Neighbours terlalu kuat? Penyelesaian hingar dalaman

Jika anda mendapati diri anda sedang bergelut untuk mencari ketenangan dan ketenangan di dalam rumah kerana jiran-jiran anda, maka periksa penyelesaian ini.
Q: Saya tinggal di sebuah apartmen, dan walaupun saya suka jiran saya, saya tidak dapat menahan bunyi mereka berkumpul di atas kepala dan bercakap di belakang dinding. Bagaimanakah saya dapat tenang??
bising-jiran-tease-today-160322
Shutterstock

A: Sama seperti kita mengasihi mereka, rumah kita tidak selalu menjadi oasis tenang – terutama jika kita tinggal di pangsapuri atau tempat tinggal yang pelbagai. Kebisingan yang kami dengar daripada jiran atau ahli keluarga kami yang berkumpul di atas kami atau melalui dinding boleh menjadi sangat mengganggu.

Sebelum saya menjelaskan apa yang boleh anda lakukan mengenainya, beri saya terangkan apa masalahnya. Bunyi adalah getaran yang melalui struktur padat rumah anda. Lompat ke atas dan ke bawah, dan getaran secara literal bergerak melalui lantai, subfloor, gelang, drywall, dan kemudian ke arah telinga anda. Meletakkan permaidani di lantai atau meletakkan ubin gabus di atas dinding boleh meredam bising, tetapi anda masih dapat mendengarnya.

Menambah penebat ke dinding anda adalah cara paling mudah untuk mengurangkan pemindahan bunyi, dan menggunakan produk seperti penebat Bunyi Tertentu CertainTeed dapat mengurangkan pemindahan bunyi (http://www.certainteed.com). Untuk mengasingkan bilik mandi dalaman atau bahkan di luar bunyi bising, ini adalah alternatif paling murah anda.

Cara yang lebih teliti untuk mematikan bunyi adalah untuk memisahkan sambungan antara dinding atau siling dan bunyi di sisi lain. Dalam kes siling, anda boleh membuat pemisahan menggunakan Green Glue, yang meninggalkan jurang antara siling drywall lama dan lapisan baru drywall yang anda pasang. (Saya tidak pernah mengatakan ini akan mudah!)

BERKAITAN: 9 tip pintar mengenai cara mengendalikan jiran jahat

Gam tetap fleksibel dan berfungsi sebagai penghalang bunyi dan dapat mengurangkan pemindahan suara hingga 20 persen. Dan apabila selesai ia kelihatan seperti siling biasa – kecuali bahawa ia akan menjadi lebih senyap, kerana getaran bunyi tidak akan melaluinya juga. Dinding boleh dirawat menggunakan penebat, halangan bunyi dan klip pengasingan bunyi seperti yang digambarkan di bawah dan boleh didapati di http://www.soundisolationcompany.com/.

Dalaman noise solutions
Syarikat Pengasingan Bunyi

Sistem ini boleh mewujudkan bilik yang sangat tenang kerana ia berkaitan dengan bunyi luar dan dapat mengurangkan pemindahan suara sehingga 25 peratus. Kos untuk memasang sistem ini, katakan, kira-kira 50 kaki dinding berlari di rumah anda, adalah kira-kira $ 1,000.00, tidak murah tetapi anda tidak akan lagi mendengar perbualan jiran anda.

Jika anda mahu menenangkan bunyi yang berasal dari lantai anda, maka pertimbangkan untuk memasang 440 Sound Barrier oleh Homasote (http://www.homasote.com/). Halangan ini dapat mengurangkan pemindahan bunyi melalui lantai tidak kira apa penamat lantai anda.

BERKAITAN: Nasihat Neighbourly: Petua untuk menangani masalah yang timbul di sebelah

Salah satu cara terbaik untuk menyia-nyiakan sesuatu adalah untuk menambah bunyi ke rumah anda menggunakan mesin bunyi putih. Perisai Noise berkesan dalam menenggelamkan suara dan bunyi yang menjengkelkan dengan menambah bunyi tak berstruktur di kawasan umum dengan anda untuk menutup topeng bunyi lain.

Sistem Privasi Akustik Sonet menawarkan syarikat-syarikat besar yang menggunakan teknologi penutup bunyi yang sama, tetapi dibungkus ke dalam larutan luar. Ia sesuai untuk digunakan dalam ruang serendah 50 kaki persegi dan boleh merawat sehingga 500 kaki persegi. Ia direka khusus untuk menangani keperluan individu untuk privasi ucapan dan untuk mengurangkan gangguan gangguan dan gangguan. Kedua-duanya boleh didapati di http://www.speechprivacysystems.com/ dan berkisar dari harga $ 80- $ 200.

Dengan beberapa idea ini, anda boleh menyimpan perkara-perkara yang sedikit lebih senyap di rumah dan mungkin membawa sedikit lebih kedamaian dan ketenangan ke dalam kehidupan seharian anda.

BERKAITAN: Bagaimana saya boleh mengeluarkan calar pada perkakas keluli tahan karat? Jawapan kepada soalan rumah anda

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan lagi, sila hubungi saya melalui e-mel saya. Untuk maklumat lanjut lawati: www.housesmartstv.com.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 20 Sep 2007 di TODAY.com.