Rumah baru dan perabot terbakar lebih cepat, memberikan anda sedikit masa untuk melepaskan kebakaran

HARI INI Favorite

Penyelidikan menunjukkan bahawa 30 tahun yang lalu, anda mempunyai kira-kira 17 minit untuk melarikan diri dari api rumah.

Hari ini turun hingga tiga atau empat minit. Alasannya: Rumah yang lebih baru dan perabot di dalamnya sebenarnya terbakar lebih cepat. Lebih cepat.

Kenapa anda mempunyai sedikit masa untuk melepaskan api rumah hari ini daripada 30 tahun yang lalu

Januari.14.201604:48

Untuk lebih banyak lagi dari Jeff Rossen, lihat buku beliau, ROSSEN TO THE RESCUE: Rahsia Mengelakkan Penipuan, Bahaya Bahaya Setiap Hari, dan Catastrophes Utama.

Untuk memperlihatkan, Rossen Reports pergi ke Makmal Pengunderaitan di Chicago, di mana dua bilik dibina bersebelahan: satu kilas balik ke ’70-an atau’ 80-an dengan kayu asli dan banyak bahan semula jadi, dan yang lain yang moden dengan banyak sintetik serat, dari langsir ke sofa hingga ke meja kopi.

Ketika para pemadam kebakaran berdiri, kebakaran di atas bantal sofa di bilik moden dengan cepat merebak ke sofa dan melompat ke perabot lain: lampu, meja akhir, kerusi dan meja kopi. Dalam masa 3 minit, api telah melalui bumbung.

Rossen Reports
Kebakaran di dalam bilik moden dengan banyak serat sintetik tersebar jauh lebih cepat daripada di bilik sebanding menggunakan bahan semula jadi yang popular beberapa dekad lalu.HARI INI

“Sokongan permaidani anda sintetik, tirai anda sintetik, sofa, bantal sintetik,” jelas John Drengenberg, pengarah keselamatan pengguna untuk UL. “Mereka membakar lebih panas dan lebih cepat daripada bahan semula jadi.”

Api serupa yang ditetapkan ke bantal sofa di dalam bilik yang mensimulasikan rumah yang lebih tua dibakar selama beberapa minit tanpa menangkap seluruh sofa. Pada 15 minit bilik itu masih utuh; ia kemudian mengambil masa 30 minit untuk membakar.

The American Home Furnishings Alliance, sebuah kumpulan industri, memberitahu NBC News bahawa ia menyokong piawaian mudah terbakar persekutuan untuk perabot, tetapi hanya jika perubahan produk adalah selamat, berkesan dan berpatutan.

Sehingga itu: “Apabila penggera asap anda hilang, anda tidak mempunyai masa untuk melihat-lihat, dapatkan gambar perkahwinan anda,” kata Drengenberg. “Anda keluar secepat mungkin.”

Persatuan Kebangsaan Home Builders, satu lagi kumpulan industri, memberitahu NBC News bahawa kod bangunan baru menjadikan rumah lebih selamat. Tetapi ahli kebakaran berkata ada pelan kebakaran untuk keluarga anda. Palang Merah mempunyai lembaran kerja yang mudah untuk membantu anda membuatnya.

Bagaimana untuk memadamkan api gris di dapur – apa pun mengapa anda HARUS tidak menggunakan air

15.1.201503:45

Untuk mencadangkan topik untuk penyiasatan yang akan datang, lawati halaman Facebook Rossen Reports.

PERNYATAAN PENUH DARI ALLERK PERANCANGAN HOME AMERIKAN:

“The American Home Furnishings Alliance menyokong penyelidikan tentang bagaimana bahan-bahan yang digunakan dalam pembinaan rumah hari ini – bersama-sama dengan bahan-bahan yang digunakan dalam produk pengguna hari ini – keselamatan kebakaran kesan di rumah Amerika. Penyelidikan yang membantu pemilik rumah menjadi lebih mengetahui kemungkinan bahaya kebakaran dan merancang selamat laluan melarikan diri sekiranya berlaku kebakaran. Selain itu, penyelidikan yang menyediakan ahli bomba dengan pengetahuan untuk menangani kebakaran yang lebih baik adalah kritikal dan berbaloi.

Pada tahun 2012, ahli sains di UL (Makmal Penaja) merangka satu siri eksperimen yang memberi tumpuan kepada saiz dan geometri rumah moden serta perabot dan bahan binaan semasa. Eksperimen ini menguji tiga konfigurasi rumah moden terhadap tiga konfigurasi “warisan” yang mengandungi perabot UL yang digambarkan sebagai sama dengan perabot yang dibuat pada tahun 1950-an.

Pada tahun 1950-an, perabot kayu berkualiti tinggi yang lebih baik telah dibina menggunakan bahan seperti kusyen bulu bawah dan padding rambut dan kapas. Walau bagaimanapun, upholsteri yang lebih berpatutan pada masa itu mungkin mengandungi kurang mahal (dan jauh kurang tahan lama) seperti lumut, rambut haiwan dan tikar serat kursus.

Pada tahun 1970-an, banyak perabot yang dibuat di Amerika Syarikat beralih ke busa poliuretana dan bahan sintetik lain untuk kusyen. Buih poliuretana dinilai untuk ketahanan, kemampuan dan kualiti hypoallergenicnya. Selain itu, apabila industri mula meneliti cara untuk membuat perabot kerusi lebih selamat, busa poliuretana didapati membantu mengurangkan peluang penyalaan dari sumber yang membara.

Ini penting, kerana dalam semua data yang ada dari tahun 1970-an hingga sekarang, kebanyakkan kebakaran rumah yang melibatkan perabot di atas telah dinyalakan oleh sumber yang membara. Pada tahun 1978, industri perabot kediaman telah menubuhkan Majlis Tindakan Perabot Upholsteri (UFAC), yang kemudiannya mengeluarkan pembinaan secara sukarela dan garis panduan bahan yang digabungkan untuk membuat perabot tahan terhadap pencucuhan smolder.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa, walaupun perabot “warisan” yang dibuat sekitar tahun 1950-an mungkin menyalakan lebih perlahan daripada perabot “moden” apabila terdedah kepada api terbuka, ia menyalakan lebih cepat daripada perabot “moden” yang mengandungi busa poliuretana apabila terdedah kepada sumber yang membara – yang, sekali lagi, adalah sumber pencucuhan yang paling biasa dalam kebakaran rumah yang melibatkan perabot di atas perabot.

Sepanjang 25 tahun yang lalu, jumlah kebakaran rumah A.S. yang melibatkan perabot di atas telah dikurangkan lebih daripada 88 peratus. Pengurangan dramatik ini adalah disebabkan oleh:

  • pematuhan industri dengan standard UFAC sukarela;
  • kurang perokok; dan, paling baru-baru ini,
  • mengurangkan kecenderungan pencucuhan pencucuhan (RIP).

Oleh kerana keputusan positif yang dicapai oleh industri dan perubahan masyarakat ini, AHFA terus menyokong standard kebolehbakaran persekutuan untuk perabot di atas perabot berdasarkan rintangan smolder.

Kerja UFAC mengikuti pelaksanaan Buletin Teknikal California pada tahun 1975, suatu piawaian mandatori untuk produk yang dijual di negeri California. Pada tahun 2013, California mengemas kini TB 117, memuncak usaha sepanjang tahun untuk menangani kebimbangan yang semakin meningkat mengenai pendedahan pengguna terhadap bahan kimia tahan api. Piawaian yang telah diubahsuaikan, TB 117-2013, didasarkan pada metodologi keperluan dan pengujian dalam piawai UFAC, yang dapat dipenuhi tanpa penambahan pelindung api pada busa. AHFA mengesyorkan bahawa pengguna ping untuk perabot kebakaran mencari label pematuhan TB 117-2013 pada produk kerangka.

Pada bulan Oktober 2015, AHFA secara rasmi membuat petisyen Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna A.S. untuk menerima pakai standard prestasi perabot dan kaedah ujian mudah terbakar yang ditetapkan oleh TB 117-2013 sebagai piawaian mudah terbakar kebangsaan bagi perabot kerusi rias kediaman.

Sepanjang hampir empat dekad perdebatan tentang cara terbaik untuk mengurangkan jumlah kebakaran kediaman, terutamanya yang melibatkan perabot, AHFA tetap mengekalkan kedudukan bahawa modifikasi produk hanya dibuat kerana mereka terbukti selamat, berkesan dan mampu untuk jumlah terbesar pengguna.

AHFA menentang peningkatan risiko kimia kepada pengguna sebagai penyelesaian kepada kebakaran yang disebabkan oleh sumber pencucuhan “api terbuka kecil”. Sumber nyalaan terbuka yang paling biasa jarang disentuh dengan perabot tanpa perabot yang tidak sembarangan atau tidak senonoh, seperti penggunaan lilin yang tidak selamat, kanak-kanak yang bermain dengan perlawanan atau pemetik api, dan membakar.

Akal sehat menetapkan bahawa sumber-sumber ini ditangani melalui pendidikan yang tidak menggalakkan pemadaman api dan menggalakkan pemasangan dan penyelenggaraan pengesan asap bekerja di rumah – yang terbukti menjadi salah satu cara yang paling berkesan untuk mencegah kecederaan dan kematian daripada semua jenis kebakaran kediaman, termasuk yang melibatkan perabot di atas perabot. “

PERNYATAAN PENUH DARIPADA PERSATUAN NEGARA BANGUNAN BANGUNAN:

“Menurut Persatuan Perlindungan Kebakaran Kebangsaan, penyebab utama kebakaran rumah yang tidak disengaja, tidak terkurung adalah peralatan pemanasan dan pencahayaan yang lebih tua bersama dengan pengedaran elektrik kuno.

Semua data menunjukkan bahawa kematian berkurangan apabila lebih tua, rumah kurang selamat digantikan dengan rumah baru yang termasuk pembinaan yang lebih selamat berdasarkan kod bangunan yang lebih baru. Penambahbaikan ini termasuk draf penghentian di ruang tersembunyi, peralatan yang lebih selamat, perubahan kod elektrik dan memerlukan penggera asap keras, saling berkaitan. “

Kisah ini mula-mula diterbitkan pada 14 Januari 2016. Untuk lebih banyak lagi dari Jeff Rossen, lihat buku beliau, ROSSEN TO THE RESCUE: Rahsia Mengelakkan Penipuan, Bahaya Bahaya Setiap Hari, dan Catastrophes Utama.