Cara yang betul untuk menghapuskan kesan coklat dari pakaian dan perabot anda

Tiada apa-apa seperti menyelam ke dalam coklat yang lazat apabila suasana hati menyerang. Tetapi apabila garpu itu hancur dan berakhir pada pakaian atau perabot anda, ia dengan cepat boleh menjadi keadaan yang kemas. Untuk membantu kami menangani kesan coklat, kami meminta tiga profesional pembersih untuk berkongsi penyelesaian penanggal noda yang terbaik.

Penggunaan mengejutkan untuk krim tartar

Oktober.21.201601:04

Mempunyai kesan coklat pada pakaian anda?

Dan Miller, Ketua Pegawai Eksekutif Penjagaan Mulberrys Garment, merawat noda coklat dalam pakaian yang boleh dibasuh kerana ia melakukan kesan berasaskan tumbuhan yang lain. Coklat berasal dari tumbuhan koko dan tebu tetapi juga mempunyai komponen minyak. Walau bagaimanapun, beliau tidak mengesyorkan kaedah pembersihan ini untuk pakaian sutera atau bulu. Miller menyatakan bahawa kedua-dua kain harus dibersihkan secara profesional.

 1. Pretreat noda dengan jus lemon atau cuka untuk memecahkan noda. Benarkan ia berfungsi selama 5 minit. (Ia juga boleh membantu mengurangkan ringan noda dengan berus kecil atau berus gigi pada masa itu.)
 2. Bilas dengan air untuk memastikan bahawa asid tidak merosakkan pakaian. Dalam kebanyakan kes, pra-rawatan akan melonggarkan noda.
 3. Siram bahagian bawah noda dengan larutan 1 sudu ketuhar mencairkan pencuci piring dan 3 cawan air suam.
 4. Basuh mesin seperti biasa, tetapi jangan mesin kering melainkan kotoran dikeluarkan sepenuhnya.
 5. Sekiranya noda itu kekal, bungkus dengan penghilang noda berasaskan enzim dan biarkan ia berfungsi selama 15 minit, kemudian basuh seperti biasa.
 6. Sekiranya noda berterusan, pilihan terakhir anda adalah menggunakan peluntur oksigen seperti hidrogen peroksida atau peluntur klorin. Produk-produk ini boleh menyebabkan kehilangan warna, jadi pastikan untuk menguji di tempat yang tidak mencukupi terlebih dahulu. Guna hidrogen peroksida atau penyelesaian peluntur yang dicairkan (1 sudu teh peluntur hingga 1 cawan air) ke noda.
 7. Jangan biarkan produk ini duduk di kain selama lebih daripada satu minit sebelum disiram dengan air suam.
 8. Basuh seperti biasa. Jangan mesin kering melainkan kotoran hilang.
 9. Jika kotoran kekal, bawa pakaian kepada pembersih kering.

BERKAITAN: Bagaimana dengan mudah mengeluarkan kotoran kopi dari pakaian dan permaidani anda

Mempunyai kesan coklat pada upholsteri anda?

Lauren Haynes, ahli pembersihan dengan Pembersih Domestik Star London, menghilangkan coklat dari pelapis menggunakan ais, sabun dan air.

 1. Menggunakan sudu, teliti mengikis coklat dari pelapis.
 2. Harden coklat yang tersisa menggunakan beberapa kiub ais dalam beg plastik, kemudian mengikis sekali lagi.
 3. Menggunakan kain putih yang bersih, letakkan kawasan tersebut dengan larutan 1 sudu teh pencuci piring dan larutkan pencuci piring dan 2 cawan air sejuk. Teruskan sehingga noda dikeluarkan.
 4. Bilas detergen dari kawasan tersebut secara bergilir-gilir menanggalkannya dengan kain yang dibasahi dan menutupnya dengan kain kering.
 5. Pecah kawasan kering.
 6. Jika noda masih kelihatan, letakkan beberapa tepung jagung di tempat kejadian. Biarkan ia duduk selama beberapa minit – ia akan menyerap noda dan kelembapan yang tinggal.
 7. Berus atau hamper tepung jagung.
 8. Sekiranya noda berterusan, hubungi pembersih joki profesional.

BERKAITAN: Silap mata untuk mengeluarkan lilin lilin dari taplak meja

Mempunyai kesan coklat pada permaidani anda?

Steve Huck, pengurus pembangunan perniagaan bahagian untuk Coverall North America, menawarkan nasihat ini untuk mengeluarkan coklat dari permaidani.

 1. Ambil coklat sebanyak yang anda boleh tanpa merebak di sekelilingnya, kemudian gunakan vakum untuk ringan pergi ke kawasan itu dan ambil apa-apa coklat longgar yang tersisa di atas karpet.
 2. Menggunakan kain putih yang bersih, letakkan penghilang tempat kering kering pada noda coklat. (Kebanyakan produk spotter sedia digunakan.) Bekerja dari pinggir luar noda ke tengah – sentiasa membusuk, tidak menggosok.
 3. Bilas dengan menanggalkan air bersih untuk mengeluarkan residu. Blot kering dengan tuala, atau, untuk hasil yang terbaik, gunakan mesin spotter yang kecil atau vakum basah / kering untuk mengeluarkan cecair.
 4. Jika kotoran berterusan, hubungi pembersih permaidani profesional.