Cara menghapuskan formula bayi dari sekadar apa-apa

Apa yang lebih aman daripada memberi makan bayi anda? Memberi mereka sebotol, merasakan pernafasan berirama mereka, mendengar selingan dan mengeluh … dan kemudian mencari cincin formula bayi pada blaus baru anda, atau lebih buruk lagi, meludahkan pada sofa atau permaidani! Jadi santai, betul?

Terimalah seketika dan lupakan noda! Cuma ikut nasihat hebat ini dari ketiga-tiga pakar pembersihan kami.

Cara menghapuskan formula bayi…

… dari pakaian

Nota: Sutera atau bulu perlu dibersihkan secara profesional.

Sebagai pakar pembersih, Dan Miller, pengasas / Ketua Pegawai Eksekutif Penjagaan Garment Mulberry, mahu anda memahami alasan di sebalik tip pembersihannya. “Kebanyakan formula bayi terdiri daripada susu, jadi noda mereka berasaskan haiwan,” jelas Miller. “Noda seperti ini boleh dikeluarkan dengan penyelesaian alkali seperti detergen dobi, detergen basuh pinggan mangkuk atau ammonia.”

 1. Mulailah dengan mengalirkan air sejuk melalui bahagian belakang kotoran.
 2. Letakkan satu sudu hidangan atau pencuci pakaian atau ammonia ke kain putih basah.
 3. Perlahan gosokkan ke dalam noda.
 4. Tunggu lima minit, kemudian siram bahagian belakang noda sekali lagi dengan air sejuk.
 5. Sekiranya noda kekal, semburkan dengan penghilang noda enzim. Noda berasaskan haiwan dikeluarkan oleh protease enzim, kata Miller, jadi pastikan penghilang noda anda mempunyai protease. (Zout dan Generasi ke 7 lakukan.)
 6. Ikut arahan pakej mengenai berapa lama untuk membiarkan kerja lebih bersih sebelum mencuci, kemudian basuh di dalam air panas. Ulangi apa yang diperlukan.

3 mitos dobi dibantah

Apr.22.201501:27

… dari upholstery

Pembersihan jurulatih Leslie Reichert mengesyorkan menggunakan pencuci pinggan mangkuk untuk menghilangkan noda ini dari upholstery.

 1. Campurkan satu sudu pencuci piring dengan dua cawan air sejuk.
 2. Menggunakan kain putih yang bersih, selalunya deh kotoran dengan larutan detergen dan kain kering.
 3. Ulangi sehingga kotoran hilang.
 4. Bilas residu detergen dari kain dengan menanggalkannya dengan kain yang bersih dan basah.
 5. Blot kering.

Semak penggunaan mengejutkan untuk pengering

Apr.18.201700:47

… dari permaidani

Pengarah latihan pembersihan Chem-Dry, Jotham Hatch, menawarkan nasihat ini untuk mengeluarkan formula bayi dari permaidani.

“Formula bayi jarang meninggalkan noda dan apabila dibersihkan dengan cepat dengan air, hampir selalu akan muncul,” kata Hatch. “Adalah penting untuk tidak membiarkan tempat duduk, bagaimanapun, kerana ini boleh menyebabkan noda yang hambar yang boleh menjadikan kuning permaidani anda.”

 1. Buang kotoran dengan air suam dan tuala bersih, bilas dengan tuala. Jangan gosokkan kawasan atau anda akan memandu noda lebih mendalam.
 2. Selesai dengan membungkus dengan kain bersih dan kering sehingga noda kelihatan hilang.
 3. Sekiranya noda berterusan, masukkan sedikit sabun pinggan mangkuk ke dalam air dan teruskan blotting seperti di atas.
 4. 4. Jika kotoran masih terdapat selepas menggunakan kedua-dua kaedah, hubungi perkhidmatan pembersihan permaidani profesional, sebaik-baiknya yang mesra alam, tambah Hatch.

Item ini dipilih oleh pasukan editorial kami kerana kami menyukai mereka – dan kami harap anda juga melakukannya. HARI INI mempunyai hubungan afiliasi, jadi kami dapat memperoleh porsi kecil dari hasil pembelian anda. Item dijual oleh peruncit, bukan oleh HARI INI.