8 pilihan kaunter dapur untuk membuat anda lupa granit

Granit hebat. Tiada siapa yang menafikannya.

Penggunaannya dalam aplikasi kediaman telah merosot dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Penyiasatan 2012 yang dijalankan oleh Harris Interactive bagi pihak Institut Marmar mendapati bahawa 75 peratus pemilik rumah yang berhasrat untuk mengubahsuai dapur mereka dalam dua tahun akan datang menunjukkan mereka mahu meja countertop granit.

Ketahanan granit, panjang umur dan penampilan yang baik membuatnya sesuai untuk dapur countertop dan lain-lain permukaan yang banyak digunakan, termasuk puncak meja dan lantai. Namun, ia mahal (biasanya $ 60 hingga $ 100 setiap kaki persegi dipasang), sangat luar biasa berat (memerlukan pengukuhan kabinet dasar) dan memerlukan pemeliharaan yang cukup besar.

Di luar granit, terdapat banyak pilihan countertop yang tersedia dan bilangan mereka hanya meningkat dari masa ke masa. Jika anda berada di pasaran untuk makeover dapur, anda mungkin dapati salah satu permukaan yang hebat bukan permukaan granit ini adalah apa yang anda perlukan:

Marmar Carrara

Marmar lebih lembut daripada granit, yang bermaksud ia noda dan calar. “Tetapi ia membuat patina sendiri apabila ia melakukannya,” kata Alan Zielinski, presiden masa lalu National Kitchen and Bath Association (NKBA) dan presiden dan CEO Better Kitchens Inc. di pinggir utara Chicago. “Proses penuaan itu memberikan marmar yang bagus dan hangat. Itu kehangatan yang menarik kepada sesetengah orang – jika anda bukan salah seorang daripada mereka, anda mungkin harus mengelakkan marmar. “

Kayu

Countertop kayu menikmati kebangkitan semula populariti, sebahagian besarnya disebabkan oleh ketahanan dan gaya mereka. Menambah bahagian atas kayu ke sebuah pulau, sambil menggunakan bahan yang berbeza untuk kaunter perimeter adalah cara terbaik untuk menambah minat ke dapur.

Blok penjual adalah jenis kayu yang paling umum, namun papak boleh dibuat dari pelbagai jenis kayu, mulai dari ceri dan buluh hingga kayu zebra dan iroko. Pakai akan memberikan kaunter kayu patina yang menawan, tetapi anda perlu minyak secara berkala untuk menghalang pengeringan.

Soapstone

Soapstone is a natural material that isn't affected by acids, so it won't stain from a coffee or orange juice spill.
Soapstone adalah bahan semula jadi yang tidak terjejas oleh asid, jadi ia tidak akan terancam dari tumpahan jus kopi atau oren.Senibina RDM / Hari Ini

Soapstone adalah batu semulajadi yang licin, yang terdapat dalam warna-warna dari kelabu lembut hingga arang. Ia adalah satu-satunya permukaan semulajadi yang tidak terjejas oleh asid, maka kopi yang bertumpah atau jus oren tidak akan meninggalkan noda. Soapstone juga tahan panas.

Tiada pembersih khas yang diperlukan untuk menyimpan sabun bersih tetapi minyak mineral boleh digunakan untuk meningkatkan keindahan alam batu itu.

Kuarza kejuruteraan

Walaupun beberapa countertop kuarza sebenarnya diperbuat daripada kepingan batu yang dikelilingi, bahan kejuruteraan baru dicipta melalui proses pembuatan yang menggabungkan kira-kira 95 peratus kuarza semula jadi tanah dengan resin polimer 5 peratus. Hasilnya adalah penyelenggaraan countertop super-keras, penyelenggaraan yang rendah, yang boleh didapati dalam pelbagai warna.

“Oleh kerana kuarza adalah bahan komposit, ia membawa dengan baik praktikal batu alam dan konsistensi produk yang dihasilkan,” kata Zielinski. “Ia tahan untuk menggaru, tetapi ia boleh tercalar dan tahan panas, tetapi anda tidak mahu memasang kuali panas di atasnya.”

Konkrit

Teknik pewarnaan dan noda yang baru telah menjadikan kaunter konkrit lebih popular dari sebelumnya. Pengrajin mahir boleh membuat countertop konkrit yang indah dalam mana-mana warna, bentuk dan saiz. Batu-batu tertanam, jubin atau bahkan cip silikon boleh ditambah ke campuran untuk mencipta sekeping seni. Hasilnya adalah kaunter yang indah yang tahan lama serta tahan gores dan tahan panas.

Kaunter, yang boleh sangat berat, terdedah kepada kerosakan daripada cecair berasid dan mesti dimeteraikan dan tetap dikekalkan untuk melawan noda.

Kaca

Kaca countertops can withstand heat and won't stain.
Countertop kaca boleh menahan haba dan tidak akan noda.Hari ini

Countertop kaca boleh menahan haba yang tinggi tanpa retak atau terik, mereka tidak akan noda dan mereka tidak berpori, yang menjadikannya sangat bersih. 

“Saya suka kaca kerana ia serba boleh,” kata Zielinkski. “Anda boleh laminate tiga keping bersama-sama dan menggunakan permukaan retak atau lapisan seni lain di antara bahagian atas dan bawah. Mereka boleh dicat di belakang, atau dinyalakan. Mereka sangat tinggi dan sangat serba boleh. “

Bahagian kaunter kaca biasanya tiga suku ke satu inci dan tebal satu inci. Kaca terbakar; digilap kelebihan tepi persegi yang digilap atau banding pinggir biasanya disyorkan. Tenggelam bawah tidak disyorkan kerana sifat kaca yang telus.

Keluli tahan karat

Countertop keluli tahan karat boleh didapati di mana-mana gaya dapur, dari kontemporari hingga tradisional, kerana ia melengkapkan banyak peralatan hari ini. Keluli tahan karat adalah noda dan tahan panas tetapi ia boleh tercalar atau berkarat. Sudah tentu, keluli bukan satu-satunya bahan countertop logam di pasaran. Anda juga boleh mempertimbangkan tembaga, pewter atau zink.

Permukaan pepejal

Countertop permukaan padat boleh kelihatan seperti batu semulajadi tetapi pada umumnya kurang mahal dan memerlukan penyelenggaraan yang kurang.

“Satu lagi kelebihan yang besar,” kata Zielinski, “adalah bahawa kaunter permukaan pepejal boleh dibuat dengan hampir tidak ada lipit. Itu boleh ditambah bukan hanya dari segi penampilan, tetapi ia juga menjadikan pembersihan lebih mudah. ​​”Kaunter ini adalah panas dan tahan kelembapan dan mudah dibersihkan. Walau bagaimanapun, mereka boleh dibakar dan tercalar.

Dapatkan lebih banyak idea dapur di Zillow Digs.

Lagi dari Zillow:

5 Cara Meningkatkan Rayuan Rumah Anda

14 cara untuk menuntut kembali ruang kaunter yang hilang

Cara Cari Rumah Impian Anda