Adakah masa untuk menggantikan mesin pencuci pinggan anda?

Tidak ada yang lebih baik daripada mesin basuh pinggan mangkuk!

Ia membersihkan hidangan dan menyimpan dapur yang baik dan kemas. Tetapi apabila perkakas impian itu pecah, oh bayi, ia adalah mimpi ngeri – dan juga memutuskan sama ada hendak membaiki atau menggantinya. Jim Roark, pemilik En. Appliance di Tampa Bay, telah berada di sekitar mesin basuh pinggan mangkuk yang cukup untuk mengetahui apa yang perlu diperbetulkan dan apa yang perlu dibuang.

Teruskan membaca kerana dia berkongsi nasihat pakarnya, termasuk apa yang boleh anda lakukan untuk memanjangkan hayat pekerja dapur ini.

Bagaimana untuk memuatkan pencuci pinggan anda dengan betul (dan apa yang TIDAK lakukan)

07.07.201703:45

Sebelum memanggil pembaik…

Kadang-kadang, penyelesaiannya adalah mudah. Jadi pastikan itu …

1. … anda menggunakan jenis yang betul dan jumlah detergen. Ini amat penting dengan model kecekapan tinggi. Terlalu banyak detergen boleh merosakkan perkakas anda. Untuk mengetahui sama ada itu, jalankan kitaran tanpa menambah sabun. Setengah melalui kitaran, buka mesin basuh pinggan dan lihat air. Jika ia bersalut, ini bermakna mesin anda memerlukan pembersihan yang baik.

2. … anda menggunakan bantuan bilas. Ia boleh menyingkirkan bintik-bintik makanan dan filem suram yang memakai cermin mata dan pinggan mangkuk.

3. … unit sedang mengisi air dengan betul. Semak semula bahawa bekalan air tidak terganggu. Juga, semak penapis dan jet semburan untuk sebarang terompak.

4. … suhu air cukup panas. Sebelum memulakan mesin pencuci pinggan, jalankan paip di sinki dapur sehingga air sangat panas.

5. … kuasa sudah sampai ke mesin basuh pinggan mangkuk. Adakah pemutus telah tersandung? Mungkin semudah itu!

Bagaimana hendak membersihkan mesin pencuci pinggan anda

Jul.30.201504:29

Bila hendak membaikinya:

Berikut adalah masalah pencuci pinggan yang paling biasa yang biasanya boleh dibaiki oleh seorang juruteknik.

1. Pintu tidak membuka atau menutup dengan betul.

2. Mesin pencuci pinggan tidak menyiram atau mengisi dengan betul.

3. bunyi ganjil datang dari mesin.

4. Mesin basuh pinggan mangkuk tidak pemanasan.

Bila menggantikannya:

“Mesin basuh pinggan mangkuk adalah rumit, jadi ia cenderung agak spekulatif apabila memutuskan isu yang memerlukan penggantian,” kata Roark. Walau bagaimanapun, beberapa bendera merah termasuk:

1. Apabila papan kawalan tidak lagi bertindak balas.

2. Apabila lengan semburan tidak lagi berubah.

3. Jika mesin secara konsisten tidak mencuci pinggan mangkuk dengan baik walaupun menggunakan jenis yang betul dan jumlah detergen, bantuan bilas dan air topi.

4. Jika mesin basuh pinggan mangkuk kerap mati atau berhenti bekerja di tengah kitaran. Jika ini berterusan selepas semua telah diperiksa, sudah tiba masanya pengganti.

5. Jika mesin berusia lebih dari 10 tahun.

6. Jika kos pembaikan melebihi 50 peratus daripada kos mesin pencuci pinggan yang baru.

Perkara-perkara yang mengejutkan yang boleh anda lakukan dengan mesin basuh pinggan mangkuk anda (termasuk memasak makanan!)

Jul.26.201601:01

Bagaimana untuk mengelakkan masalah di tempat pertama:

Berikut adalah beberapa tip penyelenggaraan yang akan membantu memanjangkan hayat pencuci pinggan.

1. Simpan penuras bersih. Apabila mesin pencuci pinggan anda mula meninggalkan zarah makanan di belakang, penapis anda mungkin tersumbat. Ini akan mengehadkan aliran air. Keluarkan rak yang lebih rendah dan keluarkan penutup penapis atau ikuti petunjuk dalam manual pemilik.

2. Semasa anda berada di sana, membersihkan apa-apa serpihan yang terperangkap di dalam longkang makanan, dan periksa tangan semburan air juga. Untuk membersihkan, keluarkan lengan dan rendam dalam cuka putih hangat untuk melonggarkan deposit mineral.

3. Pastikan pintu dan rangka gasket bersih dengan sikat atau span lembut. Serpihan makanan boleh membina dan melemahkan meterai, membenarkan air membocorkan semasa kitaran basuh. Semak celah atau retak. Dan gasket yang rosak harus selalu diganti.