Berharap kami tahu: 20 perkara yang harus diketahui dan dilakukan sebelum membeli sebuah rumah

Double Semak Fakta
Jangan ambil maklumat yang terkandung di dalam penyenaraian sebagai kebenaran mutlak. Jadilah cekap dan double cek semua fakta. “Kebanyakan maklumat kewangan yang terdapat pada penyenaraian MLS (Pelbagai Penyenaraian Servis) sebenarnya dimasukkan oleh ejen penyenaraian secara manual. Ini meninggalkan banyak ruang untuk kesilapan, jadi pastikan agen pembeli menyemak fakta-fakta ini terus dengan sumber seperti pejabat HOA, halaman cukai daerah dan sebagainya, “kata Daryl B. Hanna dari Meridias Realty Group di Las Vegas.

Ketahui Nilai Rumah

Ia sangat penting sekarang-mungkin lebih daripada sebelumnya – bahawa pembeli bekerja dengan agen yang sangat akrab dengan rumah harga. Hanna berkata, “Seorang ejen pembeli boleh menelan kos pembeli beratus-ratus dolar dalam kos pemeriksaan dan yuran penilaian jika mereka tidak 100 peratus akrab dengan nilai rumah. Bank dan penjual tidak bersedia untuk menurunkan harga pada penilaian rendah seperti yang mereka ada dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pembeli perlu sedar tentang perkara ini. ” 

Wawancara Pelbagai Orang
Sama seperti anda mungkin mendapat anggaran yang banyak untuk pembaikan kereta atau pendapat kedua dan ketiga dari doktor, lakukan kerja rumah anda untuk memastikan anda terlibat dengan peminjam yang betul dan agen dari kelawar. “Kami bekerja di pasaran kewangan yang sangat ketat dengan garis panduan, dan jika pegawai pinjaman dan ejen pembeli tidak berada di dalam permainan mereka, mereka boleh membazirkan masa dan wang pembeli,” kata Hanna. wawancara sekurang-kurangnya tiga ejen. Kita tidak semua dicipta sama. Anda perlu pergi dengan ejen dan pegawai pinjaman yang akan mendapatnya tepat pada masanya. “

Pertimbangkan Semua Perbelanjaan
Ya, hipotek baru Anda akan menjadi perbelanjaan baru Anda saat Anda menutup rumah. Tetapi ia jauh dari satu-satunya dan anda perlu membuat semua nombor menjadi anggaran yang anda mampu. “Mempunyai pendapatan yang cukup dan anggaran, dengan wang yang diketepikan bukan hanya untuk pembayaran hipotek bulanan anda tetapi juga untuk insurans, yuran persatuan, kerja pembaikan yang mungkin diperlukan dan seperti biasa untuk perbelanjaan yang tidak dijangka yang dijamin mengejutkan anda,” kata broker barang Lee Dworshak, yang juga menguruskan blog At Home Sense. Dan jangan lupa tentang cukai hartanah yang mahal!  

Semak Permit Belum Terima
Pastikan anda menyemak sebarang permit tertunggak pada hartanah yang mungkin anda pertimbangkan. “Setiap rumah telah melakukan beberapa pengubahsuaian, dan banyak pengubahsuaian dilakukan tanpa izin,” kata Mike Holmes, kontraktor yang paling banyak dikasihi dan ramai dan HGTV’s Holmes on Homes. “Tiada permit bermakna tiada siapa yang memeriksa kerja itu. Anda ingin tahu sama ada ia telah diperiksa. ”

Sewa Inspektor Utama
Walaupun anda merasakan anda boleh mempercayai penjual dan kemahiran pemeriksaan anda sendiri, menyewa inspektor rumah profesional. “Pastikan mereka ahli Persatuan Rumah Orang Amerika,” nasihat Holmes. “Adalah juga idea yang baik untuk mengelakkan pemeriksa rumah yang dicadangkan oleh ejen hartanah anda. Ejen hartanah mahu membuat jualan. Mana-mana masalah yang ditemui oleh pemeriksa akan menangguhkannya. Sekiranya pemeriksa mahu mendapatkan pelanggan melalui ejen mereka, mereka mungkin akan membutakan beberapa isu. ”

Semak Asbestos
Mana-mana rumah yang dibina sebelum tahun 1980 mungkin mengandungi asbestos, jadi pastikan anda menyemaknya untuk melindungi keselamatan keluarga anda. “Dapatkan jubin, plester dan penebat loteng diuji-terutama jika anda bercadang melakukan apa-apa pengubahsuaian,” kata Holmes. 

Semak Pendawaian
Periksa pendawaian knob dan tiub di mana-mana rumah yang anda sedang mempertimbangkan. “Jika sebuah rumah dibina sebelum tahun 1930, ada peluang yang baik ia masih mempunyai pendawaian tiang dan tiub. Sekiranya ia boleh menjejaskan polisi insurans anda, “kata Holmes. “Dan membawanya ke kod adalah kerja yang mahal.”

Semak Isu Air
“Cari kebimbangan air yang berpotensi, di dalam dan di luar rumah,” nasihat Holmes. “Ini termasuk bumbung, penggredan di sekitar rumah anda, kawasan bawah tanah, lembapan di ruangan bawah tanah anda, pokok-pokok berhampiran bumbung dan akar pokok di sekeliling tapak anda. Mereka semua tanda-tanda yang boleh membawa kepada masalah yang lebih besar di jalan raya. “Dan lebih baik untuk mengetahui tentang mereka sekarang-sebelum mereka secara rasminya masalah dan perbelanjaan. 

Tetapkan Harga Anda Senang
Hanya kerana anda layak untuk pinjaman tidak bermakna anda akan gembira dengan gaya hidup anda jika anda terpaksa membayarnya. Jadi fikirkan apa yang berfungsi untuk keluarga anda secara bebas daripada itu. “Perkara pertama dan paling penting saya memberitahu pelanggan pembeli kali pertama adalah sebelum melihat rumah, sebelum bertemu dengan pegawai pinjaman, untuk melihat gambar kewangan mereka secara keseluruhan dan menentukan bayaran bulanan yang mereka selesaikan,” kata Capitol Realty Group Dave Harris. 

Pertimbangkan HOAs Carefeully
Dalam situasi kehidupan komuniti seperti bangunan kondominium, anda akan menemui “HOA” -harga pemilik-bayaran. Pastikan anda memasukkannya ke dalam pelan kewangan anda, dan pertimbangkan prospek dengan hati-hati. “Anda perlu memahami segala-galanya termasuk dalam pembayaran itu. Kebanyakan pembeli kali pertama mahu atau tidak keberatan dapat memotong salji dan salji mereka sendiri, “kata Harris Capitol Realty Group. Tambahan pula, beliau menasihatkan, anda harus tahu sama ada persatuan itu sihat secara kewangan sebelum anda terlibat. “Banyak persatuan sedang berjuang kerana penyitaan dan ekonomi yang buruk. Sekiranya bumbung perlu diganti, adakah terdapat wang dari persatuan untuk berbuat demikian, atau adakah anda dinilai dan mempunyai perbelanjaan tambahan yang tidak dijangka? ” 

Semak Semula Kredit Anda
Ketahui skor kredit anda sebelum anda menetapkan carian anda, nasihat CitiMortgage pro. Anda boleh meminjam lebih banyak wang yang lebih tinggi skor anda, dan anda akan membayar kurang sepanjang hidup itu juga. Untuk mengambil kesempatan daripada kadar yang paling rendah, matlamat untuk mendapatkan skor anda 700 atau ke atas (pada skala 350 hingga 800). Dan jika anda tidak berada di tempat yang anda mahu, pertimbangkan untuk menghentikan carian rumah sehingga anda boleh membuat skor anda sedikit dengan membayar semua bil anda tepat pada masanya (akaun rekod jejak anda untuk 35 peratus daripada jumlah skor anda) dan menurunkan hutang anda nisbah had-kredit.

Dapatkan Pra-Diluluskan untuk Pinjaman
CitiMortgage menasihatkan pembeli untuk mendapatkan kelulusan pinjaman terlebih dahulu. Dengan cara itu, apabila anda pergi ke rumah yang anda suka, anda mengurangkan risiko kehilangannya kepada pembeli yang kelihatan lebih serius kepada penjual. Pra-kelulusan meletakkan anda di hadapan pembeli lain apabila tiba masanya untuk berunding dan meletakkan tawaran. Dan ia membantu anda memahami batasan anda supaya anda boleh masuk sekiranya anda serius. 

Cari Agen Hyper-Local
Cari dan bekerjasama dengan ejen harta tanah yang pakar dalam persekitaran yang tepat yang menarik minat anda, menasihati CitiMortgage. Ejen-ejen tersebut paling mungkin mengetahui comps dan membantu anda menumpukan peluang yang tepat pada harga yang tepat tanpa penangguhan.

Elakkan Perubahan
Sekiranya keutamaan anda masuk ke rumah baru, cuba mengelakkan sebarang perubahan utama yang lain pada masa yang sama. Perubahan yang besar, seperti pindah ke pekerjaan baru, boleh menjejaskan kelulusan gadai janji anda, menurut CitiMortgage. Dan walaupun perubahan kecil, seperti menukar bank, berdiri untuk melambatkan proses pengesahan pemeriksaan dan aset kewangan lain.

Jangan Dapatkan Ketergantungan pada Bahan Kecil
Ia menggoda untuk mempertimbangkan rumah sama seperti itu dan memutuskan sama ada anda suka atau tidak suka atau tidak. Tetapi jangan lepaskan peluang hanya kerana anda tidak boleh melewati satu isu kecil yang boleh diubah dengan sesuai dengan citarasa atau keperluan anda-atau bahkan kerana anda tidak dapat menahan jalan kekacauan penjual yang kelihatan di dalam rumah. “Apabila melawat rumah berpotensi untuk membeli, lihat di belakang perabot dan hiasan pemilik yang sedia ada,” kata Jenna Burger SAS Interiors. “Sebaik sahaja mereka berpindah, anda ditinggalkan dengan shell dan perabot dan barang-barang anda boleh dibawa masuk.” 

Membayangkan Kotak Cat yang baru
Mungkin bilik bilik bekas anak-anak merah jambu panas atau bilik mandi neon hijau yang memikirkan apa-apa yang mereka tidak merayu pada pandangan pertama. Tetapi jangan tinggalkan itu. Satu lapisan cat yang baru dapat dengan serta-merta memeriahkan ruang dan mengubahnya menjadi cita rasa peribadi anda. “Cat benar-benar dapat mengubah ruang, jadi lihat di luar warna dinding yang sedia ada, dan sebaliknya fokus pada susun atur dan pelan ruang,” menasihati Burger SAS Interiors.

Pertimbangkan Perabot Anda yang sedia ada
Sekiranya anda baru saja membeli sebuah rumah baru dan tanpa diduga terpaksa membeli semua perabot baru untuk bersama-sama dengannya, anda boleh meniup bajet anda dari kelawar. Oleh itu, jika anda berhasrat untuk bergerak dengan perabot anda yang sedia ada, pastikan anda mempunyai rancangan untuk menjadikannya sesuai. “Ukur dan tulis saiz dan konfigurasi sebelum mencari rumah,” kata Burger SAS Interiors. “Perkara terakhir yang anda mahukan ialah membeli rumah yang tidak sesuai dengan keperluan anda.”

Tumpukan pada Dapur dan Bilik Mandi
Dua ruang paling penting untuk memberi tumpuan apabila membeli rumah ialah dapur dan bilik mandi. “Lihat keadaan dan memakai lemari pakaian, paip, peralatan, dan sebagainya di dalam ruang,” kata Burger SAS Interiors. “Soalan-soalan untuk bertanya kepada diri sendiri adalah: Adakah ruang dalam keadaan baik? Adakah saya mempunyai anggaran untuk mengubahsuai ruang? Jika tidak, bolehkah saya mengemas kini ruang dengan projek do-it-yourself? ”

Pertimbangkan Prioriti Pribadi Anda
Apabila suami saya dan saya membeli rumah pertama kami di Los Angeles tahun ini, kami tahu kami boleh mendapatkan lebih banyak ruang-mungkin juga kolam-untuk kurang wang jika kami bersedia untuk pergi sedikit jauh dari pusat bandar, seperti ke San Fernando Valley yang berdekatan. Kami memperluaskan pencarian kami, tetapi pada akhirnya menentukan bahawa berada di tengah-tengah sesuatu yang lebih penting kepada kami daripada banyak yang lebih besar. Tidak ada jawapan yang tepat, tetapi siasatan yang bijaksana terhadap keutamaan keluarga anda diperlukan untuk datang ke keputusan yang tepat untuk anda. 

Pertimbangkan Potensi Pelaburan Anda
Selepas hampir dua tahun mencari rumah di Westside of Los Angeles-yang kekal mahal walaupun ekonomi-kita akhirnya menemui sebuah rumah kecil di kawasan besar yang kita cintai dengan segera. Ia berada dalam julat harga kami kerana ia adalah rumah terkecil di lot paling kecil di blok. Bagi kami, ini seolah-olah cara yang sempurna untuk masuk ke kawasan kejiranan yang lebih mahal dan wajar. Sejak kami membeli, kami telah melihat beberapa rumah lain di blok yang disenaraikan untuk $ 200,000-lebih daripada yang kami bayar. Jika anda membeli rumah yang paling mahal, paling mahal di kawasan, ketahui bahawa mungkin ada sedikit potensi untuk pelaburan anda berkembang. 

Jadilah PesakitJika Anda Boleh 
Rumah pertama kami adalah “jualan pendek,” yang bermaksud penjual lebih berhutang di rumah daripada yang bernilai. Kerana itu, bank itu terlibat dengan penjualan, dan itu bermakna ia mengambil masa enam bulan antara tawaran awal kami dan penutupan escrow. Ini berbuah bagi kami kerana kami mampu mengamankan rumah yang kami sayangi pada harga yang kami anggap sebagai harga yang baik, tetapi kami hanya dapat menariknya kerana keadaan hidup kami tidak memerlukan kami bergerak dengan segera. Jualan pendek dan penyitaan boleh membawa kepada tawaran hebat sekiranya keadaan anda membolehkan anda menunggu kelewatan bank.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.