Begini kerap anda perlu membersihkan bilik mandi anda – dan cara yang betul untuk melakukannya

Tiada siapa yang suka mandi dalam tab yang belum dibersihkan, namun berapa ramai dari kita melompat pada hari mandi yang sama setiap hari tanpa membersihkannya sama sekali?

Sudah tiba masanya untuk menangani tugas seperti pro. Kami meminta jurulatih pembersih Leslie Reichert dan Glenn Angelora, pemilik The Grout Guy di New York, untuk mendapatkan nasihat mengenai menjaga mandi bersih. Kedua-duanya mencadangkan bahawa mandi memerlukan sedikit TLC harian dan pembersihan yang baik sekali seminggu. Menghairankan, penjagaan mandi adalah sama seperti pencegahan seperti pembersihan. Baca dan tonton!

Inilah cara yang betul untuk membersihkan bilik mandi anda

Mei.27.201600:52

Pastikan ia kering

Oleh kerana persekitaran yang gelap, lembap adalah sesuai untuk tumbuh cendawan, cendawan dan kuman, anda boleh meminimumkan funk dengan meninggalkan bilik mandi sebagai kering mungkin apabila anda selesai. Selepas setiap penggunaan, Reichert mencadangkan mengambil langkah-langkah berikut:

  • Squeegee air dari dinding, lantai dan pintu.
  • Lapaskan kawasan ini lagi dengan tuala untuk membuang pemeluwapan sisa apa-apa.
  • Biarkan tingkap bilik mandi dibuka selama sejam atau jalankan kipas bolong selama 20-30 minit untuk mengurangkan kelembapan.
  • Biarkan langsir mandi atau pintu untuk membolehkan kelembapan disebarkan.
Pancuran mandian Squeegee

Semak produk mandi anda

Anda mungkin menambah masalah mandi anda tanpa menyedarinya. Adakah anda tahu sabun bar opaque meninggalkan sabun sabun? Ia pasti. Jadikan suis untuk mencuci badan atau gel mandi dan sabun sabun akan menjadi perkara masa lalu.

Adakah grout di bilik mandi anda bertukar warna merah jambu, hijau atau beberapa warna lain yang luar biasa? Semak senarai ramuan syampu anda. Jika ia mengandungi pewarna, pertimbangkan untuk bertukar kepada satu tanpa warna tambahan. Menurut Angelora, warna-warna dalam produk ini dapat noda grout.

Di mana anda menyimpan produk mandi di bilik mandi juga merupakan faktor dalam pertumbuhan lendir dan cendawan. Adakah anda syampu, perapi dan gosok badan yang tersimpan di lantai pancuran? Idea buruk. Ini membolehkan air untuk mengumpul di bawahnya dan membentuk lendir dan cendawan. Lebih baik menyimpannya di atas rak atau caddy mandi yang tidak mempunyai bahagian bawah yang padat.

Marilah kita semburkan

Walaupun anda melakukan yang terbaik untuk menjaga mandi kering, tidak dapat dielakkan bahawa kelembapan akan kekal. Kiri yang tidak disentuh, kelembapan ini boleh membentuk lendir, acuan dan cendawan yang tidak hanya hodoh dan bau busuk, itu tidak sihat.

Untuk mengatasi masalah itu di tunas, semburkan seluruh pancuran dua hingga tiga kali seminggu dengan pembersih pancuran yang cair atau cecair putih suling penuh dengan beberapa titisan minyak pokok teh. Reichert mencadangkan satu setitik minyak untuk setiap 2 auns cuka. Cuka mengatasi kotoran dan lendir; minyak pokok teh melawan cendawan dan acuan. Biarkan ia udara kering. Seperti biasa, ikut arahan pengeluar untuk permukaan tertentu anda. Jangan gunakan cuka pada travertine atau batu.

Kaboom cleaner

Apa yang perlu anda lakukan …

… sekali seminggu

  • Lap ke bawah pintu pancuran, lantai dan ubin dinding dengan spin pemadam, seperti Mr. Clean Magic Eraser, mencadangkan Reichert. Ia bebas dari bahan kimia yang keras, jadi anda boleh menggunakannya semasa anda masih di pancuran.
  • Kelapa bersih setiap minggu, atau seperti yang diperlukan, bergantung kepada berapa banyak orang menggunakan pancuran mandi. Untuk kerja ini, Angelora mencadangkan menggunakan berus lembut, campuran cuka satu bahagian kepada dua bahagian air dan “gris siku kecil”. Jauhkan daripada menggunakan bahan kimia yang keras, terutama peluntur, pada granat. Pasti, produk ini memberi anda hasil yang pantas tetapi mereka juga menghalau penghalau air terbina dalam yang ada di grout. Dengan kurang “repellency,” grout discolors dan mudah terdedah kepada cendawan.

Mr Clean Eraser Eraser Extra Durable, Cleaning Pads, $ 13, Amazon

Magic Eraser

… seperti yang diperlukan

  • Salutan meterai sekali atau dua kali setahun, bergantung kepada penggunaan pancuran mandian. Ia mudah dilakukan, jelas Angelora, dan ia akan memberikan perlindungan yang lebih tinggi daripada penahan dan cendawan. Anda akan mendapati pengelap pengisar di kedai-kedai rumah.
  • Keluarkan sabun sabun membina dari pintu mandi. Sapukan pasta baking soda dan cuka. Benarkan campuran ini berfungsi selama 20 minit hingga sejam bergantung kepada jumlah bau hadir. Scrub menggunakan kain microfiber. Anda boleh menambah setitik deterjen hidangan atau beberapa titisan hidrogen peroksida untuk pembersihan tambahan. Untuk mengelakkan masalah ini pada masa akan datang, gunakan Rain-X ke pintu pancuran selepas ia dibersihkan. Ikuti saja arahan pengilang.
  • Bersihkan kepala pancuran mandian. Dari masa ke masa, mineral mengumpul di kepala pancuran dan mengurangkan aliran air. Untuk mengeluarkan mineral, ikat plastik yang diisi dengan cuka disuling putih di sekitar kepala pancuran mandian. Benarkan ini duduk dalam sekelip mata. Di waktu pagi, keluarkan beggie dan larikan pancuran untuk membersihkan pembuangan yang dibubarkan.
Grout Sealer
Disematkan pada Pinterest.

Untuk petua untuk membersihkan tirai mandi, lihat panduan langkah demi langkah TODAY Home.

Berapa kerap anda perlu membersihkan langsir mandi anda, pelapik

19.1.201401:03

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 27 Mei 2016.