28 cara menggunakan cuka di sekitar rumah anda

Nenek anda menggunakannya. Begitu juga dengan neneknya. Sekarang sudah tiba masanya untuk anda mengetahui salah satu pokok pembersihan yang paling popular di sekeliling: cuka.

Dari hujung pancuran ke kepala sabun, tembaga ke ketuhar gelombang mikro, cuka (terutamanya cuka putih suling) adalah alternatif serba boleh yang selamat dan mesra alam untuk pembersih yang dibeli di kedai – dan ia juga tidak murah. Lihatlah beberapa kegunaan yang luar biasa untuk keajaiban pembersihan ini.

Semak penggunaan mengejutkan ini untuk cuka

Apr.10.201700:52

1. Pembersih tetingkap

Campurkan bahagian yang sama cuka putih dan air sulingan. Sapukan ke tingkap dengan span. Lap bersih menggunakan squeegee. (Ingatlah untuk membasahi pisau squeegee terlebih dahulu supaya tidak melangkaui.)

2. Blinds

Untuk membersihkan tirai yang boleh dibasuh, campurkan 1 cawan ammonia, ½ cawan sulingan putih, ¼ cawan baking soda dan 1 galon air suam. Menggunakan span atau kain, lapkan tirai dengan campuran. Bilas dengan air yang jernih.

3. pembuat kopi automatik

Untuk membubarkan galian dan membakar berminyak, isi takungan dengan cuka suling putih dan jalankan pembuat kopi melalui kitaran pembuatan bir. Kosongkan botol itu. Bilas sisa cuka dengan menjalankan takungan penuh air melalui kitaran pembuatan bir. (Seperti biasa, ikuti arahan penjagaan pengeluar.)

4. Bunuh rumput

Lupakan rumput yang dibeli di kedai dan pembunuh rumpai. Tuangkan cuka sulingan putih ke atas tumbuhan yang tidak diingini. Perlukan semula seperti yang diperlukan.

5. Simpan bunga segar segar

Bunga-bunga segar bertahan lebih lama jika anda menambah 2 sudu cuka putih dan 2 sudu gula ke dalam air dalam pasu 1 kuar. Potong batang dan menukar air setiap beberapa hari atau apabila air mula menjadi mendung.

6. Tiada lantai lilin

Untuk pembersihan tanpa pembilasan, sap menggunakan larutan ½ cawan cuka sulingan putih kepada setengah galon air suam. Tukar air kerana ia menjadi kotor.

Disematkan pada Pinterest.

7. Microwave

Rebus larutan ¼ cawan cuka sulingan putih dan 1 cawan air dalam gelombang mikro sehingga membentuk wap pada tingkap. Membersihkan residu makanan.

8. Rambut dibilas

Selepas setiap beberapa pencucian, keluarkan sampo dengan membilas rambut dengan larutan 1-2 sudu cuka (sama ada cuka suling putih atau cuka sari apel) dan 1 cawan air. Laraskan cuka yang sesuai dengan jenis rambut anda. Kurang cuka untuk rambut kering; lebih banyak cuka untuk rambut berminyak. Buang kedua dengan air kosong adalah pilihan. Rambut akan menjadi halus dan berkilat.

9. Bersih pinggan dan cermin

Untuk hasil yang berkilauan, tambah 1 ½ hingga 2 cawan cuka suling putih ke bahagian bawah mesin basuh pinggan mangkuk. Basuh pada kitaran biasa menggunakan jumlah pencuci yang biasa.

10. Pembersih tembaga, tembaga dan pewter

Untuk dengan mudah mengeluarkan racun, gunakan campuran 1 sudu garam, ½ cawan cuka sulingan putih dan tepung yang cukup untuk membuat pasta. Sapukan pada logam dan biarkan ia berdiri selama 15 minit. Bilas dengan air bersih dan cat dengan kain lembut dan kering. (Tepung menyimpan cuka dan garam bersentuhan dengan permukaan yang teruk.)

BERKAITAN: Bersihkan tirai anda dalam masa 1 minit atau kurang dengan hack 2 langkah ini

11. Filem tab mandi

Tanggalkan filem tabung dengan menyapu dahulu dengan cuka sulingan putih kemudian dengan baking soda. Bilas kotoran dengan air bersih.

12. pintu pancuran mandian

Untuk menghalang pembentukan sabun sabun, lap pintu pancuran dengan span direndam dalam cuka suling putih. Tidak perlu bilas.

13. pancuran mandian tersumbat

Gunakan cuka untuk membubarkan pembentukan mineral di bilik mandi. Tambah cuka cuka ke beg penyimpanan plastik. Letakkan beg supaya kepala pancuran duduk di dalam cuka. Biarkan ia rendam semalaman. Di waktu pagi, keluarkan beg dan buka pancuran mandian untuk bilas.

3 tips DIY untuk menjaga bilik mandi anda bersih

Jul.22.201501:09

14. Rebus telur retak

Apabila mendidih telur retak, tambah sedikit cuka ke air – kira-kira 2 sudu teh hingga satu liter air. Ini akan menghalang putih daripada kehabisan.

15. Air kencing haiwan peliharaan di karpet

Keluarkan air kencing sebanyak mungkin dengan meletakkan beberapa tuala kertas di atas kawasan dan berjalan di atasnya (tekanan tambahan meningkatkan penyerapan). Gantikan tuala dan pukulan sehingga kebanyakan air kencing dikeluarkan.

Sebelum merawat kawasan itu dengan cuka, ujian untuk tahan lasak di tempat yang tidak mencolok. Sekiranya warna tidak berjalan, menenuhkan noda dengan penyelesaian bahagian yang sama cuka putih dan air sulingan. Benarkan ia duduk di kawasan itu selama 10 minit. Blot seperti dahulu, menggantikan tuala seperti yang diperlukan. Apabila permaidani kebanyakan kering, taburkan baking soda di kawasan tersebut. Ini akan membantu menyerap bau. Vacuum dalam masa sejam.

16. Pembuangan stiker bumper

Untuk membuang residu pelekat bumper, menenun kawasan dengan cuka putih sulingan. Kepingan pelekat bumper perlu dikupas dengan mudah. Uji dahulu di kawasan kereta yang tidak mencukupi untuk memastikan ia tidak merosakkan cat.

17. Melembutkan cat berus

Rendam kuas cat dalam cuka sulingan putih panas hingga berus melembutkan. Kemudian basuh dengan air panas, sabun.

Disematkan pada Pinterest.

18. Noda wain

Untuk mengeluarkan kotoran wain dari semua kapas, kain kapas / poliester dan kain akhbar tetap, penting untuk merawat noda dalam masa 24 jam. Masukkan cuka suling putih secara langsung ke kawasan sehingga kotoran hilang. Duri mengikut arahan pada label penjagaan.

19. Pakaian dibilas

Keluarkan sabun suram dan residu deterjen dalam pakaian dengan menambahkan 1 cawan cuka sulingan putih ke bilas akhir. Untuk mengeluarkan sisa sabun daripada selimut dan selimut yang lebih berat, tambahkan 2 cawan cuka ke bilas akhir.

20. Noda deodoran dan antiperspirant

Gosok pakaian bawah putih atau putih berwarna dengan cuka suling putih kemudian basuh seperti biasa. Sekiranya noda kekal selepas mencuci, jangan mesin kering. Rawat semula kawasan dengan cuka dan letakkan pakaian di bawah matahari untuk pemutih.

21. Simpan warna dari berlari

Untuk menyimpan fabrik berwarna daripada berjalan di dalam basuh, mula-mula merendamnya selama beberapa minit dalam cuka sulingan putih.

BERKAITAN: 23 cara untuk membersihkan rumah anda (dan diri sendiri) dengan menggunakan lemon

22. Menetapkan warna

Apabila kain mati, bantu menetapkan warna dengan menambahkan secawan cuka sulingan putih ke air bilas yang terakhir.

23. Unclog iron steam

Untuk membubarkan residu mineral dalam seterika stim, tuangkan jumlah cuka suling putih dan air ke dalam takungan air yang sama. Matikan seterika ke tetapan stim dan biarkan ia mengalir selama lima minit dalam kedudukan tegak. Cabut dan dinginkan seterika. Kosongkan takungan – dan mineral terlarut.

24. Bersihkan bahagian bawah besi yang hangus

Panaskan bahagian yang sama cuka putih dan garam dalam kuali kecil. Campurkan campuran ke bahagian bawah besi yang disejukkan untuk menghilangkan tanda terikan.

25. Padamkan tanda pada pakaian

Celupkan sudut kain dengan cuka putih. Gosokkan dengan ringan pada kawasan kain yang hangus. Lap dengan kain bersih. Ulangi apa yang diperlukan.

26. Membersihkan dapur longkang

Untuk menyimpan parit segar, tuangkan secawan cuka suling putih ke dalam longkang sekali seminggu. Biarkan ia duduk selama 30 minit kemudian siram dengan air sejuk.

27. Buah tangan yang berwarna

Basuh tangan berwarna berry dengan cuka untuk mengeluarkan kotoran buah.

28. Mengurangkan mesin apnea tidur (CPAP)

Untuk membuang kalsium dalam takungan, panaskan 1 ¾ cawan cuka dalam microwave selama 2 minit. Tuang cuka ke dalam takungan dan gantikan topi. Benarkan ini duduk selama 1 jam sebelum mencurahkan cuka. (Seperti biasa, ikuti arahan pengeluar untuk pembersihan.)

Rol pembersihan DIY membuat pengisar bersih sendiri

Nov.04.201500:30