13 perkara yang saya ingin tahu tentang menjual rumah

Walaupun banyak yang dibuat untuk membeli rumah – keseronokan memburu, tekanan rundingan – ada yang sama untuk menangani apabila anda penjual. Lagipun, semakin lama tempat anda duduk kosong, semakin lama anda terjebak untuk membayarnya (ditambah dengan hipotek baru yang anda ambil). Walaupun beberapa kesilapan tidak dapat dielakkan dalam proses jualan, ramai yang lain agak mudah untuk mengelak – jika anda tahu bagaimana. 

Dijual Home For Sale Real Estate Sign and Beautiful New House.; Shutterstock ID 136157810; PO: TODAY.com
Andy Dean Photography / Today

Daripada mencari ejen yang betul untuk terus hidup di rumah terbuka, kami meminta penjual untuk berkongsi tahap tinggi dan rendah pengalaman mereka. Berikut adalah 13 perkara yang mereka mahukan mereka tahu ketika rumah mereka pergi di pasaran.

Jangan menyewa rakan anda sebagai ejen anda. Proses jualan boleh menjadi panjang, sukar, dan anda perlu diberi kuasa untuk bercakap tanpa bimbang tentang meletakkan hubungan anda di garisan.

Alison Borchgrevink mendapati bahawa cara yang sukar apabila dia memutuskan untuk meletakkan pangsapuri Washington, D.C. di pasaran. Dia mengupah rakan seorang kawan, seorang agen junior yang kurang pengalamannya mungkin menyumbang kepada unit yang merana selama ia melakukannya. 

“Terdapat kotak di seluruh apartmen ketika dia mengambil gambar pemasaran, yang bermaksud tempat saya tidak digambarkan dalam cahaya terbaik. Dan dia tidak mempunyai rumah terbuka, “katanya. “Dia juga mengambil senarai saya setiap kali dia pergi bercuti dan semasa perasmian presiden, walaupun banyak orang berada di bandar.”

Terlalu jauh dari mulut ke mulut. Rujukan berguna, ya, tetapi mereka bukan satu-satunya cara untuk mendapatkan senarai pendek potensi Realtors. Lihat laman web pembrokeran dan baca ejennya (banyak biografi). Lihat jika ada yang menonjol, hubungi mereka, menasihatkan Kelley Vick, broker hartanah bersekutu berlesen dengan The Corcoran Group. 

“Mengunjungi rumah terbuka adalah cara lain yang baik untuk bertemu dengan ejen yang mewakili sifat yang serupa dengan anda,” tambahnya. “Ini juga memberi peluang kepada anda untuk berbincang secara bersemuka dengan ejen yang berbeza dan merasakan hubungan.”

Pertimbangkan memastikan kontrak dengan ejen anda pendek. Walaupun anda memuja Realtor anda sekarang, anda mungkin berasa berbeza apabila proses jualan sedang berjalan. Pertaruhan terbaik anda? Tandatangani kontrak selama tiga bulan – minimum standard. Dengan cara itu, jika keadaan pergi ke selatan, anda hanya terkunci selama 90 hari. (Borchgrevink, contohnya, agen beralih selepas hanya 60 hari – dan menjual apartmennya sejurus selepas itu).

Rangka masa juga boleh membantu Realtor anda juga. “Ejen yang baik akan melabur banyak masa dan wang mereka sendiri untuk memasarkan harta benda anda, dan anda mahu memberi mereka masa yang mencukupi untuk melihat pelan pemasaran mereka melalui,” kata Vick.

Belajar di comps. Ejen anda akan mengkaji jualan sebanding, atau “comps,” di kawasan anda, tetapi anda juga perlu melakukan penyelidikan anda sendiri. Mengetahui rumah-rumah lain di kawasan kejiranan anda akan memberi anda gambaran harga yang wajar untuk anda sendiri. 

“Banyak orang telah membuat idea-idea tentang apa tempat mereka bernilai,” kata Borchgrevink. “Saya tidak banyak melakukan penyelidikan. Saya mendapat apa yang saya fikir saya akan mendapat, yang menunjukkan nilai Realtor yang benar-benar baik dan melakukan penyelidikan lebih awal daripada masa. ” 

Tapak seperti Trulia dan Zillow adalah tempat yang bagus untuk memulakan, atau anda boleh meminta agen untuk mencetak senarai MLS untuk anda.

Pastikan anda dan ejen anda bersetuju dengan apa yang bernilai rumah anda dan bagaimana ia harus dipasarkan. Anda dan ejen anda sepatutnya bersetuju dengan harga penyenaraian, jadi jika nombor yang dicadangkannya tidak sesuai dengan yang ada di kepala anda, jangan malu tentang meminta alasannya. 

Sama pentingnya, sudah tentu, bagaimana rumah anda akan dipromosikan. Ketahui sama ada gambar profesional akan diambil, di mana iklan akan ditempatkan dan sama ada ejen anda akan memegang rumah terbuka dan menarik agen lain untuk membawa pembeli mereka, kata Vick. 

“Menanya soalan-soalan ini bukan sahaja memberi anda idea tentang sumber yang tersedia kepada ejen, ia akan memberikan anda gambaran bagaimana mereka bekerja dan tahap keseronokan mereka tentang harta anda,” katanya.. 

Elakkan kehendak senarai yang tinggi. Pasti, anda ingin mendapatkan seberapa banyak yang anda boleh untuk rumah anda, tetapi cuba melihat rumah anda secara objektif – kutil dan semua – dan senarai dengan sewajarnya. Sekiranya harganya terlalu tinggi di awal, rumah itu boleh duduk di pasaran dan mula kelihatan “basi”, jelas Vick. 

“Pembeli-pembeli perasan melihat ia telah di pasaran untuk sementara waktu tanpa menjual, mengandaikan ada sesuatu yang tidak kena dengannya dan menyebarkannya dari senarai itu,” jelasnya..

Sementara itu, harga hanya pada – atau sedikit di bawah – nilai pasaran dapat membantu menjana buzz yang sangat diperlukan dalam beberapa minggu pertama selepas penyenaraian, ketika penjual biasanya melihat aktivitas yang paling. Nombor yang betul juga boleh bermakna bergerak rumah anda lebih cepat. Vick menunjukkan bahawa secara umum, statistik menunjukkan bahawa jika rumah dijual dengan betul, penjual harus menerima tawaran dalam 12 pertunjukan pertama.

Bina dalam masa untuk merapikan rumah anda. Sebelum anda merancang untuk meletakkan rumah di pasaran, berkunjung dan cuba melihatnya melalui mata pembeli. Kemudian berikan diri anda sebulan untuk melukis dinding mana-mana yang berani berwarna-warni, bersihkan seluruh tempat, hapuskan kesan peribadi dan buatkan peningkatan kecil yang akan meningkatkan rayuan atau harga.

Bergantung kepada berapa banyak barangan yang anda ada, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membuang sebahagian besarnya untuk rumah terbuka dan pertunjukan. Ruang yang bersih dan teratur adalah pemandangan yang dialu-alukan untuk pembeli, kerana memberi mereka peluang untuk membayangkan diri mereka di rumah anda. 

“Kami akhirnya mendapat ruang penyimpanan untuk meletakkan beberapa perkara supaya rumah itu tidak kelihatan terlalu berantakan,” kata Renea Foster, yang bersama suaminya, Jeff, menjual rumah permulaan mereka di Baton Rouge, La. beberapa perkara besar, seperti perabot berlebihan, atau hanya memuat barang-barang yang kita tidak perlukan. “

Akan ada kos yang tidak dijangka. Ia membiayai wang untuk menjual rumah, jadi bersiaplah untuk membelanjakan segala-galanya dari laporan pra-pemeriksaan untuk menumpukan kos kepada pengubahsuaian kecil. Malah, anda mungkin mendapati diri anda menimbang kebaikan dan keburukan mengambil projek-projek yang lebih besar yang boleh meningkatkan harga permintaan anda. 

“Tab mandi saya boleh menggunakan refinishing,” kata Borchgrevink. “Saya mendapat tiga perkiraan dan tiba-tiba, kontraktor seperti, ‘Mari buat semula bilik mandi untuk $ 10,000.’ Saya terpaksa mundur dan berkata, ‘Saya tidak mahu melabur wang seperti itu. Ia tidak berbaloi untuk masa yang akan diambil. ‘”

Kemudian terdapat kos penutupan: Selain potongan enam peratus tipikal ejen, anda perlu mengambil kira cukai perpindahan, yuran peguam, yuran bank (jika anda mempunyai gadai janji) dan apa-apa cukai keuntungan modal, jika berkenaan, apabila menjual. 

“Penunjuk yang betul ‘titik pemecahan’ sebenarnya tidak semata-mata apa yang mereka bayar pada asalnya, tetapi harga rumah ditambah penambahbaikan yang dibuat dan menutup kos penjualan,” jelas Vick. Nasihatnya? Buat senarai semua kos penutupan awal supaya anda tahu apa yang diharapkan. Ejen anda sepatutnya dapat membantu.

Anda perlu menjaga rumah anda bersih  setiap masa. Selain rumah terbuka yang dirancangkan, ada (mudah-mudahan) panggilan kerap dari ejen yang ingin menunjukkan rumah anda kepada pembeli mereka dengan notis yang sangat singkat. Dan setiap kali, tempat anda perlu mencari yang terbaik, yang bermaksud sehingga anda menjual, anda akan bertanggungjawab untuk memastikan ia bersih 24/7. 

“Saya perlu menjaga rumah saya bersih selama enam bulan,” kata Sharon Pender, yang mengupah ibu saudaranya untuk menjual rumahnya di Long Beach. Miss. “Anda tidak boleh meninggalkan e-mel atau meninggalkan kasut anda. Anda perlu memikirkan semua perkara-perkara kecil ketika anda pulang ke rumah. Pada hujung minggu, jika seseorang mahu datang untuk menunjukkan, anda perlu bersedia untuk bangun dan pergi. “

Haiwan peliharaan boleh menambah kedutan kepada proses tersebut. Jika anda mempunyai kawan empat berkaki empat, anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga supaya ia tidak dapat melarikan diri semasa rumah terbuka atau persembahan. Ini bermakna memberitahu setiap ejen yang memanggil anda mempunyai haiwan kesayangan dan tidak dibenarkan di luar rumah atau halaman – amaran yang boleh menjadi lama selepas beberapa ketika. (Foster akhirnya membawa anjingnya ke rumah ibunya setiap hari.) Anda juga perlu berada di atas pembersihan selepas haiwan peliharaan dikatakan. “Saya mempunyai dua kucing dalam, dan saya tidak dapat membiarkan kotak sampah pergi untuk satu hari,” kata Pender.

Jangkakan banyak looky-loos. Rumah terbuka membawa pembeli yang berpotensi, ya, tetapi juga banyak orang yang ingin tahu yang tidak pernah memasuki rumah baru. Sangat mudah untuk mendapatkan teruja tentang buku tamu yang penuh dengan nama, tetapi perlu diingat bahawa tidak semua orang dalam senarai itu serius.

Pembeli boleh menjadi nipis. Walaupun rumah anda telah cukup baik untuk anda semua tahun ini, pembeli mungkin berfikir sebaliknya – dan mereka mungkin tidak malu tentang membiarkan anda tahu. 

“Makcik saya akan memberi saya maklum balas daripada bakal pembeli,” kata Pender. “Mungkin mereka tidak suka warna jubin di dapur. Atau mereka akan mengadu bahawa rumah saya tidak mempunyai dua bilik mandi penuh. Wanita yang akhirnya membeli tempat saya terasa nipis dalam beberapa perkara, tetapi dia tahu dia mendapat tawaran yang baik, jadi dia sanggup melakukan beberapa perkara kosmetik sendiri. “

Menjual rumah mengambil sedikit masa. Ya, anda ingin membongkar rumah anda dengan cepat, tetapi selesaikan. Kebanyakan masa, proses jualan perlahan. Ia boleh mengambil sedikit masa sebelum tawaran masuk dan lebih lama sebelum rundingan selesai. Dan kemudian ada penutupan. Jika pembeli mendapatkan gadai janji, Vick menjelaskan, ia boleh membawa mereka sehingga 45 hari selepas kontrak ditandatangani untuk mendapatkan komitmen gadai janji dari bank.

Dan jangka masa itu lebih panjang jika rumah anda jualan pendek, seperti Pender’s. 

“Kami terpaksa menyenaraikannya dengan satu harga, tunggu tiga bulan, kemudian senaraikan harga lain,” katanya. “Kemudian dua bulan sebelum kami menawarkan, kami menunggu bank untuk kembali kepada kami dengan kelulusan. Pada waktu kami tutup, proses itu telah mengambil hampir setahun. “

Loading...