Bagaimana untuk memilih pembersih udara yang berkesan, menurut doktor dan pakar

Walaupun kebanyakan orang menyedari pencemar yang terapung di luar, ia mungkin datang sebagai kejutan untuk mengetahui bahawa orang-orang dengan alahan mungkin lebih terdedah di dalam rumah.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar telah melaporkan bahwa udara dalam ruangan – di mana kita menghabiskan lebih dari tiga perempat hari kita – sering lebih cemar berbanding udara luar, “kata Dr Clifford Bassett, pengasas dan pengarah medis Alergi dan Asma Perawatan Baru York dan pengarang Penyelesaian Alahan Baru.

Untuk udara yang bersih, elakkan sumber pencemaran, seperti asap rokok, penyegar udara, perapian pembakaran kayu dan bahan pembersihan yang keras, kata Dr Denitza Blagev, ahli pulmonologi di Pusat Perubatan Intermountain di Salt Lake City, Utah.

Orang yang mengalami alergi harus mengurangkan pendedahan kepada pencetus (menggunakan katil alahan yang tahan bantal untuk hama habuk, pakai kacamata hitam untuk menyekat debunga di luar) dan bekerjasama dengan doktor mengenai strategi ubat, kata Bassett.

Penapis udara dalaman atau pembersih juga boleh berkesan dalam mengeluarkan bahan pencemar berbahaya, kata Blagev.

Unit bersendirian yang direka untuk menapis kawasan yang ditetapkan harus ditempatkan di bilik-bilik di mana anda menghabiskan banyak masa anda, seperti bilik tidur, tambah Blagev. Tetapi, ingat untuk menukar penapis secara tetap berdasarkan cadangan pengilang.

Dengan begitu banyak pilihan di luar sana, ia boleh menjadi sukar untuk mencari penapis udara terbaik yang kedua-duanya berkesan dan selamat. Berikut adalah beberapa yang dicadangkan dari doktor yang lulus ujian:

1. Honeywell True HEPA Allergen Remover, $ 120, Walmart

Editor hari, penulis dan pakar TODAY berhati-hati untuk mengesyorkan barang yang kami suka dan berharap anda akan menikmati! Hanya supaya anda tahu, HARI INI mempunyai hubungan afiliasi. Oleh itu, sementara setiap produk dipilih secara berasingan, jika anda membeli sesuatu melalui pautan kami, kami dapat memperoleh sedikit hasil.

Honeywell True HEPA Allergen Remover

$ 120Walmart

HEPA bermaksud udara zarah kecekapan tinggi. Penapis HEPA direka untuk mengeluarkan 99.97 peratus zarah bawaan udara (berukuran. 3 mikrometer atau lebih) dalam diameter yang melaluinya.

“Pembersih udara bilik dengan penapis HEPA adalah pilihan terbaik,” kata Dr. James L. Sublett, ketua pegawai perubatan di Family Allergy and Asthma di Louisville, Kentucky. Satu jenama yang dia suka ialah Honeywell. Juga, pertimbangkan saiz bilik untuk kecekapan yang terbaik. Model khusus ini membantu bilik bersih sehingga 155 kaki persegi.

2. Fellowes AeraMax 100 Air Purifier, $ 84 (biasanya $ 99), Amazon

Fellowes AeraMax 100 Air Purifier

$ 84Amazon

Alergi dan Asma Asma Amerika mengesahkan produk rumah sebagai “asma dan alergi mesra”, jadi ia merupakan sumber yang hebat untuk membantu mempersempit pembersih udara yang terbaik, kata Bassett, AeraMax 100 telah disahkan oleh yayasan itu. yang menghilangkan 99.97 peratus zarah bawaan udara. Ia sesuai dengan bilik yang mempunyai sehingga 200 kaki persegi.

3. Rabbit Air MinusA2 Ultra Quiet HEPA Air Purifier, $ 550, Amazon

Rabbit Air MinusA2 Ultra Quiet HEPA Air Purifier

$ 550Amazon

Juga terdapat di The Home Depot.

Ini adalah belanja besar, tetapi pembersih Arnab Air datang dengan beberapa faedah yang serius. Ini boleh membersihkan bilik sehingga 700 kaki persegi. Bassett berkata dia menyukai jenama ini kerana ia membuat penapis disesuaikan yang menangani bau, toksin atau alergen haiwan kesayangan. Ia juga boleh dipasang di dinding. Dan, ia kelihatan menarik.

4. Dyson Pure Cool Link Air Purifier, $ 348 (biasanya $ 500), Amazon

Dyson Pure Cool Link WiFi-Enabled Air Purifier

$ 349Amazon

Juga tersedia untuk $ 349 di Walmart, dan untuk $ 500 di Bed Bath & Beyond.

Ini adalah satu lagi pilihan yang telah diperakui “asma dan mesra alergi” oleh AAFA. Ia mempunyai penapis HEPA dan karbon yang menjejaskan zarah sebanyak 0.3 mikron. “Partikel yang paling berbahaya adalah saiz terkecil, atau kurang daripada 2.5 mikron,” kata Blagev.

5. AirFree Lotus, $ 400, Amazon

AirFree Lotus Filterless Air Purifier

$ 400Amazon

Juga terdapat di Bed Bath & Beyond dan Walmart.

Sesetengah pembersih udara sengaja menghasilkan ozon (ia biasanya dinyatakan dalam iklan). Tetapi, ini boleh membahayakan kesihatan anda. “Ozon adalah gas tanpa warna, tanpa bau yang menyumbang kepada peningkatan risiko asma dan gejala pernafasan lain,” kata Blagev. Cari pembersih udara yang tidak menghasilkan ozon. Model ini khususnya disahkan oleh Lembaga Sumber Udara California, kerana ia memenuhi had pelepasan ozon.

6. Loji Perdamaian Lily, $ 11, Amazon

Loji Kesejahteraan Lily

$ 11Amazon

“Saya seorang peminat percubaan untuk mendapatkan rangsangan udara bersih dalaman dengan pelbagai tumbuhan yang diteliti oleh NASA yang didapati berpotensi menggosok dan membersihkan udara dalaman bahan pencemar biasa,” kata Bassett. Peace Lily dan English Ivy adalah dua pilihan yang baik. Ia mungkin mengejutkan anda bahawa Amazon menjual tumbuhan langsung. Tetapi, mereka lakukan.

Sekarang anda tahu apa yang perlu dicari dalam penapis udara, lihat juga beberapa penjual terbaik Amazon!

1. Germ Penjaga 3-dalam-1 Bilik Pembersih Udara Penuh Dengan Penapisan HEPA Sebenar, $ 74 (biasanya $ 150), Amazon

Germ Guardian 3-in-1 Bilik Penuh Penulen Udara Dengan Filtrasi HEPA Benar

$ 74Amazon

Juga tersedia untuk $ 98 di Walmart.

2. Levoit LV-H132 Air Purifier dengan True Hepa Filter, $ 76 (biasanya $ 90), Amazon

Levoit LV-H132 Air Purifier dengan True Hepa Filter

$ 76Amazon

Juga tersedia untuk $ 90 di Walmart.

3. Hamilton Beach TrueAir Ultra Quiet HEPA Air Purifier, $ 48, Amazon

Hamilton Beach TrueAir Ultra Quiet HEPA Air Purifier

$ 48Amazon

Juga tersedia untuk $ 49 di JCPenney.

4. GermGuardian AC4100 3-in-1 Air Purifier Dengan Penapis HEPA, $ 55 (biasanya $ 90), Amazon

GermGuardian AC4100 3-in-1 Air Purifier Dengan Penapis HEPA

$ 55Amazon