehidrasi sering dikaitkan dengan demensia. “Jadi kita akan mengepam aroma selera tertentu seperti peppermint atau sitrus.” Dan sekiranya pelanggan merasakan keemasan, sesetengah kemenyan yang mengepam melalui udara mungkin membantu memotivasi mereka.

BERKAITAN: Ubat penyakit Alzheimer baru boleh membantu orang yang berisiko

Lantern assisted living
Fox dan Peony Studios Ltd

BERKAITAN: Pasangan tua terpaksa tinggal berasingan selepas 62 tahun perkahwinan

Dan melalui sistem PA pada siang hari bunyi seperti burung berkicau yang membuatnya merasa seperti di luar. Mereka juga memainkan muzik untuk berehat penduduknya.

Fasad depan bilik dicipta untuk kelihatan seperti rumah tahun 1930-an dan 40-an, kata Makesh. “Saya mahu membawa mereka kembali ke zaman kanak-kanak awal mereka. Saya benar-benar mahu menunjukkan kepada orang bahawa alam sekitar memang penting – ia memainkan peranan yang besar [dalam penjagaan pesakit]. “Dia juga menambah bahawa ciri-ciri ini semua berdasarkan penyelidikan yang luas untuk apa yang dapat membantu pesakit yang mempunyai masalah ingatan.

Selain perkhidmatan penjagaan dan penjagaan, kakitangan juga menyediakan aktiviti yang menyeronokkan termasuk malam keluarga, lawatan ping mingguan, kelab memasak dan urutan percuma ditawarkan dua kali sebulan.

Pada masa ini, terdapat tiga komuniti Lantern di sekitar Ohio di Madison, Russell Selatan dan Saybrook. Makesh berkata mereka meluaskan dan merancang untuk membina satu lagi tidak lama lagi.

BERKAITAN: B. Smith: ‘Saya berasa hebat’ walaupun hidup dengan Alzheimer

Lantern assisted living
Bilik pemastautin di LanternFox dan Peony Studios Ltd

BERKAITAN: Hidup dalam ruang kecil? 5 helah reka bentuk yang boleh membuat ruangan kecil berasa lebih besar

“Saya benar-benar percaya bahawa kita mempunyai program yang benar-benar dapat membantu orang yang menghidap demensia dan Alzheimer,” katanya sambil menambah bahawa misi pribadinya adalah untuk membantu orang-orang dengan Alzheimer mendapatkan kembali memori mereka sehingga mereka akhirnya dapat pulang ke rumah.