Foto ini menyelesaikan misteri di mana stoking hilang – dan ia gila

Adakah ini di mana raksasa kaus kaki hidup?!

Foto yang sedang berlaku di Twitter mungkin mendedahkan apa yang sebenarnya berlaku kepada kaus kaki yang hilang di dalam pakaian – dan mesin basuh lapar adalah punca.

Pengguna Twitter Sarah Rose memaparkan foto mesin basuh yang melimpah dengan stoking dari bahagian bawahnya.

Ini adalah mesin basuh komersil di ruang dobi sebuah rumah kediaman mudah alih, menurut Cathy Hinz, yang pada asalnya mencatatkan foto pada Bosan Panda.

“Hari ini, suami saya bosan menipu dengan salah satu mesin basuh yang tidak berfungsi dengan betul dan memutuskan untuk memisahkannya, bermula dengan panel bawah,” kata Hinz dalam jawatannya. “Untuk kejutannya, inilah yang dia dapati.

“Bagi anda yang bersumpah dengan mesin anda memakan benda-benda kecil anda … inilah bukti!” Tambahnya.

Tetapi bolehkah mesin basuh benar-benar makan stoking yang banyak?

Ini benar-benar mungkin, kata James Darmstadt, seorang jurutera berkualiti di GE Appliances. Dalam kes yang digambarkan, dia mengatakan stoking yang paling mungkin merosot melalui lubang di gasket – yang tebal, cincin getah pada mesin cuci depan yang membuat meterai yang ketat apabila pintu ditutup.

Basuh machine
Mesin basuh yang tidak bersalah … atau rakasa makan sock?Courtesy James Darmstadt / GE Appliances

Apabila mesin berputar pada kelajuan yang sangat tinggi, kaus kaki boleh tergelincir melalui lubang atau celah di gasket dan terjebak dalam ruang di bawah bakul basuh logam.

Bagaimanapun, jarang berlaku untuk melihat kes yang melampau.

“Masalahnya mungkin bertahun-tahun dalam membuat,” kata Darmstadt ke TODAY Home dalam e-mel. “Jelas sekali, mesin basuh ini dalam keadaan penggunaan tinggi.”

Namun, Darmstadt mengatakan perkara yang sama boleh berlaku pada skala yang lebih kecil dengan mesin dalam rumah. Beliau mengesyorkan secara berkala memeriksa dan membersihkan gasket pintu getah pada mesin cuci depan.

“Semasa membersihkan, rasakan permukaan dan cari air mata atau lubang apa pun,” katanya. “Air mata, celah, lubang akan menjadi buruk. Ini boleh menyebabkan kaus kaki hilang dan kebocoran air. “

Basuh machine
Sekiranya anda mempunyai mesin basuh depan seperti ini, periksa gasket getah untuk lubang kecil atau air mata. Courtesy James Darmstadt / GE Appliances

Tetapi jangan letakkan semua kesalahan pada mesin basuh hadapan. Mesin pemunggahan atas boleh menjadi penyebab kematian juga.

“Pakaian boleh ‘berjalan’ ke pinggir luar … dan tanah di ruang mati di antara tiub dan dinding logam tepi,” kata Darmstadt. “Stokin mereka tidak boleh dilihat lagi.”

In a top-load washer, socks can slip between the basket and the machine's outer wall ... never to be seen again.
Di mesin basuh atas, sarung kaki boleh tergelincir di antara bakul dan dinding luar mesin … tidak boleh dilihat lagi. Courtesy James Darmstadt / GE Appliances

Untuk menyelamatkan stokin nasib yang tak terucikan itu, jangan mengepam pakaian terlalu banyak ke dalam satu beban, kata Wayne Archer, ahli alat pembaikan alat Sears Home Services.

“Anda boleh menyimpan stoking anda dari rahang mesin basuh atas dengan tidak memunggahnya,” katanya kepada Home TODAY dalam e-mel. “Pemasangan yang betul benar-benar menyelesaikan banyak masalah, seperti pakaian tidak mendapat bunyi yang bersih atau terbentur semasa kitaran berputar.”

3 mitos dobi dibantah

Apr.22.201501:27

Dan bagaimana pula dengan pengering?

“Pengering biasanya mengikuti diet tanpa kaus kaki,” kata Archer, “melainkan jika anda lupa untuk memasang semula skrin lintasan. Sekiranya skrin lintik di bahagian bawah pintu hilang atau rosak, kaus kaki atau barangan kecil lain boleh mencari jalan ke dalam paip ekzos. “

Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk menjaga keselamatan orang dewasa sekadar melakukan laundry.

“Pada banyak mesin basuh depan dan atas, terdapat penapis atau bakul yang merupakan sebahagian daripada pemasangan pam saliran. Ini harus dibersihkan oleh pengguna, “kata Darnstadt. “Tujuannya adalah untuk menangkap benda seperti kaus kaki bayi, duit syiling, anting-anting rambut (dan) sebelum mereka masuk ke pam saliran.”

Sekiranya barang-barang kecil itu tergelincir, ia boleh merosakkan pam dan memerlukan sokongan profesional. “Ia sering menjadi tugas lima minit yang mudah untuk mengakses penapis pam longkang, membersihkan dan menggantikan,” jelasnya.

Berikut adalah panduan video dari GE Appliances untuk membersihkan penapis mesin cuci depan.

Apabila ragu-ragu, berunding dengan seorang profesional.

“Jika mesin basuh hadapan anda tidak mempunyai pintu masuk pam salur, ia sering lebih selamat untuk mempunyai juruteknik perkhidmatan memeriksa mesin basuh dan pulih sarung kaki yang dipakan,” kata Archer KEPADA HARI INI. “Jika anda membuat keputusan untuk DIY dengan memisahkan mesin basuh, selamatkan dengan mencabut mesin basuh dahulu dan matikan bekalan air.”

Sudah tentu, peralatan rumah tidak selalu dipersalahkan kerana kaus kaki yang hilang.

“Stok boleh jatuh di antara atau di belakang mesin basuh atau pengering anda, atau anda boleh kehilangan kaus kaki sebelum sampai ke bilik dobi,” kata Archer.

Adapun bagaimana kaus kaki lenyap sebelum ini mereka sampai ke bilik dobi? Itu akan kekal misteri untuk zaman.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 3 Mei 2018.