Ketahui kekerapan anda harus membersihkan ketuhar gelombang mikro, oven dan tirai

Adakah suap spageti panas tadi telah mempunyai microwave anda seperti ia mempunyai campak? Adakah awan habuk menimbulkan tirai anda apabila anda membukanya? Adakah terdapat kekacang kek adunan dari Kesyukuran yang masih duduk di lantai ketuhar anda? Petunjuk: Sekarang bukan masa untuk mengadakan pesta makan malam. Sekurang-kurangnya, jangan sampai anda mengikuti tip pembersihan yang mudah ini.

Shutterstock

BERKAITAN: Mula menggosok dan debu! Bersih musim bunga dengan petak-petak room-by-room ini

Ketuhar gelombang mikro

Walaupun tidak ada peraturan yang tetap mengenai berapa kerap untuk membersihkan gelombang mikro, idea yang baik untuk membersihkannya seminggu sekali atau apabila splatters yang jelas menyemburkan pedalaman. Bukan sahaja oven ketuhar masak dengan cepat, tetapi ia juga bersih dengan cepat.

Menurut ahli pembersih hijau Leslie Reichert, semua yang diperlukan adalah ½ cangkir air dan ½ cangkir cuka putih. Ketuhar gelombang mikro yang tinggi dalam mangkuk bersaiz ketuhar, ketuhar gelombang mikro sehingga campuran datang ke dalam mendidih bergulung dan tetingkap gelombang mikro mencemaskan. Biarkan ia sejuk selama beberapa minit, kemudian lap di pedalaman dengan span lembap atau kain microfiber lembap.

Ingat untuk membersihkan papan kekunci semasa anda berada di situ. Cubalah dengan kain microfiber yang lembap atau kain yang dilembapkan dengan air sabun yang hangat.

Ketuhar

Kebanyakan kita menyimpan ketuhar ketuhar di belakang pintu tertutup untuk terlalu lama. Menurut Reichert, ketuhar harus dibersihkan sekurang-kurangnya setiap tiga hingga enam bulan, atau lebih sering diperlukan. Sekiranya anda tidak mempunyai ketuhar pembersihan diri, ikuti langkah-langkah “hijau” yang mudah:

Taburkan pangkalan oven dengan baking soda. Cucilah cuka ke atas soda sehingga menghasilkan busa ringan. Sapukan pasta baking soda dan air ke kawasan yang kotor di sisi ketuhar. Sembur dengan cuka. Benarkan semua ini duduk dalam sekelip mata. Lap bersih pada waktu pagi.

Sementara itu, letakkan butang tombol yang boleh ditanggalkan di petak pinggan perak mesin basuh pinggan mangkuk. Butang tidak boleh tanggal boleh dibersihkan dengan menggunakan berus gigi dan penyelesaian 50/50 air panas dan cuka.

Rak ketuhar bersih di wastafel atau tab mandi dengan menggunakan botol alkohol semburan dan span scrubby. Sembur minyak bakar dengan alkohol. Benarkan duduk satu minit. Menggunakan span scrubby, membersihkan residu. Ulangi apa yang diperlukan. Pastikan untuk melakukan ini di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik dan jauh dari api terbuka.

Untuk pembersihan yang lebih mudah pada masa depan, pastikan dulang aluminium boleh guna di bahagian bawah oven untuk menangkap sebarang tumpahan.

Blinds

Blinds adalah rawatan tetingkap yang mudah tetapi membersihkannya boleh menjadi sakit di selat. Menurut pakar penyelenggaraan rumah Bob Vila, kunci adalah untuk debu mereka sekurang-kurangnya sekali seminggu. Untuk hasil terbaik, tutup tirai, kemudian debu mereka ke arah selat menggunakan sama ada microfiber duster, bulu duster atau kain lembut. Mula di bahagian atas tirai dan kerja ke bahagian bawah. Hidupkan sekatan 90 darjah dan habuk lagi. Bilah condong untuk mendedahkan bahagian bawah dan ulangi.

Untuk habuk yang lebih berat, tirai vakum pada tetapan paling ringan menggunakan lampiran berus. Ikuti prosedur di atas.

Sekali atau dua kali setahun, tirai bersih lebih teliti menggunakan kain microfiber, tuala terry, sarung tangan atau sarung tangan kapas. Perlahan gosokkan setiap selat dari hujung ke hujung, membersihkan semua sisi selat. Untuk kotoran dan kotoran yang lebih berat, ringan membersihkan kain pembersih dengan campuran satu bahagian putih cuka dan tiga bahagian air.

Petua pembersihan khusus untuk pelbagai jenis tirai

Dusty logam dan vinil tirai boleh dibasuh dalam tab mandi dengan menggunakan span atau berus lembut dan air suam hangat. Gunakan hanya tekanan yang sangat lembut untuk mengelakkan bilah yang merosakkan. (Tiram dapur berminyak mungkin memerlukan degreaser ke air.) Bilas dengan baik untuk mengelakkan bercak. Kering dengan tuala dan gantung semula, meninggalkan tirai terbuka sehingga udara boleh beredar di antara selat sehingga kering sepenuhnya.

Tirai kayu boleh dibersihkan dengan kain lembut atau kaus kaki yang disembur dengan perabot bermutu berkualiti – bukan minyak. Atau bersihkan dengan kain yang sedikit dilembabkan dengan air, berhati-hati agar tidak menyerap kayu. Ingat untuk menghapuskan air berlebihan dengan serta-merta untuk mengelakkan warping atau perubahan warna.

Tirai kain yang terbaik dibersihkan menggunakan pembersih vakum, penyembur udara termampat atau pengering rambut. Untuk habuk yang lebih berat, lapkan setiap slat dengan span kering. Untuk mengeluarkan kotoran, span dengan air suam atau air dengan sedikit sabun cair ringan. Jangan sapu, sentiasa patah untuk mengelakkan kerosakan pada kain. Sebelum menggunakan air, uji terlebih dahulu di tempat yang tidak mencukupi. Untuk tirai yang sangat kotor, berunding dengan pembersih profesional.

Akhirnya, jangan sekali-kali menggunakan alkohol, kain lap bayi, atau pembersih alkali pada tirai kerana bahan keras mereka boleh mengotorkan atau memusnahkan penamat pada tirai.