Berapa kerap anda perlu membersihkan mesin pencuci pinggan anda – dan bagaimana untuk melakukannya

Mesin yang mulia di dapur anda yang membersihkan hidangan memang perlu dibersihkan sendiri.

Selama masa gris, sampah sabun dan puing-puing makanan membina dalam mesin basuh pinggan mangkuk. Bukan sahaja ini menyediakan tempat pembiakan untuk kuman, ia juga mengurangkan kecekapan perkakas.

Cuka + vakum = pembersihan sihir untuk perkakas rumah

Jul.30.201504:29

Menurut pakar penyelenggaraan rumah Bob Vila, anda perlu membersihkan penapis mesin pencuci pinggan dan mengalirkan sebulan sekali. Nasib baik, proses tiga langkahnya mudah dilakukan dan tidak memerlukan alat khas. Inilah caranya untuk membersihkan mesin basuh pinggan mangkuk.

Langkah 1: Kosongkan longkang

Tanggalkan rak pinggan bawah. Periksa saliran mesin basuh pinggan mangkuk, mengeluarkan sebarang senjata atau makanan yang ditangkap di sana. Ini akan meningkatkan saliran, meningkatkan kecekapan pembersihan dan mencegah kerosakan pada mesin basuh pinggan mangkuk.

Langkah 2: Letakkan cuka dalam mesin basuh pinggan mangkuk

Mulakan dengan mesin basuh pinggan kosong. Letakkan secawan cuka putih dalam bekas selamat di mesin basuh pinggan pada rak atas mesin. Jalankan mesin basuh pinggan mangkuk melalui kitaran air panas. Ini akan membasuh minyak dan kotoran dan mengeluarkan bau apak.

Langkah 3: Membakar soda baking

Taburkan satu cawan baking soda di bahagian bawah mesin basuh pinggan mangkuk. Jalankan kitaran air yang pendek dan panas. Mesin basuh pinggan mangkuk akan menjadi bau segar dan mempunyai ruang dalaman yang cerah dan bersih.

Disematkan pada Pinterest.

BERKAITAN:

  • Perkara yang mengejutkan anda boleh membersihkan dan memasak di mesin pencuci pinggan anda
  • 23 cara untuk membersihkan rumah anda (dan diri sendiri) dengan menggunakan lemon
  • Pelajari rahsia-rahsianya! Bagaimana satu pembersih rumah menggunakan hanya 3 produk