Berapa kerap anda perlu membersihkan mesin basuh anda – dan bagaimana untuk melakukannya

Jika mesin basuh anda berbau lebih buruk daripada baju senaman berpeluh anda, sudah tiba masanya untuk memberikannya pembersihan yang baik. Ya, walaupun mesin basuh menjadi kotor.

Gambar:
Iriana Shiyan / Shutterstock / Iriana Shiyan

Tanah cuci, detergen dan mineral air keras membina mesin basuh di kawasan yang tidak dapat dilihat dan, dari masa ke masa, mereka menghasilkan bau. Acuan dan cendawan pada penutup mesin basuh dan pintu adalah punca bau, kata jurulatih pembersihan hijau Leslie Reichert.

Jadi, bagaimanakah anda menyedari mesin basuh? Reichert mencadangkan penggunaan tip pembersihan hijau mudah ini setiap enam bulan untuk mengelakkan sebarang masalah.

Pencuci bahagian atas

Tetapkan mesin basuh ke tahap tertinggi dan tetapan paling hangat. Tambah empat cawan cuka pembersih putih (asid enam peratus) ke kitaran basuh. Selepas kitaran bermula, jeda mesin dan biarkan ia duduk selama sejam. Pada masa ini, lap ke atas mesin basuh dengan kain microfiber yang dicelup dalam air cuka panas. Gunakan berus gigi lama untuk membersihkan pelembut kain dan dispenser peluntur juga. Selepas sejam, teruskan kitaran basuh.

Seterusnya, jalankan kitaran basuh lain menggunakan satu cawan baking soda. Pada akhir kitaran, lap di bahagian atas mesin basuh untuk mengeluarkan sebarang kotoran.

Satu hujung akhir: Hentikan cendawan dan acuan dengan meninggalkan penutup atau pintu apabila tidak digunakan.

Mesin basuh hadapan

Gasket getah di bahagian depan mesin basuh, terutamanya dalam mesin pencuci kecekapan tinggi (HE), terkumpul air, rambut, kotoran dan cendawan. Sebelum membersihkan drum mesin basuh, bersihkan gasket dengan menyemburkannya dengan cuka putih dan menyeka dengan kain microfiber yang lembap.

Dengan gasket bersih, sudah tiba masanya untuk menjaga mesin basuh. Tetapkan mesin basuh ke paras tertinggi dan suhu air terpanas. Tambah dua cawan cuka pembersih putih (asid enam peratus) kepada dispenser detergen. Jalankan ia melalui kitaran lengkap.

Jalankan kitaran lain pada paras tertinggi dan pada suhu air yang paling panas, kali ini menambah satu setengah cawan baking soda ke dram. Apabila kitaran selesai, lap di dalam mesin basuh dengan kain microfiber yang lembap. Walaupun anda berada di sana, lap ke bahagian hadapan mesin juga. Kini mesin basuh anda kelihatan dan berbau baik lagi.

Cuka + vakum = pembersihan sihir untuk perkakas rumah

Jul.30.201504:29