Lembaran 101: Cara membeli tempat tidur

Tidak semua lembaran dicipta sama. Sebelum anda membeli gadai janji kedua dan beli 400 benang kiraan cadar Mesir pada $ 500 satu pop, lihat istilah glosari cepat ini.

Disematkan pada Pinterest.

Count Thread

Ringkasnya, ini adalah bilangan benang per inci persegi. Pegang helaian sehingga cahaya. Jika anda dapat melihat melalui fabrik dan membuat tenunan sebenar, anda mempunyai kiraan benang yang rendah pada tangan anda.

“Kiraan thread ideal antara 200 dan 400,” kata Huddy, membantah mitos bahawa kiraan benang yang tinggi sama dengan kualiti yang tinggi. Sebabnya? Loom adalah terhad untuk bekerja dengan 400 benang. Lembaran yang sangat tinggi mencapai benang bona fide lebih daripada 400 dengan menggunakan benang yang sangat halus. Sebaliknya, lembaran kurang mahal membuat kiraan benang lebih tinggi daripada 400 dengan menambah kepingan benang yang lebih pendek, lebih tipis kepada kepingan lagi atau mengira kepingan dalam benang dan bukan benang itu sendiri. Walaupun ini boleh menggandakan atau tiga kali ganda kiraan benang sebenar, ia tidak sedikit untuk meningkatkan kelembutan atau pakai.

Sekiranya anda keliru, inilah yang anda perlu ketahui: Lembaran yang sangat mewah mempunyai bilangan benang yang lebih rendah daripada 400. Pertimbangkan Westin Hotel’s Heavenly Bed. Ia dibuat dengan kepingan poliester / kapas yang terdiri daripada kiraan thread 200-250! Terkejut? “Itu kerana kiraan benang bukan satu-satunya barometer,” tambah Huddy. Ada banyak lagi yang perlu dipertimbangkan.

BERKAITAN: Ini adalah tempat teratas untuk membeli tempat tidur secara dalam talian

Jenis kain

Walaupun kapas adalah serat terbaik untuk cadar, tidak semua kapas dibuat sama. Inilah yang perlu diketahui mengenai setiap jenis:

Muslin: Dianggap sebagai akhir rendah spektrum kapas, anda mungkin mahu mengelakkan ini kerana mereka cenderung menjadi satu lembaran kasar dan sukar. Mereka biasanya digunakan dalam katil tema kanak-kanak. Bilangan benang di sini berkisar antara 128 hingga 140.

Percale: Kain yang licin, rata, bersulam dan disisir yang terdapat dalam 100 peratus kapas atau 50/50 campuran kapas / poli. Lebih halus daripada muslin, mengharapkan kiraan benang di sini berkisar antara 180 hingga 200.

Pima atau Supima: Kain yang berkualiti tinggi yang menjadi bahan serat panjang agak sama dengan kapas Mesir. Perbezaan hanya geografi sahaja. Pima ditanam di bahagian barat daya A.S. dan Mesir ditanam di sepanjang Sungai Nil. Supima dibuat daripada Pima ruji yang lebih panjang. Rasa lembut Pima dan Supima menjadikan mereka sangat diinginkan. Berharap untuk mencari perkiraan thread di sini dari 200 hingga 300.

Kapas organik: Orang yang memilih kapas organik berbuat demikian kerana mereka berharap untuk mengelakkan sentuhan dengan kapas yang telah dibangkitkan menggunakan bahan kimia. Masalahnya ialah walaupun kapas organik boleh diproses dengan bahan kimia untuk membuat tekstil. Untuk memastikan bahawa anda mendapat kapas yang telah diproses dengan menggunakan jumlah paling sedikit bahan kimia, cari GOTTS atau OEKO-TEX seal.

BERKAITAN: Lembaran baru diarahkan untuk membantu anda membuat katil anda lebih cepat dari sebelumnya

Poliester / kapas berbanding kain kapas 100 peratus: “Lembaran poli / kapas adalah pilihan yang baik bagi mereka yang mempunyai anggaran dan bagi mereka yang tidak tidur ‘panas’, jelas Huddy. “Mereka juga berdiri untuk mencuci dengan baik dan tidak berkerut seperti kira-kira 100 peratus kapas.” Terdapat negatif, bagaimanapun.

“Bergantung kepada bagaimana poliester dicampur dengan kapas di peringkat benang, produk itu boleh pil – poliester dikenali untuk pilling,” tambahnya. “Lembaran poli / kapas juga tidak berbalas seperti kain kapas, tetapi kebanyakan pengguna tidak akan dapat melihatnya.”

Menenun

Tenunan kain menentukan rasa itu. Inilah pecahan:

  • Sekiranya anda mencari lembaran lembut, pilihlah selesai sateen.
  • Pilih helai percale yang anda suka dengan rasa segar.
  • Untuk kehangatan, anda tidak boleh mengalahkan flanel atau helai jersi. “Apabila memilih jersi, pilih bersatu besar,” tegas Huddy. “Dan pastikan anda tidak mencari nubuk dalam kain itu.”

Tambahan

  • Sebelum membeli lembaran bawah dipasang, pastikan ia mempunyai elastik sepanjang jalan di sekeliling helaian dan bukan hanya di sudut. Anjal tambahan adalah apa yang menyimpan lembaran.
  • Tilam yang mendalam memerlukan kepingan yang dipasang dengan poket yang dalam, tetapi begitu juga dengan tilam biasa jika anda menggunakan topper atau pad dengan topper.

Berhati-hati dengan helah perdagangan

  • Lapisan silikon: Pengilang kot dengan silikon untuk menghasilkan rasa yang tidak dapat dinafikan. Jika selepas beberapa pembersihan, kunci atau tuala masih gatal atau kasar, kembalikan mereka untuk bayaran balik.
  • Bambu = Rayon: Papan buluh memotong mempunyai sifat antimikrobial tetapi helai buluh dan tuala TIDAK antimikrobial atau antibakteria. Dan mereka bukan buluh. Secara teknikal, mereka rayon diperbuat daripada buluh. “Proses membuat buluh menjadi benang untuk helai adalah secara intensif secara kimia,” jelas Huddy. Buluh dimasukkan ke dalam tong bahan kimia yang mendidih dan diekstrusi sebagai rayon. Semua sifat yang terdapat dalam buluh hilang. Oleh itu peruncit dan pengeluar tidak boleh membuat tuntutan itu semula jadi, antimikrobial atau antibakteria. “

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 16 Feb 2016.