Ia semakin panas di sini! 7 cara untuk membuat bilik tidur yang lebih seksi

Adakah bilik tidur anda berasa sedikit lebih seperti snoozefest daripada pad semangat? Tidak lama. Kami bertanya kepada pakar reka bentuk untuk mendapatkan petua tentang cara untuk membantu menetapkan suasana hati yang serius di dalam bilik tidur – dan kebanyakannya adalah perbaikan mudah dan mesra bajet. Sedia, tetapkan, pergi!

City Glamour by NB Design Group
City Glamor oleh Kumpulan Rekabentuk NB

1. Buat bilik untuk percintaan.

Sekiranya bilik anda dipenuhi dengan kekacauan yang tidak perlu, mungkin terdapat sedikit ruang untuk cinta.

“Tidak ada yang kurang romantis daripada bilik tidur yang penuh dengan barangan yang anda tidak pedulikan,” kata Tiffany Wilson, seorang pereka dalaman dan pengasas Roomhints.com. Jadi mengucapkan selamat tinggal kepada tumpukan surat yang belum dibuka dan pakaian yang dibentangkan.

“Fokus pada tujuan utama bilik tidur anda: santapan, kedamaian, percintaan dan keintiman,” kata Wilson.

2. Mengelak gangguan teknologi tinggi.

Menghapuskan objek di dalam bilik yang menarik tumpuan jauh dari percintaan dan memberikan peluang yang tidak berkesudahan untuk gangguan di bilik tidur. (Kami melihat anda, iPhone, tablet dan komputer riba.) TV bilik tidur anda, sebagai contoh, “adalah gangguan terbesar dari percintaan yang pernah dicipta,” kata Wilson.

Dia juga mencadangkan menghilangkan perkara seperti bantal tambahan yang mungkin mengambil perhatian di mana-mana selain daripada pasangan anda di atas katil.

3. Buat katil yang indah.

Sudah tentu, katil cantik itu sendiri boleh berfungsi untuk menetapkan mood yang seksi. Wilson berkata saiz ideal untuk percintaan adalah katil bersaiz queen, ditempatkan di kedudukan arahan – ini bermakna katil diposisikan secara beransur-ansur bertentangan dengan pintu, yang mana Wilson berkata membantu anda mendapat manfaat daripada tenaga yang memasuki dan mengalir melalui ruang.

“Kemaskini helai dan selimut anda dengan tekstur lembut dan hangat dan warna,” katanya. Dan jika saiz bilik – dan bajet – membolehkan, “dapatkan katil dengan kepala katil pepejal.”

Jika ia tidak memecahkan bank, berbelanja di atas set kepingan yang mewah juga. “Melabur dalam kepingan berkualiti yang hanya merasa seksi apabila anda merangkak ke dalamnya,” kata pereka Noelle Micek dari firma yang berpangkalan di San Francisco.

4. Sediakan bilik tidur anda untuk dua orang.

Menarik cinta ke ruang anda dengan menjadikannya sama menarik untuk kedua-dua ahli pasangan. Ini bermakna memastikan anda mempunyai dua penjagaan katil dan dua lampu, ruang dan gantungan tambahan atau dua di dalam almari, permaidani yang nyaman dan ruang yang cukup di kedua-dua belah katil untuk setiap orang bergerak dengan selesa, kata Wilson.

5. Pilih warna dengan teliti.

Ketika datang ke dekorasi bilik tidur, pertimbangkan palet yang mengilhami suasana yang anda ingin buat. “Red dalam membangkitkan perasaan semangat dan boleh meningkatkan daya seks anda,” kata Micek, tetapi cadangan itu datang dengan amaran. “Sedikit pergi jauh – cuba lempung merah, lilin atau piyama.”

Untuk kesan yang sangat Kristian, memilih lukisan seni yang dominan dalam warna sensual seperti merah berapi, mencadangkan Lindsay Chambers dari reka bentuk dalaman dan syarikat pengurusan projek Hazel Wood. Dan jika anda begitu cenderung, dia menambah, “cat tembok di perhiasan satin yang komplementer untuk menjadikan bilik lebih hangat dan lebih panas.”

6. Main dengan tekstur.

Termasuk pelbagai tekstur di bilik tidur boleh membantu menggalakkan rasa sensasi. Barbara Green dari Charlotte, syarikat reka bentuk yang berpangkalan di North Carolina. Reka bentuk Chic yang bergaya untuk Life menggalakkan pergi dengan objek dalam pelbagai bahan seperti sutera, bulu, satin dan chenille, yang katanya “sangat sentuhan dan tangan.”

7. Pencahayaan adalah segalanya.

Pencahayaan mungkin cara paling cepat untuk menetapkan mood yang seksi, dan anda boleh membuat beberapa modifikasi mudah dengan murah dan mudah untuk memperbaikinya.

“Jika tidak ada suis yang lebih kecil pada pencahayaan bilik tidur utama anda, tambah satu,” mencadangkan Alena Capra dari firma reka bentuk berasaskan Florida. “Anda boleh memilih suis dimmer mudah di gedung perkakasan tempatan anda. Keupayaan untuk menyesuaikan pencahayaan tepat adalah sentiasa perkara yang baik. “

Selain itu – tentu saja! – lilin sentiasa membantu memancarkan suasana hati.

“Cuba beberapa saiz lilin untuk menetapkan nada di ruang,” kata Capra, dengan kaveat: “Jangan terlalu keterlaluan-tidak sepatutnya merasakan seperti peninggalan lilin di sana!”

Photo courtesy of Porch.com

Alesandra Dubin adalah penulis yang berpangkalan di Los Angeles dan pengasas blog Homebody in Motion. Ikuti dia di Facebook, Instagram, Google+ dan Twitter.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan 4 Feb 2015 pada 1:20 pagi.