Mengosongkan kekacauan dari bilik tidur anda sebenarnya dapat meningkatkan tidur!

Ternyata sebuah bilik yang tidak kemas boleh menjaganya pada waktu malam.

Kajian tidur baru mendapati bahawa orang-orang yang berdesak-desakan di bilik berantakan dan berisiko tinggi untuk membangunkan gangguan penimbunan lebih cenderung mempunyai masalah tidur. Ini termasuk menghadapi masalah tidur pada waktu malam dan mengalami gangguan rehat.

Apa yang hendak dibuang keluar dari bilik tidur anda sekarang

Januari.19.201600:27

Dalam kaji selidik dalam talian yang menilai 281 peserta kualiti tidur dan faktor risiko untuk membangunkan gangguan penimbunan, 30 peratus menjaringkan risiko tinggi manakala selebihnya mempunyai risiko yang rendah. Para pesakit berisiko tinggi juga dilaporkan keletihan pada keesokan harinya, kesan sampingan yang terlalu biasa untuk melambung dan beralih pada waktu malam.

BERKAITAN: Buat percutian bilik tidur yang selesa dengan tips dari ‘Brother Property’ Jonathan Scott

Mengantuk young woman yawning
Wanita muda yang mengantuk menguap di tempat tidur di rumah; katil; bilik tidur; berambut perang; caucasian; penghibur; salin ruang; meliputi; kehidupan dalam negeri; selimut; mata tertutup; rambut yang adil; perempuan; rumah; rumah; dalam bangunan; kemalasan; rambut ringan; pagi; mulut dibuka; bantal; kelonggaran; duduk; bangun; wanita; menguap; dewasa muda / Shutterstock

Penyelidik menunjukkan bahawa ini boleh membawa kepada masalah yang lebih besar. Selain melambatkan pemikiran anda dan menjadikannya sukar untuk berfungsi pada siang hari, kurang tidur juga boleh menyebabkan kemurungan.

Dan apabila anda tidak berfungsi sepenuhnya dengan betul, sukar untuk membuat pilihan pintar, seperti apa yang mesti disimpan dan apa yang perlu dibuang. Oleh itu, semakin banyak orang mengalami gangguan tidur kerana bilik mereka yang berantakan, semakin teruknya.

Penulis utama kajian ini, Pamela Thacher, pembantu profesor psikologi di St. Lawrence University, menjelaskan dalam siaran pers bahwa para penipu biasanya memiliki masalah dengan pengambilan keputusan dan fungsi eksekutif.

BERKAITAN: 5 perkara yang boleh anda buang dari bilik tidur anda sekarang

“Tidur yang kurang baik diketahui berkompromi dengan pengiktirafan secara amnya, jadi jika para peniaga mempunyai bilik tidur yang berantakan / tidak boleh digunakan (dan katil yang kurang selesa, berfungsi), sebarang risiko yang ada untuk disfungsi kognitif, kemurungan dan tekanan boleh meningkat apabila kualiti tidur bertambah buruk.”

Sudah tentu, terdapat banyak lagi perkara selain bilik yang boleh menyumbang kepada gangguan tidur. Tekanan, kebimbangan atau keadaan kesihatan mental yang lain boleh memainkan peranan. Ia juga penting untuk mengambil perhatian terhadap tabiat tidur anda. Yayasan Tidur Nasional mencadangkan melekat pada jadual tidur dan menjaga bilik anda antara 60 dan 67 darjah.

Kisah ini mula-mula dilaporkan oleh Daily Mail.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 12 Jun, 2015.