Berapa kerap untuk membersihkan di dalam kereta anda – dan cara yang betul untuk melakukannya!

Sekiranya kami memberitahu anda bahawa terdapat bilik di mana orang makan, tidur dan berjam-jam sehari, anda mungkin akan menganggapnya akan dibersihkan dengan kerap. Tetapi ketika datang ke pedalaman kereta kami, itu tidak selalu berlaku!

Home TODAY bertanya Christian Newman, seorang pengetas auto profesional dan pemilik C & J Automotive Detailing di Slidell, Louisiana, bagaimana untuk membersihkan seperti pro. Dia mempunyai beberapa tips hebat untuk menjaga kenderaan kelihatan seperti baru.

Berapa kerap anda perlu membersihkan?

Newman mencadangkan melalui langkah-langkah di bawah kira-kira sekali sebulan, atau seperti yang diperlukan. Jika anda mempunyai pickup sekolah, carpool dan amalan sukan di kaki langit, anda mungkin mahu melangkah sehingga dua kali sebulan.

Presiden Persatuan Perincian Antarabangsa. Michael Dickson, mengesyorkan profesional merinci kira-kira dua kali setahun.

Apakah yang patut awak buat?

1. Vacuum permaidani, tikar lantai, upholsteri, pemegang cawan dan mana-mana petak lain. Untuk menghilangkan rambut hewan peliharaan, lap kawasan dengan sarung dapur kering atau gunakan Pet Rock untuk merebut dan merebut rambut dan bulu yang tidak kelihatan dari karpet dan upholsteri.

Pet Rock Hair Removal Tool, $ 17, ProfessionalDetailingProducts.com

Binatang Rock cleaning tool
profesionaldetailingproducts.com

2. “Jambs pintu adalah salah satu daripada bahagian pertama kereta yang anda lihat apabila anda masuk, supaya bersihkannya, “kata Newman mengenai engsel, kacang dan bolt yang menjaga pintu di tempatnya. Lap dengan kain microfiber yang telah dilembapkan dalam campuran dicairkan bagi semua pembersih automatik. Newman mengesyorkan Blue Max General Purpose Cleaner dan Degreaser.

Menggunakan satu bahagian kain pada satu masa, lapkan seluruh jamban pintu: di sekeliling tepi, di bawah pintu, engsel dan di mana pintu itu memenuhi badan kereta. Beri perhatian kepada kawasan yang memegang kelembapan kerana mereka sering mempunyai acuan dan cendawan.

Lelaki Kimia Super Cleaner, $ 14, Amazon

Kereta cleaner
Amazon

Petua Pro: Pakai sarung tangan dapur apabila bekerja dengan pembersih, nasihat Newman.

Mitos pembersihan biasa dibantah

03.03.201404:45

3. Lap semua vinil keras kawasan dengan kain microfiber bersih yang telah dilembabkan dalam penyelesaian pembersihan serba guna. Ini termasuk papan pemuka, panel instrumen, petak, pemegang pintu, vinil pada pintu, sambungan tali pinggang tali pinggang, kotak sarung tangan, petak sisi dalam pintu, peralihan dan stereng.

Untuk membersihkan celah antara roda stereng dan lajur stereng, luncurkan kain microfiber yang lembap di antara kedua-dua bahagian dan bekerjasama untuk menghilangkan habuk dan kotoran. Bilas kain dalam air bersih apabila ia menjadi kotor dan lepuh lagi dengan penyelesaian pembersihan. Gunakan berus bahagian pusingan satu inci kering untuk membersihkan celah-celah yang microfiber tidak dapat dicapai.

Pembersihan Berus, $ 5, Amazon

Pembersihan brush
Amazon

3. Gunakan lapisan perlindungan untuk memakai vinil keras permukaan. Melembutkan kain microfiber yang bersih dengan satin selesai vinil dressing (seperti Car Brite Special Protect All atau ArmorAll). Ini membolehkan anda mengawal di mana produk pergi. Lap semua permukaan vinil keras tetapi elakkan stereng. (Ia menjadikan roda stereng terlalu licin untuk dipegang.)

ArmorAll, $ 7, Amazon

ArmorAll
Amazon

4. Sembur pemegang cawan dengan penyelesaian pembersihan. Gunakan berus untuk menggosok bahagian dalam dan selesai dengan menyeka pemegang cawan dengan kain microfiber yang lembap.

5. Bersih tingkap dan cermin dengan kain microfiber yang dibuat khas untuk kaca. Lipat kain itu keempat. Sembur tetingkap dengan pembersih tetingkap auto (ya, ia berbeza dari Windex!).

Untuk mengelakkan streaking, lap tetingkap secara mendatar seperti yang anda bersihkan. Poland dengan seksyen kering kain, mengelap arah yang menegak untuk mengelakkan jalur-jalur. Ia menjadikannya lebih mudah, anda mungkin ingin menggunakan satu kain untuk dibersihkan dan satu lagi untuk menggilap.

Kaca Ghaib, $ 10, Amazon

Auto glass cleaner
Amazon

6. Bersih upholsteri kulit atau vinil dengan pembersih berasaskan losyen yang dibuat untuk kulit. (Nota: Pembersih kulit boleh digunakan pada vinil, tetapi pembersih vinil tidak boleh digunakan pada kulit.)

“Kulit adalah kulit berseri dan, seperti kulit kita, ia memerlukan pelembab; jadi gunakan pembersih yang berasaskan losyen, “kata Newman. “Jangan gunakan air atau pembersih air pada kulit. Ini boleh menyebabkan kulit pecah, retak dan kering. “

TriNova Leather Conditioner, $ 16, Amazon

Kulit cleaner
Amazon

Upholsteri kain boleh dibersihkan dengan menggunakan penyelesaian Tide Plus Bleach Alternative dan water. (Tambah hanya percikan penyelesaiannya, cukup untuk membuat sabun air.) Dampen kain microfiber dalam larutan, meremukkan dan tolak tempat. Untuk bintik-bintik yang keras kepala, perlahan-lahan bekerja dengan menggunakan berus gosok dan sedikit penyelesaian sabun. Suction off cleaning solution menggunakan vac / wet vac. Untuk bilas, semburan ringan dengan air bersih kemudian sedutan dengan segera dengan vakum basah / kering. Biarkan udara kering sebelum menggunakan kereta.

Tide Plus Bleach, $ 16, Amazon

Pasang
Amazon

7. Keluarkan tikar lantai dan basuh dengan penyelesaian sabun, menggunakan berus gosok untuk membersihkan kawasan sukar. Bilas. Izinkan kering sebelum diganti di dalam kereta.

8. Permaidani yang bersih seperti yang diperlukan dengan pembersih permaidani auto, tetapi biarkan pembersihan mendalam untuk kebaikan.

Turtle Wax Carpet dan Mat Cleaner, $ 5, Amazon

Permaidani cleaner
Amazon

“Rapi permaidani sekali setahun tetapi biarkan pro melakukannya,” kata Newman. “Terlalu sering, DIY terlalu basah di permaidani, rendam pad dan berakhir dengan masalah acuan dan cendawan.”