Apa itu ‘Telur Dobi’? Bagaimana alat bebas sabun ini berubah bagaimana saya mencuci pakaian

Sekiranya saya memberitahu anda bahawa anda boleh melakukan cucian tanpa deterjen atau sabun, anda mungkin fikir saya adalah satu tuala yang pendek beban penuh. Dan saya tidak akan menyalahkan anda.

Pada The Laundromat
Seorang lelaki muda melihat pintu kaca terbuka mesin basuh di laundromat, New York, 1949. (Foto oleh Rae Russel / Getty Images)Saham Getty Images

Detergen telah menjadi pakaian basuh sejak orang-orang Babel pertama membuat sabun pada 2800 B.C. Ia diambil lebih daripada 4800 tahun, tetapi ada anak baru di blok pembersihan (bukan dari Babylonia tetapi United Kingdom) dan ia dipanggil Eaves Laundry oleh Ecoegg. Ia benar-benar pakaian bersih tanpa sabun atau detergen.

Saya telah menggunakannya secara eksklusif selama dua bulan lalu dan pakaian saya semakin bersih seperti yang mereka lakukan ketika saya menggunakan detergen biasa. Selain itu, tidak ada pakaian pembina, yang menyumbang kepada memakai pakaian berbau busuk, dan tiada bahan kimia yang keras, yang boleh merengsakan kulit. (Terdapat dalam kedua-dua aroma tanpa wangi dan ringan, Telur Dobi diendors oleh Alergi UK dan Persatuan Ekzema Kebangsaan U.K.)

Telur Dobi: 720 cuci

Editor hari, penulis dan pakar TODAY berhati-hati untuk mengesyorkan barang yang kami suka dan berharap anda akan menikmati! Hanya supaya anda tahu, HARI INI mempunyai hubungan afiliasi. Oleh itu, sementara setiap produk dipilih secara berasingan, jika anda membeli sesuatu melalui pautan kami, kami dapat memperoleh sedikit hasil.

Telur Dobi: 720 cuci

$ 28Amazon

Bagaimana ia berfungsi:

Telur Dobi datang dalam bekas plastik berbentuk telur yang tahan lama dengan cincang di sekelilingnya yang membolehkan air mengalir masuk dan keluar. Di dalam telur terdapat dua jenis pelet, masing-masing kira-kira saiz kacang hijau kecil.

  1. Pelet seramik tourmaline membantu melemahkan ikatan antara kotoran dan kain. Pelet ini tidak perlu diganti.
  2. Pelet mineral semulajadi mengionkan molekul oksigen dalam air. Air berair menembusi jauh ke dalam kain dan mengangkat kotoran tanpa warna pudar atau merosakkan serat. Pelet mineral juga meningkatkan tahap pH air, menjadikan air – dan cucian – lebih lembut. Ini bermakna anda tidak perlu menambah pelembut kain tambahan. Pelet ini dibubarkan dari masa ke masa dan perlu diisi ulang apabila mereka mencapai separuh saiznya, kira-kira setiap mencuci 72 atau lebih. Pelet pengganti dimasukkan ke dalam pakej.

3 mitos dobi dibantah

Apr.22.201501:27

Bagaimana untuk menggunakannya:

Saya telah belajar beberapa helah sejak mencuba ciptaan baru ini. Oleh kerana Telur Dobi perlu beredar dengan bebas sepanjang cuci, ia memerlukan banyak air dan banyak bilik untuk bergerak. Oleh itu, basuh dalam beban yang lebih kecil (saya menggunakan beban sederhana) dan pada paras air yang lebih tinggi (saya menetapkan paras air untuk beban besar). Selain itu, beban mesin basuh, letakkan Telur Dobi di atas dan mulailah kitaran seperti biasa.

Sukar untuk menggunakan pembuang noda di tempat yang sukar atau menambah peluntur oksigen atau pelembut kain jika anda mahu. Ini tidak akan menjejaskan kuasa pembersihan, dan anda boleh mencuci di mana-mana suhu air, walaupun saya lebih suka air panas untuk tuala dan cadar.

Satu lagi perkara dan saya akan turun kotak sabun saya: Saya tidak boleh percaya betapa murahnya produk ini – dari kira-kira 3 sen hingga 13 sen beban, bergantung pada saiz dan wangian yang anda beli. Ia datang dalam pakej 210-beban, 432-beban dan 720-beban, jadi anda hanya akan memesan sekali setiap 1-3 tahun. Boleh tahan!

Ada juga video hebat tentang Dobi Telur jika anda mahu melihatnya dalam tindakan.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 9 Oktober 2017.