Berapa kerap anda perlu membersihkan bolong – dan bagaimana untuk melakukannya

Tiada apa-apa penyiaran penyiaran yang tersasar seperti kelinci habuk yang mengelilingi penyaman udara kotor / penutup luaran haba. Bukan sahaja perhatian panggilan ini kepada zon tidak-debu, mereka juga memberitahu dunia bahawa anda belum mengubah penapis cukup.

Membawa cerita ini mudah.

Apa yang perlu anda lakukan ialah menjaga kebersihan – yang kecil dan bolong utama.

Pembersihan hijau jurulatih Leslie Reichert menawarkan langkah-langkah mudah yang tidak hanya akan memastikan vents kelihatan hebat, tetapi juga mengurangkan alergen dan meningkatkan kecekapan A / C dan pemanasan semua unit pada masa yang sama.

Pembersihan vent covers
Shutterstock

Bulanan

Tukar penapis

“Jika anda memilih tarikh berdiri untuk menukar penapis anda, katakan yang pertama setiap bulan, ia akan mudah diingat,” kata Reichert. “Jika tidak, tulis pada penapis tarikh anda berubah. Dengan cara itu, tiada apa-apa yang boleh ditebak. “

Bersihkan lubang

Sebelum pembersihan lubang, matikan haba / A / C. Sekiranya lubang siling terutamanya kotor, melindungi perabot dengan meliputi kawasan di bawah bolong dengan helaian. “Anda juga mungkin mahu memakai topi besbol untuk mengekalkan debu yang jatuh dari mata dan rambut anda,” tambahnya.

Seterusnya, ruang hampagas vakum menggunakan lampiran berus debu atau debu yang boleh dikeringkan microfiber. Tidak ada? Hanya lap dengan kain microfiber kering atau sedikit lembap Mr. Clean Magic Eraser.

“Jangan gunakan air atau produk pembersih lain kerana mereka dapat dengan mudah melicinkan habuk ke dinding atau siling dan anda akan berakhir dengan kekacauan yang lebih besar,” kata Reichert.

Inilah caranya membuat tab hidangan buatan sendiri anda

Mac.15.201801:06

Dua kali setahun

Sebelum membersihkan penutup bolong, matikan haba / A / C.

Keluarkan penutup bolong yang lebih kecil dengan membuka skru di setiap sudut. Penutup mungkin akan penuh debu di bahagian dalam dan luar. Untuk membersihkan, letakkan penutup di dalam tenggelam yang dipenuhi air panas, sabun dan basuh dengan kain microfiber.

“Gunakan hanya sedikit detergen hidangan,” kata Reichert. “Dan jangan bolong bolong terlalu lama atau gosokkan terlalu keras kerana cat boleh keluar. Kemudian anda akan mempunyai projek yang lebih besar di tangan anda. “

Sesetengah kotoran mungkin berminyak, bergantung kepada jenis haba yang ada di rumah anda, jika anda membakar banyak lilin atau jika bolong di dapur. “Potong melalui residu berminyak dengan menggosok alkohol. Ingatlah untuk menggosok ringan supaya anda tidak merosakkan cat. “

Oleh kerana ukurannya, anda mungkin perlu membersihkan perlindungan pengambilan yang lebih besar di luar atau di dalam tab mandi. “Ikut arahan yang sama,” kata Reichert.

Satu titik terakhir: Pastikan penutupnya benar-benar kering sebelum memasang semula mereka, sebaliknya zarah habuk akan berpaut ke bilah bolong.

“Lampu akhir yang lap dengan kain microfiber akan menghilangkan bintik-bintik air dan mempunyai penutup bolong yang sempurna,” tambah Reichert.