Berapa kerap untuk membersihkan pembeku – dan cara yang betul untuk melakukannya

Sekiranya anda seperti kebanyakan orang, kandungan tepat beku anda adalah sesuatu yang misteri. Sekali item memasuki “lubang hitam yang sejuk” itu, ia tidak dapat dilihat, di luar fikiran.

Sekarang adalah masa untuk menyingkirkan “UFO” (objek beku yang tidak dikenal) dan memberi pembeku pembersih yang baik. Ia mudah. Cuma ikut cadangan berguna ini dari Kate Mummaw, ahli dapur dengan Whirlpool Corporation Institute of Home Science, dan Doug Rogers, presiden En. Appliance.

Berapa kerapkah saya perlu membersihkan beku saya??

Kecuali terdapat banyak tumpahan, kekurangan kuasa yang berpanjangan atau anda tinggal di kawasan kelembapan tinggi, kebanyakan pembeku boleh mendapatkan pembersihan menyeluruh sekali setahun, kata Mummaw. Walau bagaimanapun, cadangan saranan pengilang, kerana cadangan berbeza dari model ke model.

Berapa lamakah ia perlu?

Ia hanya memerlukan satu jam atau lebih untuk membersihkan peti sejuk secara purata. Tack lebih banyak masa jika terdapat banyak tumpahan.

3 hacks mudah untuk menjaga peti sejuk anda bersih dan teratur

Oktober.21.201601:10

Bagaimana untuk membersihkan beku

Cabutnya: Mulakan dengan mencabut pembeku. Jangan sekali-kali membersihkan peti sejuk semasa sedang berjalan atau anda boleh merosakkannya.

Simpan sejuk makanan: Makanan beku selalunya akan dibekukan semasa anda membersihkan beku jika anda meletakkannya di dalam peti ais atau wadah berbaris akhbar, seperti bakul, sink atau kotak dobi. Ais krim dan produk lain yang membuang air dengan cepat perlu diletakkan di dalam dada ais dengan sekeping ais kering di atas.

Lap: Menggunakan kain microfiber, rak lap dan bahagian dalam peti sejuk dengan sama ada campuran 1 sudu baking soda hingga 1 liter air suam atau larutan sabun dan air ringan. Jangan gunakan pembersih yang kasar, membersihkan lilin, detergen pekat, peluntur atau pembersih yang mengandungi petroleum atau bahagian plastik, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan, amaran Mummaw.

Debu kumparan: Untuk kombo peti sejuk / beku, gegelung vakum setiap enam bulan, menasihati Rogers. Gegelung kotor tidak cekap, lebih mahal untuk dijalankan dan boleh memecahkan pemampat dengan lebih cepat. Gegelung yang bersih dengan berus bulu berikat panjang, kemudian hamper debu yang jatuh. Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan yang mati atau jika beku berada di kawasan yang berdebu, gegelung mungkin perlu dibersihkan lebih kerap.

lama handled brush

Kaedah pembersihan yang sama boleh digunakan dengan pembeku berdiri sendiri di mana gegelung terletak di bahagian depan atau bawah unit, kata Rogers. Walau bagaimanapun, jika gegelung dibina ke kabinet luar peti sejuk, anda mendapat lulus kerana ia tidak dapat diakses.

Semak gasket itu: Bersihkan dan periksa gasket pintu setiap tahun, atau seperti yang diperlukan. Bersihkan gasket dengan penyelesaian sabun dan air ringan, kain microfiber dan berus gigi. Semak air mata atau lubang semasa anda membersihkan.

Petua Pro: Untuk menguji meterai gasket itu, Rogers mencadangkan menutup pintu pada satu bil dolar. Jika ia menawarkan ketahanan apabila anda menariknya, meterai itu baik. Jika ia keluar dengan mudah, gasket perlu diganti. Ujian sudut, atas, bawah dan sisi gasket.

Kebanyakan pembeku bebas fros, jadi pembelahan tidak menjadi masalah. Bagi pembeku yang memerlukan defrosting, Mummaw mencadangkan agar anda mengikut arahan dalam panduan penggunaan dan penjagaan anda.

Berapa lama, daging, buah, dan ais krim terakhir di dalam peti sejuk?

Oktober.21.201701:45

Bagaimana untuk memuatkan beku dengan betul

Apabila anda memuatkan semula peti ais, biarkan aliran udara yang betul dengan meninggalkan ruang di antara dinding dan barang-barang, serta antara item itu sendiri. Ini akan membantu membekukan makanan dengan betul dan dapat mengurangkan pembakaran beku, kata Mummaw. Jika anda menggunakan tong untuk menyusun produk seperti, gunakan bekas kerja terbuka seperti tong wayar. Bahagian dan bawah terbuka akan membolehkan aliran udara.

penyejuk beku basket

Lihat, itu tidak begitu buruk!