Bagaimana untuk membersihkan lantai kayu dan berapa kerap anda perlu melakukannya

Lantai kayu keras menambah sentuhan yang indah kepada mana-mana bilik, tetapi ada beberapa perdebatan tentang cara terbaik untuk membersihkannya.

Ikuti langkah mudah kami untuk mengubah lantai anda dari membosankan dan kotor sehingga berkilauan, cantik dan bersih!

Tentukan penamat lantai kayu anda

Sebelum anda mengambil baldi air dan mop, sebaiknya ketahui bagaimana lantai kayu anda dimeteraikan … jika sama sekali. Mengapa? Penamat, bukan jenis kayu, akan menentukan bagaimana anda membersihkan dan menjaga lantai.

  • Lantai permukaan: Kebanyakan lantai kayu yang baru dimeteraikan dengan urethane, polyurethane atau polyacrylic. Lantai permukaan yang tertutup adalah noda dan tahan air yang rosak dan mudah dibersihkan: hanya sapu, sap dan selesai!

  • Penembusan lantai yang dirawat dengan meterai dan minyak: Segel penembusan atau penamat minyak akan menyerap ke dalam bijirin kayu dan mengeras. Jenis lantai ini mesti dimanjakan dan dilindungi dengan lilin cecair atau tampal.

  • Lacquered, varnished, shellacked or untreated floors: Walaupun permukaan selesai secara teknikal, lacquers, varnishes dan shellacs tidak tahan terhadap kelembapan, tumpahan dan pakai seperti yang disebutkan di atas. Rawat lantai dengan kemasan ini (atau lantai tanpa penamat) dengan lilin cecair atau tampal.

  • Tidak pasti apa jenis kemasan anda? Untuk memberitahu perbezaan dalam secubit, cuma gosokkan jari anda ke seluruh lantai. Sekiranya tiada muncung muncul, lantai permukaan dimeteraikan. Sekiranya anda mencipta permaidani, lantai telah dirawat dengan meterai penembusan, penamat minyak, shellac, varnis atau lakuer.

Pembersih tetingkap vakum, pembersih kuasa: Alat hebat untuk pembersihan musim bunga

Apr.04.201704:27

Untuk lantai permukaan tertutup …

Perkara yang patut dilakukan dan tidak patut dilakukan

Jangan gunakan minyak, lilin atau semburan perabot. Minyak daun sisa, semburan perabot mencipta permukaan yang licin (fikir lintasan gelanggang es!) Dan lilin memerlukan masa untuk memohon dan membuat lapisan semula sukar.

Jangan gunakan ammonia lurus, produk alkali atau pembersih yang kasar. Mereka akan membosankan atau menggaru penamat.

Gunakan produk pembersih lantai yang disyorkan oleh penamat lantai atau memilih sabun dan air kosong. Jika produk disyorkan sukar dicari atau mahal, dan pembersih lantai lain mengandungi bahan yang melanggar jaminan lantai anda, cuba sabun dan air. Saya menambah seperempat cawan sabun sederhana atau pH neutral (seperti sabun pencuci cecair) atau Sabit Minyak Murphy (walaupun namanya, ia tidak mengandungi minyak) kepada baldi air.

Jangan bergantung kepada air sahaja atau cuka dan penyelesaian air untuk membersihkan lantai kayu. Mopping dengan air akan mengakibatkan lantai yang kelihatan kaku dan tidak akan bertarung dengan kotoran. Cuka dan air tidak berkesan sebagai air sabun dan – ada yang mencadangkan – lantai mungkin lebih kusam. (Kekurangan masa lalu dan keperluan untuk memulihkan semula tidak dapat dielakkan tidak kira ramuan yang anda gunakan.)

Disematkan pada Pinterest.

Pembersihan rutin

Di kawasan trafik yang tinggi, seperti ruang makan dan dapur, anda perlu menyapu setiap hari jika boleh dan leper lantai kayu anda sekali atau dua kali seminggu. Mop kawasan kurang berdagang sekali sebulan atau sekali musim.

Bagaimana untuk menaiki lantai kayu keras anda

Ingat: Air adalah musuh paling parah kayu (walaupun di atas lantai tertutup!), Jadi gunakan mop yang basah dan bukannya basah.

Berendam ke dalam baldi penyelesaian pembersihan yang disediakan, wring it out sepenuhnya, mop ke arah bijirin kayu dan ulangi. Apabila air menjadi kotor, kosongkan baldi, campurkan satu kumpulan larutan pembersihan baru dan terus mopping.

Apabila selesai, kembali ke permukaan keseluruhan dengan air bersih untuk dibilas.

Jangan takut untuk mendapatkan tangan dan lutut jika perlu. Apabila lantai memerlukan perhatian yang serius, saya membersihkannya dengan kain. (Ia lebih baik daripada span kerana anda boleh “merasakan” kotoran semasa anda lap!)

Menangani masalah mudah

Tanda-tanda garpu atau scuff turun anda?

Sedikit baking soda pada span lembap akan memadamkan sebarang goresan atau garisan pada lantai kayu anda.

Melihat makanan yang degil, air atau noda gris di lantai permukaan lantai anda?

Sentiasa gunakan pembersih komersil untuk merawat masalah ini.

Retak rambut di lantai?

Jangan panik dan cubalah untuk mengisi mereka. Haba kering semasa musim sejuk menyebabkan lantai kayu mengecut dan retak. Retak harus ditutup pada musim panas (walaupun menggunakan humidifier juga boleh membantu).

Selesai kelihatan membosankan?

Pasir lantai ringan dan recoat dengan lapisan atau dua tambahan. Recoating diperlukan setiap lima hingga tujuh tahun.

Hacks pembersihan mudah untuk kuali yang tidak boleh diguna

Mac.17.201700:38

Untuk lantai dirawat, dirawat minyak, ditapis, dipernis, dilapis atau tidak dirawat …

Perkara yang patut dilakukan dan tidak patut dilakukan

Adakah gunakan penari telanjang untuk menghilangkan penumpuan lilin lama.

Pilih produk pengeluar lantai mengesyorkan, produk komersial dari kedai perkakasan atau semangat mineral.

Gunakan lilin cecair yang direka untuk lantai kayu atau paste lilin.

Lilin cecair lebih mudah diterapkan tetapi meninggalkan kot yang lebih nipis (dan memberikan perlindungan kurang) daripada lilin tampal.

Jangan gunakan lilin berasaskan akrilik atau berasaskan air, lilin perabot atau lilin satu langkah.

Akrilik dan lilin berasaskan air boleh mengubah lantai putih, lilin perabot mencipta permukaan yang licin dan lilin satu langkah (walaupun padang yang menarik: Mereka bersih! Mereka mengeluarkan lilin lama! Mereka meletakkan lilin baru!) Boleh menjerat kotoran.

Pembersihan rutin

JANGAN membersihkan lantai. Hanya hampag dan sapu permukaan dengan kerap. Sekali atau dua kali setahun, tarik lilin lama dan sapukan kot baru yang baru. Sekiranya kawasan lalu lintas tinggi menjadi membosankan di antara rawatan, anda boleh melihat kawasan tersebut.

Teknik penyiang

Vacuum lantai untuk mengeluarkan habuk.

Strip lilin lama dengan stripper (mengikut arahan pengeluar) atau semangat mineral (sapu ke kayu dan kemudian lap dengan kain yang bersih dan lembut). Pastikan kawasan itu berventilasi dengan baik semasa anda bekerja dan sebagai kering lantai.

Selepas lantai kering, gunakan lapisan lilin nipis, menggunakan aplikator (jika anda menggunakan lilin cecair) atau kain (jika anda menggunakan lilin tampal). Biarkan lilin kering. Untuk perlindungan tambahan, gunakan lapisan kedua lilin.

Buffing

Gunakan kain atau, untuk membuat kerja lebih mudah, sewa mesin buffing. Ingatlah untuk selalu buff pada arah bijian kayu.

Menangani masalah mudah

Tompok-tompok air putih mengalir penamat lantai anda? Menambah sedikit semangat mineral ke pad bulu keluli tambahan dan perlahan-lahan menggosok kawasan dalam gerakan bulat. Pastikan kawasan tersebut berventilasi dengan baik semasa anda bekerja.

Terdapat tanda-tanda tumit yang tidak akan dihapuskan? Tambah sedikit lilin ke pad bulu keluli yang halus dan perlahan-lahan menggosok kawasan itu dalam gerakan bulat.

Noda makanan menyebabkan anda menghadapi masalah? Lap permukaan dengan kain lembap, gosok kering dan lilin. Apabila mengeluarkan apa-apa noda (dari kayu atau permaidani), sentiasa bekerja dari pinggir luar di arah pusat.

Rahsia untuk memelihara lantai kayu keras: 3 mesti mematuhi peraturan! Untuk memanjangkan hayat lantai kayu anda tidak kira apa penamatnya, perhatikan tiga peraturan mudah ini:

  1. Sapu atau vakum sering. Tanah dalam tanah memusnahkan lantai kayu. Untuk mengelakkan pembakaran, lantai bersih sekali atau dua kali sehari di kawasan lalu lintas tinggi, seperti dapur dan ruang makan. Tiada masa? Kurangkan masa penyapu dengan meletakkan doormat di setiap pintu masuk ke rumah anda. (Sesetengah anggaran menunjukkan bahawa doormats menghapuskan 80 peratus daripada kotoran yang dikesan di dalamnya!)
  2. Lap ke atas lumpur dan tumpahan segera. Kayu mudah rosak oleh air.
  3. Pilih permaidani dengan bijak.Jika anda bertujuan untuk melindungi lantai kayu anda dengan karpet, berhati-hati. Pewarna pancaran telah diketahui mengotorkan lantai dan sokongan plastik boleh menjejaskan penamat kayu. Mintalah kedai permaidani untuk mencadangkan satu underpad sebagai perlindungan.

BERKAITAN:

  • Mula menyikat dan debu! Bersih musim bunga dengan petak-petak room-by-room ini
  • Bagaimana untuk membersihkan sinki dapur anda, pancuran mandian, berus solek dan banyak lagi
  • 23 cara untuk membersihkan rumah anda (dan diri sendiri) dengan menggunakan lemon

Kisah ini mula-mula diterbitkan pada 1 Mei 2011.