Adakah tab mandi anda memerlukan makeover? Bagaimana untuk mencari pilihan terbaik untuk anda

Tiada apa-apa yang agak seperti mandi gelembung santai pada hujung hari yang sukar. Tetapi untuk menikmati beberapa TLC di dalam tab mandi anda, anda memerlukan ruang bersih yang sebenarnya mahu untuk tenggelam ke dalam. Karat, kotoran dan retak dengan cepat boleh menjadikan oasis santai anda menjadi mimpi ngeri yang kotor, tetapi ramai di antara kita menanggalkan projek pengubahsuaian tab mandi kerana, mereka begitu hangat.

Sama ada anda berurusan dengan bintik-bintik karat atau kekacauan besar, terdapat pilihan pengubahsuaian tab mandi di luar sana untuk menyesuaikan bajet, garis masa dan gaya hidup anda. Kami memecah tiga pilihan paling popular dengan bantuan beberapa pro yang tahu tentang mengubah mimpi buruk tab mandi ke dalam mimpi menjadi kenyataan. Berikut ialah cara terbaik untuk mengubah suai tab mandi anda.

tab mandi remodel, bathroom remodel, bathroom design, fix bathroom
Reglazing adalah pilihan yang cepat dan berpatutan untuk menghidupkan semula tab mandi anda.Shutterstock

1. Tab mandi reglazing / refinishing

Apa itu?

Opsyen pengubahsuaian tab mandi ini dimulakan dengan banyak nama – menyusun semula, memulihkan semula, memperbaiki atau menyusun semula – tetapi mempunyai proses yang cukup lurus. Pakar bermula dengan mengatasi permukaan tab, memenuhi kawasan retak dan dipakai, kemudian memakai beberapa lapisan primer dan cat sebelum melakukan buffing akhir.

Ia biasanya menetapkan sementara kerana reglazing tab mandi adalah kemas kini kosmetik semata-mata.

“Fikirkan seperti anda meletakkan cat kuku pada kuku anda. Ia bagus untuk sedikit, tetapi ketika anda menjalani rutin harian anda, anda perlu menyentuhnya lagi, “kata Jennifer Wagner, seorang pedagang untuk perkhidmatan rumah Home Depot.

Adakah ia berfungsi untuk tab mandi anda?

Sekiranya tab mandi anda sudah berada dalam bentuk yang cukup baik tetapi dilindungi oleh kesan kecil, calar atau ketidaksempurnaan permukaan lain, reglazing adalah pilihan yang baik. Ia juga sesuai untuk tab mandi jenis tertentu. “Bagi pemilik rumah dengan tiub kaki cakar antik yang terbuat dari besi tuang berat, ia benar-benar cara untuk pergi,” kata Dan DiClerico, pakar rumah untuk HomeAdvisor.

Bathtubs akrilik juga boleh menjadi reglazed, selagi mereka tidak mempunyai sebarang isu penting.

Kelebihan:

 • Reglazing adalah pilihan pengubahsuaian tab yang paling berpatutan dan boleh menanggung kos antara $ 200- $ 650 secara purata.
 • Ia pantas, biasanya hanya mengambil masa sehari untuk diselesaikan!

Keburukan:

 • Bahan-bahan yang digunakan untuk menghidupkan tab boleh sedikit berbahaya. “Bahan yang digunakan untuk menoreh dan melilitkannya sangat toksik dan pelanggan perlu meninggalkan rumah mereka selama satu atau dua hari supaya rumah itu dapat beralih dengan betul,” kata Vince Albachiaro, peniaga rumah perkhidmatan Home Depot.
 • Pemasyhuran hanya boleh dilakukan sekali sahaja. “Sekiranya anda mendapat pekerjaan yang buruk yang sudah mengupas, maka anda perlu meneruskan ke pilihan lain,” kata Leo Lantz, presiden Leo Lantz Construction, Inc.
 • Cuaca boleh memainkan faktor dalam berapa lama ia diperlukan untuk penamat untuk kering, dan seberapa baik ia mengikat ke permukaan. “Kelembapan berbahaya kepada proses, jadi sebaiknya mengelakkan refinigasi tab semasa hari-hari anjing musim panas. Cuaca sejuk, kurang lembap yang tipikal musim gugur atau musim bunga menyediakan keadaan yang ideal, “kata DiClerico.

Inilah cara yang betul untuk membersihkan bilik mandi anda

Mei.27.201600:52

2. Bar mini

Apa itu?

Barangan mandian pada dasarnya adalah replika akrilik dari tab mandi anda yang sedia ada – kecuali, anda boleh menukar gaya warna dan skirt jika anda mahu – dan mereka agak mudah dipasang. Malah, profesional memasang pelapik di atas tab mandi yang sedia ada, kemudian secara tetap mematuhi menggunakan gabungan pita dua sisi dan akrilik silikon.

Pemasangan biasanya mengambil masa satu atau dua hari, tetapi proses keseluruhannya boleh mengambil masa antara satu hingga dua bulan sejak pemasang perlu terlebih dahulu mengambil gambar dan pengukuran tepat kawasan sebelum mencetak pelapik dari akrilik.

Adakah ia berfungsi untuk tab mandi anda?

Jika tabung anda telah melihat hari yang lebih baik dan reglazing tidak akan memotongnya, pelapik mungkin menjadi pilihan terbaik.

“Jika kawasan tab dan kawasan sekitarnya terlalu jauh, katakan dengan keretakan atau kerja jubin yang hilang, relasi penuh adalah cara untuk pergi. Ini adalah penyelesaian yang biasa untuk rumah-rumah yang dibina dalam beberapa dekad yang lalu, kerana reka bentuk dan konfigurasi tab mandi itu kemungkinan akan meminjamkan dirinya sendiri – tidak seperti rumah yang lebih tua, bersejarah dengan tab mandi yang tidak dapat diletakkan, “DiClerico kata.

Sebelum anda menyelam masuk, lakukan beberapa penyelidikan dan pastikan anda bekerja dengan kontraktor yang pakar dalam pelapis tab mandi.

“Jika kerja itu tidak dilakukan dengan betul, permukaannya tidak disiapkan dengan betul atau jika ada keadaan yang sudah ada (contohnya air yang ada di mana saja), pada dasarnya anda hanya menutup masalah yang akan memulihkan lagi tidak lama lagi,” kata Dean F. Rascoe, pengarah jualan dan pemasaran di syarikat pembentukan semula GM Roth.

Kelebihan:

 • Masa: Mendapatkan pelapik mandi biasanya dipasang hanya satu atau dua hari untuk disiapkan! Jika anda mahu menutup dinding juga, ia mungkin mengambil sedikit masa.
 • Liner adalah pilihan paling invasif dan agak berpatutan. Anda juga boleh mengemas kini tab anda ke bilik mandi dalam beberapa kes.

Keburukan:

 • Pilihan pelapik tab boleh dibatasi dalam pelbagai jenis, dan tidak akan sama sekali mengubah rupa tab asal anda. “Pelapis hanya boleh meniru dengan tepat apa yang anda bermula, tetapi anda boleh menukar warna. Jika anda mencari kedalaman, lebar atau panjang yang berbeza, bagaimanapun, anda mesti menggantikan tab mandi, “kata Wagner.
 • Harga berbeza mengikut bahan yang anda pilih dan tahap penyesuaian (rak dan lain-lain kos aksesori). Rata-rata, pelapik tab mandi boleh menelan kos antara $ 1,500-4,000.
Rusty bathtub, bathroom remodel, bathtub remodel, fix bathtub
Kadang-kadang, tab mandi anda terlalu jauh, dan anda perlu menggantikannya sepenuhnya.Shutterstock

3. penggantian tab mandi

Apa itu?

Sama ada tab mandi anda hanya jahat atau anda hanya ingin permulaan yang baru, penggantian menyeluruh tab mandi adalah satu lagi pilihan untuk dipertimbangkan. Secara semulajadi, ini adalah pilihan masa yang paling intensif dan mahal, dan melibatkan pemasangan tab mandi sedia ada untuk memasang yang baru.

“Pilihan ini biasanya melibatkan penghapusan jubin dinding, yang kemudiannya boleh menyebabkan kerosakan lembaran dan / atau plaster. Walaupun dinding terbuka adalah masa untuk menaik taraf injap pancuran, pasang menyekat untuk merebut bar di masa depan dan memasukkan niche ke dinding jubin yang baru, “kata Lantz..

Adakah ia berfungsi untuk tab mandi anda?

Jika anda mempunyai masa dan wang untuk melakukan projek yang lebih besar seperti penggantian tab mandi total, masuk akal untuk melakukannya. Pemilik rumah yang tidak suka saiz, bentuk atau lokasi tab sedia ada mempunyai peluang untuk menyesuaikan ruang baru mereka sepenuhnya.

Kelebihan:

 • Anda dapat memilih bahan bak mandi anda, dan sentiasa boleh memilih pilihan yang lebih murah, seperti fiberglass atau akrilik, dan meletakkan lebih banyak wang ke arah buruh yang terlibat.
 • Anda boleh mengubah sepenuhnya tab mandi sedia ada anda! “Ini satu-satunya pilihan yang benar-benar membolehkan pemilik rumah mempunyai tab mandi atau bilik mandi yang memenuhi keperluan khusus mereka,” kata Rascoe.
 • Ini adalah penyelesaian jangka panjang yang lebih panjang, bukan pembaikan Band-Aid.

Keburukan:

 • Kemungkinan pilihan pengubahsuaian tab mandi paling mahal, tab mandi baru boleh menampung kos antara $ 300-3,000 – ditambah buruh. Menurut HomeAdvisor, kos purata (termasuk buruh dan bahan) ialah $ 3,024.
 • Pastikan faktor dalam beberapa bilik goyang dalam anggaran anda untuk jubin mana-mana yang anda perlukan untuk meletakkan kawasan di sekeliling tab bersama-sama.
 • Projek ini boleh mengambil masa beberapa minggu atau bulan jika anda memilih unit tersuai. Sekiranya anda hanya mempunyai satu bilik mandi di dalam rumah, anda perlu membuat susunan bilik mandi / mandi alternatif semasa pembinaan. “Pembersihan dan penyambungan semula jadi adalah pembaikan kosmetik. Penggantian tab lebih seperti pembedahan utama, yang memacu kos dan kerumitan projek, “kata DiClerico.

Pilihan yang sesuai untuk anda?