Oh tidak! Cara mengeluarkan kotoran pee dari apa sahaja dan segala-galanya

Kemalangan berlaku!

Sama ada orang yang merawat katil atau haiwan kesayangan yang tidak dapat melakukannya sehingga berjalan kaki, TODAY Home meminta satu pasukan ahli pembersihan untuk berkongsi bagaimana profesional akan menjaga masalah ini.

Cara membersihkan kotoran air kencing dari …

… pakaian dan katil

Debra Johnson, pakar pembersih untuk Merry Maids, mengesyorkan menjalankan artikel yang direndam air kencing melalui kitaran basuh penuh menggunakan air sejuk dan satu cawan cuka putih suling (tanpa detergen pada ketika ini). Cuka memecahkan asid urik dalam air kencing dan membuat kotoran lebih mudah dikeluarkan.

Apabila kitaran selesai, jalankan lagi beban (kali ini menambah bahan pencuci) dan basuh pada suhu air yang paling panas yang disarankan untuk kain.

Sekiranya noda telah di dalam fabrik untuk tempoh masa yang panjang, rendam artikel semalaman di dalam cuka dan air, kemudian basuh seperti biasa pada waktu pagi. Ulangi menyerap item dalam cuka dan air sehingga noda dikeluarkan.

Semak penggunaan mengejutkan ini untuk cuka

Apr.10.201700:52

… perabot

Sebagai permulaan, sentiasa mengikuti saranan pengilang untuk membersihkan jok pelopor. Untuk sutera, antik dan upholsteri vintaj, berunding dengan profesional pembersihan.

 • Noda urin segar:

Kaedah mudah Johnson sebagai cara untuk mengeluarkan kotoran urin segar dari perabot menggunakan detergen, cuka dan air.

 1. Membersihkan cairan kencing dengan ringan dengan kain microfiber untuk mengeluarkan air kencing yang berlebihan. Jika anda menekan terlalu keras, anda boleh menyebarkan noda. (Petua: Jika kotorannya segar, vakum basah / kering akan melakukan kerja yang baik.)
 2. Campurkan 1 sudu cecair pencuci pinggan dengan 2 cawan air sejuk dalam mangkuk kecil.
 3. Tambah 1 sudu cuka (untuk membersihkan kawasan dan memecahkan asid) ke larutan dan kacau dengan perlahan.
 4. Dip kain microfiber bersih ke dalam larutan.
 5. Perlahan-lahan spankan noda air kencing, bermula di luar noda dan bekerja ke arah pusat.
 6. Ulangi apa yang diperlukan.
 7. Bilas residu detergen dengan membersihkan kawasan dengan kain lembap.
 8. Menggunakan kain microfiber kering, perlahan-lahan memadam kawasan sehingga ia kering.
 • Noda urin lama:

Jason Weaver of ServiceMaster Clean membuang kotoran air kencing lama dari pelapis dengan formula DIY.

 1. Dalam mangkuk, campurkan 10 auns 3% hidrogen peroksida, 3 sudu soda penaik yang baru dibuka (nota: bukan serbuk penaik), dan 2-3 titisan pencuci pinggan mangkuk. Campurkan sehingga baking soda dibubarkan.
 2. Tuangkan botol semburan.
 3. Pra-ujian pelapis dengan menyemburkan beberapa pembersih di tempat yang tidak mencolok.
 4. Biarkan ia kering. Jika kain tidak berubah warna, teruskan seperti berikut:
 5. Sembur noda dan biarkan pembersih berfungsi selama satu jam. Sekiranya noda tidak hilang, ulangi prosesnya.
 6. Selepas noda hilang, bilas penyelesaian pembersihan dari kawasan itu dengan menanggalkan kain lembap dan kain dengan tuala kering sehingga semua larutan pembersihan hilang. Ini adalah langkah penting kerana, dari masa ke masa, residu detergen akan menarik kotoran. Selain itu, jika tidak dikeluarkan, hidrogen peroksida dapat memancarkan pelapis dan melemahkan serat fabrik.
 7. Sekiranya noda kekal, hubungi pembersih joki profesional.

Mengapa anda perlu membersihkan tilam anda – dan bagaimana untuk melakukannya

Oktober.04.201700:25

… permaidani

Matt Smith, naib presiden pemasaran untuk produk pembersih Penyelesaian Mudah, menjelaskan bahawa apabila ia datang kepada kesan haiwan kesayangan dan bau pada permaidani, isu utama bagi pengguna tidak menggunakan produk yang mencukupi. (Johnson dan Weaver mengesahkannya sama.)

 • Noda urin segar:
 1. Menggunakan vakum basah / kering atau tuala kertas, buang air besar sebanyak mungkin dari permaidani.
 2. Bilas noda sekali dengan air sejuk.
 3. Vacuum atau blot air berlebihan.
 4. Basahkan kawasan yang kotor dengan produk berasaskan enzim dan biarkan ia duduk selama sekurang-kurangnya lima minit. “Urine haiwan cenderung bocor ke dalam permaidani dan merebak selama beberapa inci,” kata Smith. “Jadi sebaiknya menyembur cincin beberapa inci di luar kawasan noda dan kemudian dengan banyaknya menyemburkan penghilang noda di kawasan di dalam cincin untuk menenggelamkan permaidani dan pad di bawahnya.”
 5. Biarkan pembersih kering secara semula jadi, kemudian hamper.

Nota: “Ramai orang menyembur dan mengeluarkan serta-merta, yang bukan cara yang betul untuk membersihkan kotoran haiwan kesayangan,” tambah Smith. “Anda perlu membiarkan produk berfungsi untuk mendapatkan hasil yang hebat.”

 • Noda urin lama:

Noda kencing lama boleh menjadi sukar untuk bertarung – dan kadang-kadang sukar untuk dicari. Jadikan pekerjaan anda dengan lebih mudah dengan menggunakan UV-pencari UV seperti Pengesan Urin Petualangan UV Flashlight oleh Doggone Pet Products dan Black Light UV Flashlight 100 LED by Jumbl.

Sebaik sahaja anda mendapati noda, penting untuk diperhatikan bahawa mereka akan memerlukan lebih banyak penghilang noda daripada kesan segar. Smith menjelaskan, “Daripada menggunakan pembersih enzim mudah, anda mungkin ingin mencuba enzim pembersih oksigen yang diaktifkan untuk menghilangkan noda dan menghancurkan bau. Sapukan seperti yang diarahkan dan biarkan ia kering secara semula jadi, kemudian hamper. “

Apa yang anda perlukan untuk mengeluarkan kotoran urin:

Editor hari, penulis dan pakar TODAY berhati-hati untuk mengesyorkan barang yang kami suka dan berharap anda akan menikmati! Hanya supaya anda tahu, HARI INI mempunyai hubungan afiliasi. Oleh itu, sementara setiap produk dipilih secara berasingan, jika anda membeli sesuatu melalui pautan kami, kami dapat memperoleh sedikit hasil.

KELUAR! Orange Oxy Stain and Odor Remover

$ 7Amazon

Puracy Natural Remover Remover, Enzyme Cleaner

$ 11Amazon

Armour All Utility Wet / Dry Vacuum

$ 36Amazon

Tolko botol semburan kosong

$ 3Amazon

ENCIK. SIGA Microfiber Cleaning Cloth (12-pek)

$ 14Amazon