Pelakon Jasmine Guy berada di dunia yang sangat berbeza

Jasmine Guy mungkin lebih dikenali sebagai glamorous, Whitley Gilbert pada sitkom NBC yang lama “Dunia yang Berbeza.” Kini, lebih daripada satu dekad kemudian, dia berada di dunia yang sangat berbeza kerana Roxy yang bercakap dengan tegas, salah seorang penyihir suram Showtime’s “Dead Like Me.”

The dramedy, yang bermula musim kedua 10 p.m. ET Ahad, bintang Ellen Muth sebagai remaja yang terbunuh oleh kerusi tandas yang jatuh dari stesen angkasa MIR.

Beliau adalah sebahagian daripada kumpulan penginjil, yang selain Roxy, termasuk seorang jurucakap falsafah (Mandy Patinkin), seorang bekas druggie (Callum Blue) dan seorang bintang Hollywood (Laura Harris).

Tugas mereka: untuk meraih jiwa orang-orang yang kematiannya – secara tidak sengaja, bunuh diri atau pembunuhan – diramalkan oleh makhluk-makhluk aneh dan menyeramkan yang disebut gravelings. Jiwa-jiwa yang disimpan kemudian boleh bergerak ke apa saja yang ada di hadapan.

Tetapi sehingga mereka telah memenuhi kuota penjimatan, para penyerang mesti tetap berada di limbo aneh, di mana mereka mempunyai kehadiran yang nyata di kalangan orang yang hidup dan memegang pekerjaan tetapi tidak diakui oleh sesiapa yang mereka kenal dalam kehidupan.

Apabila Guy mula bermain Roxy, dia tidak tahu watak itu menjadi penari, apalagi seseorang yang dicekik pada tahun 1982 oleh salah seorang pemanis kaki sendiri.

Ia tidak didedahkan sehingga pertengahan musim lalu bahawa dia dibunuh oleh rakan sebiliknya yang tamak, yang melihat potensi kewangan dalam pemanasan kaki, yang baru diciptakan oleh Roxy.

Belajar butiran kematian Roxy membantu Guy memahami lebih banyak kemarahan dan keinginan wataknya untuk mengawalnya, tetapi pada mulanya dia tahan untuk menjadi penari.

“Saya tidak pernah melihatnya sebagai penari,” kata Guy, yang merupakan anggota Pusat Tarian Amerika Alvin Ailey dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebagai pembunuh wanita Velma Kelly dalam “Chicago” muzik.

Guy terdiam kerana berfikir: “Itu hidup saya. Mengapa mereka menarik diri dari hidup saya? “

Tetapi dia menyedari setiap orang yang membaca skrip untuk episod itu “mula ketawa,” dan dia menyedari, “Bukan kali pertama saya membaca naskah dan berfikir ‘Ini tidak akan berfungsi’ dan salah!”

Lovely Roxy, pembantu meterPeranan Roxy, yang bekerja sebagai pembantu meter, merayu kepada Guy kerana dia “berbeza daripada apa yang saya mainkan. Dia sukar. Dia adalah asexual. Dia tidak banyak bercakap, tetapi apabila dia bercakap itu kuat, dan saya suka itu. “

Pengeluar eksekutif, Stephen Godchaux berkata, mendedahkan bagaimana kematian Roxy membantu menjelaskan “kod moral yang sangat tegas” dan “kemarahan yang besar dengan mereka yang tidak mengukur.”

Jadi musim ini, Roxy menyertai pasukan polis.

“Saya suka seragam polis baru saya. Ia biru laut. Ia tajam. Saya memakai kasut yang selesa, tetapi saya kelihatan keren! “Guy bersuara.

Dilahirkan di Boston, Guy, 40, dibesarkan di Atlanta, di mana bapanya adalah menteri Baptis.

“Saya benar-benar mahu menjadi Ruby Dee … Saya menyukai Ruby Dee dalam ‘A Raisin di Matahari.’ Saya tidak melihat orang lain (pada skrin) seperti saya. Saya telah mendengar tentang Dorothy Dandridge, tetapi apabila saya masih kecil, saya tidak melihat kerja beliau. “

Guy telah diambil oleh ibu bapanya ketika dia berusia sekitar 10 tahun untuk melihat syarikat Alvin Ailey. Dia kemudian menjadi “berfikiran tunggal” dalam keazamannya untuk menjadi penari.

Guy bertemu dengan suaminya, ahli perniagaan Terrence Duckette, ketika melawat dengan “Chicago” di Chicago. Mereka kini tinggal di Los Angeles dengan anak perempuan berusia 5 tahun Imani.

“Dia keluar dan cita-cita saya terbang keluar dari tingkap,” kata Guy, yang pada mulanya menyangka dia tidak akan bekerja lagi dan “tinggal di rumah dan menjaga boo-boo.”

Walaupun dia telah kembali bekerja, Guy berkata, “Saya tidak fikir ia adalah seumur hidup saya.”

Awal tahun ini, Guy mempunyai buku pertamanya yang diterbitkan, “Afeni Shakur: Evolution of a Revolutionary.” Ia merupakan rekod perbualan yang dia telah bertahun-tahun bersama rakannya, ibu pelakon rapper-pelakon Tupac Shakur. Ia meneroka perjalanan Afeni Shakur dari menjadi Black Panther, melalui tempoh ubat-ubatan dan putus asa, untuk pemulihan dan kebanggaan dalam warisan anaknya yang lewat.

Guy mengatakan adalah penting untuk dapat menyatakan “suara sebenar anda,” sesuatu yang tidak selalu mungkin dalam bertindak.

Loading...