Bagaimana untuk mengeluarkan kotoran bit dari apa-apa dan segala-galanya

Beets lazat dan membuat salad lebih lezat. Tetapi jus? Nah, jika anda tumpah daripada nasib yang terbaik dengan mana sahaja ia mendarat. Untuk membersihkan noda bit lebih mudah, TODAY Home meminta tiga pembersihan untuk mendapatkan petua terbaik mereka. Inilah yang mereka katakan.

Tip Pro: Sutera dan bulu perlu sentiasa dibersihkan secara profesional.

Cara mengeluarkan kotoran bit dari …

… pakaian

Dan Miller, pengasas / Ketua Pegawai Eksekutif, Mulberrys Garment Care, melayan noda bilah dalam pakaian yang boleh dibasuh kerana dia melakukan noda berasaskan tumbuhan yang lain:

 1. Pra-merawat noda dengan jus lemon atau cuka untuk memecahkannya. Biarkan ia duduk selama lima minit. (Ia juga boleh membantu membersihkan noda dengan berus kecil atau berus gigi pada masa itu.)

 2. Bilas dengan air untuk memastikan bahawa asid tidak merosakkan pakaian. Dalam kebanyakan kes, pra-rawatan akan melonggarkan noda.

 3. Siram bahagian bawah noda dengan larutan detergen 1 sudu kecil dan 3 cawan air suam.

 4. Basuh mesin seperti biasa.

 5. Sekiranya noda itu kekal, bungkus dengan penghilang noda berasaskan enzim yang mengandungi pektinase dan biarkan ia berfungsi selama 15 minit, kemudian basuh seperti biasa.

 6. Sekiranya noda kekal, pilihan terakhir anda adalah menggunakan peluntur oksigen seperti hidrogen peroksida atau peluntur klorin. Produk-produk ini boleh menyebabkan kehilangan warna, jadi pastikan untuk menguji di tempat yang tidak mencukupi terlebih dahulu. Guna hidrogen peroksida atau penyelesaian peluntur yang dicairkan (1 sudu teh peluntur hingga 1 cawan air) ke noda.

 7. Jangan biarkan produk ini duduk di kain selama lebih daripada satu minit sebelum disiram dengan air suam.

 8. Basuh seperti biasa. Jangan mesin kering melainkan kotoran hilang.

 9. Jika kotoran kekal, bawa pakaian kepada pembersih kering.

Semak penggunaan mengejutkan ini untuk cuka

Apr.10.201700:52

… permaidani

Jack White, naib presiden perkhidmatan teknikal untuk Rainbow International, mengesyorkan perkara berikut untuk merawat noda bit.

 1. Keluarkan residu bit yang tersisa dengan vakum basah / kering atau tuala.

 2. Campurkan 1 sudu teh pencuci piring cecair dalam secawan air. Sapukan sejumlah kecil campuran ke noda, bermula di tepi luar dan bekerja ke arah pusat.

 3. Blot, jangan gosok, untuk bekerja dengan perlahan-lahan. Ulangi apa yang diperlukan.

 4. Sekiranya noda berterusan, cubalah hidrogen peroksida tetapi ujian terlebih dahulu pada tempat permaidani yang tidak mencolok. Sekiranya tidak ada perubahan warna, buang noda dengan hidrogen peroksida 3 peratus. Biarkan ia duduk selama satu minit. Keluarkan penyelesaian sisa detergen / hidrogen peroksida secara bergantian dengan menanggalkan kawasan itu dengan kain lembap dan tuala kering.

Jika anda lebih suka menggunakan penghilang noda yang disediakan secara komersil, White mengesyorkan menggunakan salah satu yang mempunyai CRI Certified Seal of Approval.

 1. Uji pembersih pada sekerap karpet atau di tempat yang tidak mencolok.

 2. Ikut arahan produk dengan berhati-hati. Sedikit tetapi lebih dari cukup! Sapukan sejumlah kecil pembersih kepada kain putih dan bekerja dengan lembut, dari tepi ke pusat.

 3. Blot, jangan gosok. Anda mungkin perlu melakukan ini beberapa kali untuk menghapuskan tempat.

 4. Setelah tempat itu hilang, selitkan dengan kawasan air dengan jelas dan tuala kering untuk mengeluarkan apa-apa produk yang tinggal.

Pisang untuk menggilap kasut anda dan kegunaan mengejutkan lain untuk barangan di dalam pantri anda

Apr.18.201704:02

… upholsteri

Lauren Haynes, profesional pembersih dengan Pembersih Domestik Bintang, menggunakan langkah-langkah berikut untuk mengeluarkan bit.

 1. Tanggalkan pepejal menggunakan pisau atau sudu. Kemudian, keluarkan kawasan dengan tuala kertas yang bersih atau sepotong roti, yang bagus untuk cecair perendaman. Jangan gosok, kerana ini akan menolak noda lebih dalam dalam kain.

 2. Ikut arahan pembersihan pada label penjagaan. Sekiranya upholsteri boleh dibersihkan dengan air, buat penyelesaian satu ammonia sudu dan 1/2 cawan air sejuk.

 3. Melembutkan kain yang bersih dan putih di dalam larutan kemudian catahkan noda, bermula dari tepi luar dan bekerja ke pusat.

 4. Benarkan campuran untuk duduk seminit. Kemudian, selitkan dengan kawasan tersebut dengan air yang jelas dan tuala kering untuk mengeluarkan apa-apa produk yang tinggal.

 5. Ulangi apa yang diperlukan.

 6. Sekiranya noda kekal, cuba gunakan hidrogen peroksida. Pertama, uji bahagian pelapis yang tidak mencolok. Jika warna tidak pudar, ulangi langkah-langkah di atas, kali ini menggunakan 3 peratus hidrogen peroksida dan bukan penyelesaian ammonia / air.

 7. Jika noda berterusan, berunding dengan pembersih joki profesional untuk mendapatkan bantuan.