Kenapa hanya 1 bahagian aluminium foil berkilat?

Aluminium foil mungkin salah satu ciptaan kegemaran kami yang pernah ada. Sama ada kami memasak sayur-sayuran segar di dalam bungkusan yang dibungkus dengan kemas atau melipat sepotong pizza yang sisa untuk menyelamatkan kemudian, itu adalah penyelesaian yang sempurna untuk keadaan dapur yang cukup banyak. Secara serius, senarai kegunaan kami untuk pokok berkilat ini tidak berkesudahan.

Kami menyedari bahawa alat yang berguna ini mempunyai dua sisi yang berbeza: sisi yang berkilat, reflektif dan sisi licin. Itu membuat kita berfikir. Adakah terdapat tujuan di belakang dua tekstur yang berbeza? Sekiranya kita menggunakan pihak yang berlainan untuk tujuan tertentu? Adakah kita telah melakukan segala-galanya salah untuk tahun?!

Salmon in aluminum foil
Hidangan lazat ini dibawa kepada anda oleh kerajang aluminium! Shutterstock

Berita baik! Menurut para pakar di Reynolds, tidak ada perbezaan.

“Tanpa mengira pihak, kedua belah pihak melakukan kerja yang sama memasak, membeku dan menyimpan makanan,” kata Mike Mazza, pengarah pemasaran untuk Reynolds Wrap, kepada TODAY Home menerusi e-mel. “Ia tidak membezakan sisi kerajang yang anda gunakan melainkan anda menggunakan Reynolds Bungkus Aluminium Bukan Kerosakan Kerajang.”

Kerajang tidak melekat sebenarnya mempunyai salutan pelindung di satu sisi, jadi syarikat mencadangkan hanya meletakkan makanan di sisi yang ditandakan “tidak melekat” untuk kecekapan maksimum.

Penggunaan mengejutkan untuk kerajang aluminium

Februari.24.201700:43

Jika kedua-dua belah kerajang tradisional boleh digunakan dengan cara yang sama, apakah sebabnya perbezaannya? Mazza mempunyai jawapan untuk kami!

“Perbezaan penampilan antara membosankan dan berkilat adalah disebabkan oleh proses pembuatan foil,” katanya.

“Dalam langkah bergulung akhir, dua lapisan kerajang disalurkan melalui kilang rolling pada masa yang sama. Sisi yang datang bersentuhan dengan penggelek keluli yang sangat digilap kilang menjadi berkilat. Sisi lain, tidak bersentuhan dengan penggelek berat, keluar dengan kemasan membosankan atau matte. “

Freezer breakfast burrito on foil
Foil burritos = pasangan yang sempurna. Lauren Salkeld

Jadi, di sana anda memilikinya – satu pihak mendapat sedikit buffing dan keluar bersinar seperti selembar perak!

Bagi sisi pilihan kami, kami mungkin akan berpegang kepada matte yang menghadap ke luar hanya untuk mengelakkan berpunca daripada refleksi yang memalukan apabila menyelinapnya kepingan pizza yang terakhir keluar dari peti sejuk.

Item ini dipilih oleh pasukan editorial kami kerana kami menyukai mereka – dan kami harap anda juga melakukannya. HARI INI mempunyai hubungan afiliasi, jadi kami dapat memperoleh porsi kecil dari hasil pembelian anda. Item dijual oleh peruncit, bukan oleh HARI INI.