Berapa kerap anda perlu membersihkan langsir mandi anda – dan cara yang betul untuk melakukannya

Adakah langsir mandi anda – atau pelapik – begitu buruk yang anda elakkan menyentuhnya? Adakah tetamu kesilapan acuan untuk titik polka? Kemudian tiba masanya untuk memberi mandian bilik mandi itu mandi yang baik.

Berapa kerap anda perlu membersihkan langsir mandi anda, pelapik

19.1.201401:03

Ikuti bersama sebagai tukang tangan Amerika Bob Vila berkongsi tip untuk membersihkan tirai mandi dan pelapik. Sangat mudah, anda akan tertanya-tanya mengapa anda tidak melakukannya lebih awal.

Bagaimana untuk membersihkan langsir mandi dan pelapik anda

  1. Keluarkan cincin, kemudian lemparkan tirai dan pelapis di mesin basuh bersama beberapa tuala putih. Tuala akan menyediakan penyental tambahan untuk pembersihan yang lebih baik.
  2. Tambah jumlah detergen dan ½-1 cawan baking soda.
  3. Basuh air panas atau panas pada tahap tertinggi.
  4. Pada kitaran bilas, tambahkan ½-1 cawan cuka putih suling.
  5. Benarkan tirai kain berjalan melalui kitaran putaran, kemudian gantung. Tidak perlu masuk ke dalam pengering.

Nota: Sekiranya tirai plastik, tidak perlu berjalan melalui kitaran putaran. Ia sudah siap untuk digantung di bilik mandi sebaik sahaja ia dibilas.

Untuk mengeluarkan cendawan tambahan berat dari tirai / pelapik mandi putih atau bersih, tambah secawan peluntur ke air basuh. Untuk langsir / pelapis berwarna, cuba OxiClean, Clorox 2 atau lain-lain peluntur alternatif.

Pada asasnya, setiap tirai mandi boleh dicuci, tetapi berada di sisi yang selamat, semak arahan pada tag penjagaan terlebih dahulu.

Petua proaktif

  1. Kebanyakan sabun bar menyebabkan buih sabun. Gunakan cucian badan atau bar pembersih bukan sabun daripada sabun bar.
  2. Buatlah sebahagian daripada rutin harian anda untuk menyembur tirai mandi dan pelapik dengan campuran setengah air, separuh putih cuka sulingan. Untuk menjinakkan bau cuka, tambah beberapa titisan minyak lemon ke dalam campuran. Tidak perlu bilas. Ia akan mencuci apabila anda mandi.
  3. Sekali seminggu, semburkan bahagian bawah tirai dan pelapis dengan campuran cuka / air dan gosok dengan berus. Ini akan menghilangkan apa-apa masalah yang anda mungkin terlepas dengan penyemburan harian.

Bagaimana untuk membersihkan selimut anda

Januari.19.201601:03